Hlavní obsah

„Děkoval mi za svobodu.“ Ředitele Národního divadla zaskočil konec šéfa Činohry

„Tady musí být velice silná osobnost a ještě mít zajímavý umělecký kredit, protože zde opravdu fouká.“ Rozhovor s Janem Burianem,Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

„Mám několik tipů na jména, hledání nového uměleckého šéfa budu muset urychlit,“ říká ředitel Národního divadla Jan Burian v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Ohlášený předčasný odchod Daniela Špinara z čela Činohry ho zaskočil.

Článek

„Mluvili jsme spolu ještě před prázdninami, neslyšel jsem žádnou kritiku. Před rokem a půl mi veřejně děkoval na jevišti před všemi zaměstnanci, že mu tady nechávám svobodu,“ uvedl ředitel tuzemské první scény Jan Burian v reakci na to, že jeden z jeho klíčových spolupracovníků, uznávaný režisér Daniel Špinar, v divadle skončí.

Důvodem je mimo jiné pojetí činoherního herectví na pražské DAMU a také studentská iniciativa Ne!musíš to vydržet, oznámil Daniel Špinar na svém Facebooku v tomto týdnu. Iniciativa studentů kritizuje dril, šikanu a sexismus.

„Těm, kteří sledovali kauzu #nemusistovydrzet na DAMU, asi nemusím nic vysvětlovat. Pro ty, kteří chtějí vědět víc, vytvořím video, kde nastíním, kde jsou ‚zakopané mrtvoly‘, a popovídáme si trochu o divadelní mafii, ke které jsem nikdy nepatřil a patřit nebudu – protože mám svědomí…“ napsal Daniel Špinar.

Podrobnosti ke svému odchodu chce zveřejnit v pondělí 30. srpna.

„Dělat to není nic lehkého. Většina uměleckých šéfů ND v posledních sto letech zažila, že sem nastoupila jako úspěšní a obdivovaní tvůrci, a stali se kritizovanými a zpochybňovanými alespoň částí divadelní veřejnosti. Myslím si, že tohle je projev i únavy i nějaké změny vlastního nastavení názoru pana Špinara na divadelní svět a na své místo v něm,“ uvedl ředitel Národního divadla Jan Burian s tím, že ale nepřestane obdivovat Špinarovu divadelní fantazii a nadání.

Daniel Špinar bude v divadle působit ještě příští divadelní sezonu. Nové vedení činoherního souboru vybere komise. Vítěz má do funkce nastoupit přesně za rok, v září 2022.

Reklama

Související témata:
Daniel Špinar

Doporučované