Hlavní obsah

Děkujeme, ale nepřijdeme. Řada politiků se omluvila z účasti na předávání státních vyznamenání

Řada politiků odmítla účast na předávání státních vyznamenání.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Z účasti na předávání státních vyznamenání se omluvili politici jako Marian Jurečka, Markéta Pekarová Adamová nebo Pavel Telička. Hrad přesto tvrdí, že účast bude vysoká.

Článek

Pozvání do Vladislavského sálu, kde bude prezident Zeman předávat státní vyznamenání, odmítla již řada politiků. Lidovecký ministr Marian Jurečka prostřednictvím Twitteru oznámil, že svojí účastí nechce podporovat politiku a chování současného prezidenta. Poslankyně za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pozvání odmítla a nastínila, jak by podle ní měla vypadat úctyhodná osobnost prezidenta republiky. Předávání státního vyznamenání se nezúčastní ani místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička nebo nově zvolený poslanec Dominik Feri.

Hrad přesto očekává vysokou účast až 800 lidí. Prezidentský kancléř Vratislav Mynář pro Aktuálně.cz uvedl, že počet těch, kteří se omluvili ze sobotního předávání státních vyznamenání, je naprosto minimální.

O konkrétních osobnostech, které mají být vyznamenány, se zatím jen spekuluje. Padla jména jako Martina Sáblíková, Jaromír Nohavica nebo vídeňský starosta Michael Häupl. Prezident Zeman potvrdil, že ocení vědce a kybernetika Vladimíra Maříka, který byl hostem páteční výzvy Seznam Zpráv.

Výzva: Vladimír Mařík.Video: Zuzana Kubátová

Prezident chtěl posmrtně udělit vyznamenání také zpěvačce Věře Špinarové. Její syn Adam Pavlík jej ale odmítl se slovy, že by ho jeho matka nechtěla. „Jsem přesvědčený, že by si to ocenění neodnesla. Pro ni nebyla ocenění důležitá. A navíc pana Zemana vůbec neměla ráda, takže by tam nešla,“ řekl Pavlík ČTK. „Prezident má být reprezentací národa a takovým pan Zeman pro ni nebyl,“ dodal.

Vyznamenání pro Věru Špinarovou její syn odmítl.

Reklama

Doporučované