Hlavní obsah

Demonstrace v Itálii kvůli rasismu. U protestu zasahovala policie slzným plynem a obušky

Až sto tisíc lidí protestovalo v Itálii proti fašismu a rasismu.Video: AP

 

Reklama

Desetitisícové davy zaplnily ulice měst po celé Itálii. Protesty se uskutečnily proti rasismu a fašismu. Hlavní pohnutkou byl nedávný rasisticky motivovaný útok.

Článek

Do ulic po celé Itálii se vydaly desetitisíce demonstrantů. Hlavním důvodem byl nedávný rasisticky motivovaný útok, při kterém extremista postřelil šest osob tmavé pleti. Podle agentury APA se demonstrací účastnilo až sto tisíc lidí. Zněla zde hesla jako „Fašisti jsou zločinci, nesmí existovat. Militantní antifašismus, vždycky.”

K zásahu proti demonstrantům byly v pohotovosti tisíce policistů. Obušky a slzným plynem museli zasáhnout v Miláně, aby rozehnali několik stovek levicových radikálů. Hrozilo, že dojde ke střetu levicových extremistů a krajní pravice.

V Miláně se sešlo asi padesát tisíc protestujících. Shromáždění pojali i jako protest proti migrantům s helsem „Italové na prvním místě”.

Do protestů se zapojili i někteří přední italští politici včetně premiéra Paola Gentiloniho, expremiéra Mattea Renziho, předsedkyně dolní komory parlamentu Laury Boldriniové či zástupců odborových svazů.

Reklama

Doporučované