Hlavní obsah

Kauza Čapí hnízdo přehledně. Jak se premiér Babiš dostal do hledáčku policie

Jak šel čas s Čapím hnízdem? Vytvořili jsme časový přehled.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak dopadne stíhání všech obviněných v kauze Čapí hnízdo včetně premiéra Andreje Babiše a jak se dostali do hledáčku policie? Vytvořili jsme časový přehled kauzy Čapí hnízdo.

Článek

Pokud Andreje Babiše přirovnáme k jedoucí lokomotivě, ve středu odpoledne se tato mašina ocitla před rozhodující výhybkou v úseku Čapí hnízdo.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman buď posvětí dřívější závěr svého podřízeného (žalobce městského státního zastupitelství Jaroslava Šarocha), že v kauze padesátimilionové dotace není možné Babiše trestně stíhat, nebo může z šéfa hnutí ANO znova udělat obviněného.

Pokud nejvyšší žalobce nakonec pošle Andreje Babiše před soud, premiér se může dočkat omilostnění od prezidenta. Miloš Zeman už v září šéfovi hnutí ANO nabídl, že mu udělí tzv. abolici a tím ho zbaví obvinění. Babiš však takovou možnost odmítl.

Jak se premiér dostal do hledáčku policie?

Redakce Seznamu připravila hlavní milníky v dotační kauze.

2006

Majitelem areálu statku a lihovaru se stává firma ze skupiny Agrofert patřící Andreji Babišovi.

2007

Jediným majitelem je firma ZZN Pelhřimov ze skupiny Agrofert.

2008

ZZN Agro Pelhřimov se přejmenovává na Farmu Čapí hnízdo. Majitel je od té doby neznámý. Schválena dotace 50 milionů korun.

2010

Farma je hotová a otevřená.

2011

Při auditu je zjištěno, že Farma Čapí hnízdo porušila podmínky dotace. Dostává pokutu 6 milionů Kč.

2012

Většina pokuty je odpuštěna, firma má zaplatit jen 37 tisíc korun plus penále.

Říjen 2015

V premiéře filmu Matrix AB říká Andrej Babiš: „Je to ten nejlepší projekt, jaký jsem kdy vymyslel. Napadlo mě to, když jsem čekal s dětmi ve frontě v zoo.“

Listopad 2015

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová obdržela anonymní trestní oznámení.

Prosinec 2015

Policie prověřuje padesátimilionovou dotaci pro Čapí hnízdo.

Leden 2016

Policie oficiálně zahájila vyšetřování dotace pro Čapí hnízdo. Odstartovalo je anonymní trestní oznámení.

Březen 2016

Ukázalo se, že Andrej Babiš v kauze Čapí hnízdo lhal. Případ se dostal na mimořádnou schůzi Sněmovny. Politik na ní poprvé označil za vlastníky farmy Čapí hnízdo své děti a manželku.

Červenec 2017

Andrej Babiš absolvoval podle svých slov jeden z výslechů ke kauze Čapí hnízdo.

Srpen 2017

Policejní komisař Pavel Nevtípil požádal Poslaneckou sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. Dospěl k závěru, že jsou spolu s dalšími lidmi podezřelí z dotačního podvodu.

Srpen 2017

Andrej Babiš obvinil policii, že jedná na zakázku a zaútočil na vyšetřovatele Nevtípila. Tehdejší šéf pražské policie se nezvykle tvrdě ohradil a za Nevtípila se postavil.

Září 2017

Sněmovna zbavila Babiše a Faltýnka imunity. Oba byli záhy obviněni kvůli podezření z dotačního podvodu. Stejně jako Babišovy děti Adriana, Andrej, manželka Monika a její bratr. Stíháni byli i podřízení Babiše z Agrofertu. Policie začala chystat výslechy.

Září 2017

Andrej Babiš junior zmizel. Podle svých dnešních slov pro Seznam byl proti své vůli odvezen na Krym, kde strávil několik týdnů.

Prosinec 2017

Právníci premiérových dětí Adriany a Andreje doručili policii lékařské zprávy, podle nichž ani jeden není schopen účastnit se ze zdravotních důvodů trestního řízení.

Květen 2018

Státní zástupce zastavil stíhání Jaroslava Faltýnka a jednoho z manažerů holdingu. Naopak stíhání Babiše a jeho rodiny podpořil.

Červen 2018

Andrej Babiš byl poprvé vyslechnut v pozici obviněného. Na policii dorazily i jeho manželka Monika a dcera Adriana. Obě vypovídat odmítly. Andrej Babiš junior opět nedorazil.

Listopad 2018

Syn premiéra Andrej Babiš mladší v reportáži Seznamu uvedl, že ho spolupracovníci jeho otce drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu. Babiš syna označil za psychicky nemocného a obvinění z únosu syna odmítl. Informace vyvolala politickou krizi, ale Babišova vláda ve Sněmovně pokus opozice o své svržení ustála.

Březen 2019

Policie ukončila vyšetřování případu dotací pro Farmu Čapí hnízdo a obvinění získali možnost prostudovat spis a navrhnout doplnění vyšetřování.

Duben 2019

Policie předala spis v kauze kolem padesátimilionové dotace na stavbu Farmy Čapí hnízdo státnímu zástupci.

Červenec 2019

Policie zahájila úkony trestního řízení v souvislosti s hospodařením Farmy Čapí hnízdo, a to pro podezření z trestného činu krácení daně. Podle webu Neovlivní.cz šlo o odpočet DPH, stamilionové částky vynaložené na reklamu a podezření na další daňové delikty. Kriminalisté podezření z daňových úniků vyhodnotili podle zjištění serveru jako vážné.

Září 2019

Pražský státní zástupce Jaroslav Šaroch dospěl jako dozorový žalobce k závěru, že Andrej Babiš ani ostatní obvinění neporušili zákon, a zrušil jejich trestní stíhání. Jeho rozhodnutí potvrdil i Šarochův nadřízený Martin Erazím a případ odputoval do Brna na stůl Nejvyššího státního zástupce.

Reklama

Související témata:

Doporučované