Hlavní obsah

Den v byznysu: Francouzi potvrdili, že jedno z nejlepších vín je z Moravy

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 19. října.

Článek

Nejlepší tramín světa je z Moravy

Morava se může pyšnit jedním z nejlepších vín světa. Odborná porota vinařské soutěže ve francouzském Štrasburku rozhodla, že letošní nejlepší tramín světa pochází z Ratíškovic na Hodonínsku, konkrétně z vinařství B/V.

Ale na Vánoce nebude elektronika

Nemáme, slýchají lidé stále častěji i u elektroniky. Koncem roku začnou kvůli nedostatku čipů docházet některé modely mobilů a patrně zdraží, avizuje šéfka druhého největšího prodejce elektroniky CZC.cz Jitka Dvořáková.

Je biomasa vhodná náhrada z uhlí?

Evropská unie tlačí na to, aby se země přizpůsobily klimatickým změnám. Jedním ze způsobů jak se vyhnout fosilním palivům je spalování biomasy. Podle geologa Václava Cílka z Akademie věd je však na biomase a dřevu závislých 2,6 miliardy lidí a toto číslo poroste. Navíc spalování dřeva není příliš ekologické.

Zdražují ojetiny

Kvůli omezené výrobě automobilů zdražují ojetiny. Ceny bazarových aut do dvou let stáří v září meziročně vzrostly o víc než šest procent na medián 539 tisíc korun. Některé modely ale zdražily o více než pětinu. Uvádí to analýza AAA Auto.

Tchajwanci chtějí vyrábět elektroauta

Mimo jiné vyrábí iPhony pro Apple, ale i další spotřební elektroniku. Společnost Foxconn z Tchaj-wanu se nyní ale snaží prorazit rovněž v automobilovém průmyslu, a nedělá zrovna malé krůčky. Včera uvedla hned tři prototypy vlastních elektromobilů, včetně autobusu.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované