Hlavní obsah

Den v byznysu: Kdo se zaplétá do dluhů? Muži do 53 let žijící mimo Prahu

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 29. září.

Článek

Podivná stávka České pošty

Zaměstnanci České pošty stávkují. Žádají zlepšení pracovních podmínek. Podle odborů se do stávky zapojila asi třetina zaměstnanců. Stávka má mít formu zpomalování práce. Podle vedení firmy to provoz pošty neomezilo.

Každý desátý Čech se rizikově zadlužil

Podíl rizikově zadlužených Čechů letos dosáhl 11 procent. Četnější je u mužů, často ve věku mezi 27 až 53 lety, se základním vzděláním a žijících mimo Prahu. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace.

Co patří mezi rizikové chování? Například když si lidé půjčují navzdory tomu, že nemohou šetřit, když mají tři a více půjček nebo když jednou půjčkou splácí další.

Nejčastěji si lidé půjčují prostřednictvím nákupu na splátky, kontokorentu, jiného typu úvěru nebo prostřednictvím kreditní karty.

Nějaký úvěr nyní splácí 43 procent Čechů. Pořídili si na něj především auto nebo motorku nebo zrekonstruovali byt. Nejčastěji dluží do 200 000 korun. 17 procent Čechů deklaruje, že si nikdy na nic peníze nepůjčili.

Někteří distributoři u fixace cen energií použili právní kličku

Současný výrazný růst cen energií by neměl dolehnout na spotřebitele, kteří mají u distributorů sjednané smlouvy s dočasně garantovanou cenou. Někdy je ovšem takzvaný „fix“ jen iluzorní, a to v případě, kdy je smlouva na dobu neurčitou. Energetický regulační úřad radí, aby si lidé zkontrolovali smlouvy a nenechali se zviklat ke změně, pokud je cena zafixovaná.

Cestovky dluží 20 milionů na voucherech

Do poloviny září měly být všechny peníze za vouchery na bankovních účtech klientů. Cestovky ale drží ještě kolem 20 milionů. Některé z nich totiž nemají z čeho vracet a prosí o strpení. Někteří klienti tak peníze získají až ke konci roku.

Byznys spojený s marihuanou vydělává víc než technologičtí giganti

Legalizace konopí pro léčebné účely v USA napomáhá akciím firmy Innovativ Industrial, která je navázaná na konopný byznys. Výnosy jsou o více než 98 procent vyšší než před rokem. Takový růst předčil i akcie firem, jako jsou Tesla, Apple či Microsoft.

Největší čínský developer na pokraji krachu prodává majetek

Největší čínský developer Evergrande už nemá na vlastní závazky. Rozhodl se proto prodat část své firmy regionální bance Shengjing Bank, která je jedním z jeho hlavních věřitelů. Cena podílu přesahuje 33 miliard korun.

České dveře chtějí prorazit kvalitou, ne cenou

Přední výrobce dveří a zárubní Sapeli chce s konceptem Unlimited proniknout na náročné západoevropské trhy. V letošním roce se značka zaměřila na německý a rakouský trh. „Podbízet se cenou není cesta,“ říkají šéfové firmy z Polné u Jihlavy pro Byznys Seznam Zpráv.

Nejdražší Bond?

Nový bondovský film s názvem Není čas zemřít by se mohl do historie zapsat i tím, jak bojoval s covidem a neustoupil. Tvůrci ho nechtěli uvádět na streamovacích platformách, do kin tak míří s rok a půl dlouhým zpožděním. Aby si na sebe vůbec vydělal, bude muset utržit skoro miliardu dolarů.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované