Hlavní obsah

Stávka nestávka. Pracovníci pošty zpomalili, na provozu to není vidět

Foto: Jaroslav Brousil

Stávka v České poště se týká především dodávek.

Reklama

Až třetina zaměstnanců České pošty se přidala ke stávce, která spočívá ve zpomalení práce a pečlivém dodržování pravidel. Může se to dotknout doručování zásilek. Na provozu poboček se protest neprojevil.

Článek

Na hlavní poště v pražské Jindřišské ulici je živo jako obvykle. Razítka cvakají a zařízení s pípnutím přivolává zákazníky k přepážkám. A to navzdory tomu, že podle odborů se až třetina zaměstnanců pošty připojila ke třídenní stávce, jejím hlavním rysem je zpomalení tempa práce. „Když vezmete to množství lidí, které je na hlavní poště vždycky velké, tak odbavují slušně,“ říká zákaznice Helena. Plynulost provozu potvrdili redakci i další zákazníci a samotní zaměstnanci. „Na stávkování tady nemáme čas,“ říká během zápalu práce jedna z pracovnic.

Protestu se podle informací odborů účastní hlavně doručovatelé. Problémy by tak mohly nastat především s doručováním zásilek, které by se mohly opozdit. Ale ani tady zatím pošta neeviduje větší problémy.

Odbory tvrdí, že se ke stávce přihlásilo až 9132 zaměstnanců. Vedení pošty to zpochybňuje. „Podle našich informací stávka dnes vůbec nezačala. Všichni standardně pracují, a to jak v pobočkové části, tak v logistice. Pošty jsou otevřené, fronty se tam netvoří a doručování zásilek probíhá naprosto běžně. Nemáme hlášené žádné nepravidelnosti,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Odborům a zaměstnancům se nelíbí nedodržování pravidel bezpečnosti práce. Jednou z hlavních stížností, kterou pošťáci zasílali dvěma zaměstnaneckým odborům NOS ČP a SOS-21, jsou příliš těžké zásilky, s nimiž musí manipulovat. Během následujících tří dnů si však pracovníci budou brát jen takový objem dopisů a balíků, které budou schopni unést a doručit.

Nejsou tak schopni objem práce zvládnout při jedné obchůzce. To znamená, že se musí vrátit na poštu, zásilky si znovu vyzvednout. Bude docházet k tomu, že to doručování bude trošku pozdější.
Filip Janovský, předseda odborové organizace NOS ČP

„Berou si jen takové množství, které mohou vzít do daného rajónu. Nejsou tak schopni objem práce zvládnout při jedné obchůzce. To znamená, že se musí vrátit na poštu, zásilky si znovu vyzvednout. Bude docházet k tomu, že to doručování bude trošku pozdější,“ popsal pro Televizi Seznam Filip Janovský, předseda odborové organizace NOS ČP.

Podle Janovského nosí zaměstnankyně balíky těžší než 15 kilo a zaměstnanci těžší než 30 kilo, což je v rozporu s bezpečností a ochranou zdraví při práci a normami samotné pošty.

Pracovníci si stěžují i na další nepříjemnosti. „Nejsou jim placené přesčasové hodiny. Dalším stěžejním bodem jsou obalové prostředky, tedy různé klece, do kterých se dávají balíky. Nebrzdí, jsou rozbité a neměly by v provozu vůbec být,“ uvedl Janovský.

Podle našich informací stávka dnes vůbec nezačala. Všichni standardně pracují, a to jak v pobočkové části, tak v logistice.
Matyáš Vitík, mluvčí České pošty

Zaměstnanci zapojení do stávky posílají odborářům stížnosti na špatné podmínky, s nimiž se při práci setkávají. „Už od půlnoci nám v hojné míře stížnosti chodí. Účastníci stávky se teď snaží striktně dodržovat pokyny, které jsou vydané na základě norem,“ uvedl Janovský.

Česká pošta podle mluvčího s odbory pravidelně komunikuje a nebrání se vyjednávání. „Se dvěma z nich jsme měli separátní jednání, kde generální ředitel inicioval vznik pracovní skupiny, která by právě konkrétní podněty měla řešit, ale to se stejně těm odborovým organizacím zdálo málo, proto řekli, že od té stávky neustoupí,“ říká Vitík.

Naposledy pošťáci stávkovali před pěti lety za vyšší mzdy. Tenkrát se protestu zúčastnilo 1200 pracovníků, kteří na svém pracovišti pozastavili práci asi na hodinu. Účastnili se také tichého protestu, kdy pracovali dál, ale označili se, že se stávkou souhlasí.

Reklama

Doporučované