Hlavní obsah

Den v byznysu: Krize se dá využít různě. Někdo zvýší marže, jiný falšuje testy

Čtvrtečním Dnem v byznysu vás provádí Zuzana Hodková.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 4. února.

Článek

Dlouhý: Část lidí i firem kompenzace zneužívá

„Celá společnost je neskutečně nervózní. V lockdownu můžeme žít ještě tak ten únor a od března se i epidemiologové budou muset vypořádat s otázkou rozvolňování. I když bude epidemická situace ještě složitá,“ řekl šéf Hospodářské komory v rozhovoru pro SZ Byznys.

Každé rozvolnění ovšem vždycky pocítí nemocnice i krematoria. „Já vím, že to otevírá strašně moc složitých etických otázek. Když rozvolníme, může dojít k tlaku na zdravotnický systém,“ připouští Dlouhý. Následky lockdownu jsou ale podle něj tak fatální, že by uvolnění měla vláda i epidemiologové zvážit.

„To není přece jen o tom, že nefungují hospody a hotely. To je o tom, že děti budou už skoro rok doma a učí se distančním způsobem. Bude to mít velký dopad na kvalitu vzdělání této generace,“ míní Vladimír Dlouhý. Obtížný bude i návrat z home office do práce, tvrdí zástupce zaměstnavatelů: „Nalijme si čistého vína. Ti lidé na jednu stranu strádají, trpí, hádají se doma, nelíbí se jim to, na druhé straně je to placená dovolená. Co si budeme namlouvat.“

Rozmach byznysu s falešnými testy

V Evropě se rozjel nekalý byznys s falešnými testy na covid-19. Podle informací Europolu se podobné případy v poslední době množí. Například na letišti Luton ve Velké Británii podvodníci prodávali padělané testy za v přepočtu tři tisíce korun. Na pařížském Letišti Charlese de Gaulla si účtovali dokonce čtyři až osm tisíc korun. Ve Španělsku se pak falešné testy přes internet prodávaly zhruba za tisícovku.

Ze snížení daní profitovali pumpaři

Snížení spotřební daně na naftu pomohlo ke stagnaci cen. Většímu zlevnění ale zabránili pumpaři.

Nižší daň na naftu odhlasovali poslanci v prosinci, snížila se o korunu. Cílem měla být podpora dopravců, které zasáhla koronakrize. Výdaje na naftu totiž tvoří odhadem třetinu jejich celkových nákladů.

Podle analytiků se ale ceny nafty změnily minimálně. Především kvůli tomu, že nižší daň si pumpaři převedli do marží. Na Nový rok se nafta v průměru prodávala za 27 korun a 48 haléřů za litr, o měsíc později to bylo pouze o 12 haléřů méně. Oproti tomu benzin za stejné období zdražil v průměru o 28 haléřů.

V únoru by měly pohonné hmoty mírně zdražit - v posledních týdnech totiž zdražila ropa. Podle odborníků se budou ceny nafty a benzinu vzdalovat a benzin by v budoucnu neměl být levnější než nafta. I přes nárůst ale ceny zůstanou v průměru níž než loni.

Záchrana tradičního výrobce nástrojů

Výrobce hudebních nástrojů Amati-Denak z Kraslic na Sokolovsku koupila brněnská firma RIQ Investments podnikatele Romana Staňka. Za světoznámého výrobce nástrojů, který je od září 2019 v insolvenci, zaplatí 26,5 milionu korun. Znalec přitom hodnotu firmy ocenil na více než 131 milionů. Nový majitel by tradiční firmu chtěl opět vrátit na trhy, jako je Jižní a Severní Amerika, Austrálie či Japonsko.

Česká národní banka nezměnila sazby

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, naopak pro příští rok odhad zhoršila. Nově tak letos počítá s růstem ekonomiky o 2,2 procenta a příští rok s růstem o 3,8 procenta. Na tiskové konferenci po dnešním jednání bankovní rady o tom informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. V předchozí listopadové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 1,7 procenta a v roce 2022 počítala s růstem o 4,2 procenta.

Guvernér zároveň upozornil na to, že zrychlení růstu hrubého domácího produktu (HDP) příští rok postupně povede k dosažení předpandemické úrovně ekonomiky.

Zároveň uvedl, že s novou prognózou je konzistentní nejprve stabilita tržních úrokových sazeb následovaná jejich postupným nárůstem zhruba od poloviny letošního roku. „Počáteční stabilita sazeb odráží potřebu nadále uvolněné ekonomky kvůli dopadům pandemie,“ uvedl guvernér.

Rada dnes nechala úrokové sazby beze změny jednomyslně. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta.

Nejen bitcoin rekordně roste

Druhá největší kryptoměna ethereum je na rekordním maximu. Za posledních 24 hodin se její cena na obchodní platformě Bitfinex poprvé dostala až na 1695 dolarů, což je nejvíce, za kolik se tato digitální měna dosud obchodovala.

Unipetrol ve ztrátě

Pandemie zasáhla rafinérský a petrochemický průmysl. Tuzemský holding Orlen Unipetrol se loni propadl do ztráty 5,4 miliardy korun z čistého zisku 726 milionů korun o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 35 procent.

Vodafone pokročil s 5G sítí

Operátor Vodafone zvýšil pokrytí signálem vysokorychlostní mobilní sítě 5G z pěti měst na 130. Pokrytí představuje více než 20 procent populace. Zatímco v říjnu provozovala firma zhruba 80 vysílacích stanic, aktuálně využívá už 700.

Robopes má robopaži

Robotický pes Spot už umí i vykopat díru, pověsit prádlo nebo třeba pohnout s pákou. Přibyla mu totiž chytrá paže. Nové vylepšení přestavil jeho výrobce Boston Dynamics včera. Chce tak zvýšit odbyt. Ve světě jich totiž zatím pracuje jen pár stovek. Zřejmě i kvůli poměrně vysoké ceně.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Související témata:

Doporučované