Hlavní obsah

Podvodníci těží z restrikcí. Prodávají falešné výsledky testů na covid

Foto: Shutterstock.com

Řada zemí požaduje před odcestováním za hranice negativní test na covid. Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli pandemii je mnohdy možné cestovat jen s negativním testem na covid-19. Toho se chytli podvodníci a prodávají falšované negativní výsledky testů. Požadují za ně i několik tisíc korun.

Článek

Negativní test na covid-19 je při cestování do mnoha zemí vstupenkou za hranice. Toho začali zneužívat podvodníci, kteří cestujícím vydávají falešné negativní výsledky testů a inkasují za ně peníze.

Podle organizace Europol, která se zabývá prevencí a potíráním organizované trestné činnosti, jsou případy neoprávněného prodeje falešných výsledků testů na koronavirus stále častější. Informoval o tom server CNBC.

Europol varuje členské státy Evropské unie před novými případy. „Dokud kvůli situaci s covidem-19 zůstanou cestovní omezení v platnosti, je vysoce pravděpodobné, že bude výroba a prodej falešných osvědčení o testech přetrvávat,“ uvedl Europol.

V posledním oznámení organizace uvedla, že nejnovější případ prodeje falešných výsledků byl odhalen na letišti Luton ve Velké Británii. Podvodníka už dopadla policie. Byl jedním z mnoha, kteří v zemi prodávali padělané dokumenty za 100 liber (2945 korun).

Podobné případy se objevily i v dalších evropských zemích. Například na pařížském letišti Charlese de Gaulla. Částka účtovaná za falešné dokumenty o negativních výsledcích na se zde pohybovala v rozmezí 150 až 300 eur (3880 až 7770 korun).

Další podvodník byl zadržen ve Španělsku, kde padělky prodával přes internet za 40 eur (1000 korun). V Nizozemsku podvodníci poskytovali negativní výsledky prostřednictvím aplikace na zasílání SMS zpráv. Za falešný výsledek požadovali 50 až 60 eur (1290 až 1550 korun).

„Díky dostupným technologickým prostředkům, jako jsou kvalitní tiskárny a jiný software, jsou podvodníci schopni vyrábět vysoce kvalitní padělané nebo falešné dokumenty,“ popsal Europol.

Falšování výsledků testů není jediný podvod, který se ve spojitosti s pandemií objevil. Prodávají se také falešné testovací soupravy a stouply útoky hackerů. Během krize zločinci také začali zneužívat toho, že mnoho lidí pracuje z domova, a tak dochází k různým online podvodům.

Reklama

Doporučované