Hlavní obsah

Den v byznysu: Největší otázkou zůstává, kdy dojde na rozvolnění

Přehrajte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 7. dubna.

Článek

Nezaměstnanost v březnu klesla

Nezaměstnanost v Česku v březnu klesla na 4,2 procenta z únorových 4,3 procenta. V evidenci úřadu práce bylo přes 306 tisíc uchazečů.

Ministerstvo práce uvedlo, že jde o jeden z nejlepších výsledků v Evropské unii. Podle dostupných dat Eurostatu bylo Česko v únoru na druhé příčce za Polskem. Ministryně práce Jana Maláčová dobrý výsledek nezaměstnanosti přikládá vlivu kompenzací programu Antivirus.

Příspěvky z programu získalo za první rok na 72 tisíc firem. Rozdělily si zhruba 37 miliard korun. Celý výdělek či jeho část dostalo od státu přes milion zaměstnanců.

COVID lázně bude pokračovat

Program COVID lázně bude pokračovat do konce roku, dosud se s ním počítalo do 30. června. V nové výzvě je přes 740 milionů korun. Lidé tak budou moci nadále využívat poukazy na slevu 4000 korun na pobyt v tuzemských lázních alespoň na šest nocí a minimálně pět procedur.

Bankrotů přibylo

Firmy v březnu vyhlásily 67 bankrotů, o tři více než v únoru. Jde o nejvyšší počet od června 2020. Rovněž bankrot vyhlásilo 602 podnikatelů, o 73 více než v předchozím měsíci.

Maloobchod klesl o téměř šest procent

Zavřené prodejny se podepsaly na tržbách v maloobchodu. V únoru se meziročně propadly o 5,8 procenta, po očištění o kalendářní vlivy se propad zastavil na třech procentech.

Meziroční pokles zaznamenaly všechny typy prodejen. Tržby za nepotravinářské zboží meziročně klesly po očištění o 4,6 procenta. Naopak o 0,4 procenta v únoru vzrostly tržby za potraviny. Na druhé straně výrazně rostl prodej prostřednictvím internetu, a to téměř o 42 procent.

Největší pokles zaznamenaly obchody s obuví a oděvy, tam to bylo o téměř 70 procent. Více než třetinový propad zaznamenali prodejci sportovních potřeb a o více než 15 procent se propadly tržby prodejen s výrobky pro domácnost.

Bezos pro vyšší daně

Šéf Amazonu a nejbohatší muž planety Jeff Bezos podporuje zvýšení korporátní daně v USA. Nová americká vláda chce firmám zvýšit daň na 28 ze současných 21 procent.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované