Hlavní obsah

Den v byznysu: Neměň, co funguje. Nevypínej, bez čeho se neobejdeš

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 21. září.

Článek

Cena elektřiny na burzách roste tak rychle, že už to děsí spotřebitele, dodavatele i politiky. V mnoha evropských zemích se rozbíhá diskuse, jak zákazníky před nárazem ochránit. Existuje jediné řešení – garantovat dostatek cenově dostupné stabilní energie.

V kombinaci s obnovitelnými zdroji zbývá už jen jedno emisně přijatelné palivo. Ale postavit jadernou elektrárnu trvá, jak známo, desítky let a kdo ví, jestli se to za ty dekády vůbec vyplatí. O výzvách při uskladnění jaderného odpadu nemluvě.

Ale také se nabízí jiné řešení – nevypínat ty, které fungují. Jedno odvážné rozhodnutí by dokázalo zdivočelé energetické burzy zklidnit, jenže nepřijde.

Katamarán do tašky

Martin Horák začal před 15 lety vyrábět nafukovací plachetnice. Dnes je z Bílovic u Uherského Hradiště vyváží do celého světa a má hned několik „nej“. Netradiční je i tím, že katamarány složí do tašky a do auta.

Čínská elektrická ofenziva

Do Česka přicházejí čínská auta. Prorazit na domácím trhu se značkou Dongfeng chce ještě v letošním roce realitní a stavební skupina Bidli. Ročně plánuje prodávat stovky čínských vozů na elektřinu nebo benzin.

Reklama

Doporučované