Hlavní obsah

Den v byznysu: Po roce pandemie žádná změna. Kroky vlády nejdou předvídat

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 27. dubna.

Článek

Prodej 11 nákupních parků

Fond Czech Real Estate Investment založený skupinou DRFG investora Davida Rusňáka chystá k prodeji balík jedenácti nákupních parků v Česku. Jejich hodnota je 1,5 miliardy korun. Získaný kapitál chce fond využít na investice do skladů a výrobních hal.

Rozvolňování pokračuje, ale obchodníci nevědí, co bude

Rozvolňování pokračuje. Od pondělí 3. května se otevírají služby spojené s péčí o tělo. Jde o kadeřnictví, pedikúry či masérské, kosmetické nebo regenerační služby. Uvolnění se týká také péče o zvířata nebo lázeňské péče.

Zákazníci se budou muset prokázat negativním testem na koronavirus. Antigenní test bude platný 72 hodin od odběru, PCR test sedm dní. Test nebude nutný pro lidi, kteří v posledních 90 dnech prodělali covid-19, a pro očkované.

Otázka ale nadále panuje ohledně otevření obchodů a restauračních zahrádek. Obchodníci se připravovali na otevření také od pondělka, vláda o tom ale chce rozhodnout ve čtvrtek na základě vývoje pandemie. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger chce, aby se otevřely obchody až ve chvíli, kdy se ukazatel nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel sníží pod 100. A to v pondělí patrně nebude.

Problém pro daňové ráje

Nad daňovými ráji se stahují mraky. Francie i Německo se totiž postavily kladně k návrhu Spojených států zavést světovou minimální daň pro firmy, a to na úrovni 21 procent.

Největší česká investice do vodní energetiky

České Energo-Pro dokončilo v Turecku vodní elektrárnu za téměř 13 miliard korun. Jde o největší českou investici do vodní energetiky od roku 1989.

Detaily odhalil pro Seznam Zprávy Jakub Fajfr, ředitel pro strategii a rozvoj společnosti Energo-Pro.

Bitcoin na houpačce, i díky Tesle

Nejznámější kryptoměna bitcoin je jako na houpačce. Minulý týden zaznamenala výrazný propad, když investoři reagovali na návrh nového prezidenta USA Joea Bidena zvýšit daně z kapitálových výnosů. Hodnota kryptoměny spadla z rekordních více než 60 tisíc dolarů až na zhruba 48 tisíc dolarů.

Tento týden je ale vše jinak. Investoři se uklidnili a měna soustavně roste, už zhruba o 11 procent. V současnosti se obchoduje za zhruba 54 tisíc dolarů a analytici se domnívají, že by měla dál růst. Dlouhodobě jí předpovídají hodnotu až 100 tisíc dolarů.

Bitcoinu výrazně pomohl podnikatel a fanoušek kryptoměn Elon Musk. Jeho automobilka Tesla si vylepšila hospodaření, když v prvním čtvrtletí prodala bitcoiny za 101 milionů dolarů a opět naznačila, že by se bitcoin mohl stát běžnějším platidlem.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované