Hlavní obsah

Den v byznysu: Změny penzí, změny v daních. Vánoční tempo je vražedné

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 11. prosince.

Článek

Maláčová chce spravedlivé důchody

Po letech čekání stát konečně řekl, jaké má plány s důchodci. Základ 10 tisíc po 25 letech práce. Přinese důchodová reforma i zásadní změny? Není to cár papíru, říká ministryně Maláčová ve Dni v byznysu.

Základní důchod pro každého: 10 tisíc korun. Plus ocenění práce dle předchozích výdělků i doby pojištění. Plus výchovné za péči o děti či další životní etapy, jako je vojna nebo invalidita. Podtrženo sečteno, spravedlivý důchod.

Obchody otevřeno, restaurace zavřeno?

Pokud nedojde k výraznému zlepšení, ministr zdravotnictví v pondělí vládě navrhne přechod do stupně 4 systému PES. To znovu uzavře restaurace.

Obchody zůstanou otevřeny, budou muset nadále plnit limit 15 metrů čtverečních plochy na jednoho zákazníka. To se bude týkat i služeb.

Senát změnil daně

Daňový balíček čerstvě schválený Senátem bude mít příští rok dopad do veřejných financí zhruba 98 miliard 700 milionů korun. V roce 2022, kdy se projeví další zvýšení slevy na poplatníka, by to mělo být asi 120 miliard Kč a od roku 2023 každoročně 103 miliard korun.

Co je za poklesem od zmíněného roku 2023? Podnikatelům skončí možnosti zrychlených odpisů.

Konec Huawei v USA

Americké telekomunikační firmy musí začít ze svých sítí odstraňovat zařízení čínské společnosti Huawei Technologies a nahradit je zařízením jiných výrobců. Nařídila to Federální komise pro spoje a zahájila proces k odejmutí licence čínské telekomunikační společnosti China Telecom, která by tak nemohla působit na americkém trhu. Důvodem je bezpečnost.

V e-commerce v Česku se letos protočí 200 miliard

Obraty internetových obchodů za předvánoční období by podle Asociace pro elektronickou komerci letos mohly být kolem 65 miliard korun. Znamenalo by to meziroční růst o více než čtvrtinu.

Pomoci tuzemským internetovým obchodům chce Simona Kijonková. Po deseti letech fungování její Zásilkovny cítí, že je čas posunout se dál, právě směrem ̈k e-commerce. I když stavěla Zásilkovnu původně jako digitální platformu pro logistiku. Do tří měsíců chce e-shopům pomoci uspět na trzích Blízkého východu.

Reklama

Doporučované