Hlavní obsah

Deník Miloše Čermáka: Proč byste se nikdy neměli stěhovat tam, kde čtou vaši sousedé jiné noviny než vy

Foto: Miloš Čermák

Nová kauza zřejmě budoucího britského premiéra Borise Johnsona.

Reklama

Další díl Deníku Miloše Čermáka. Zavolali byste na svoje hádající se sousedy policii? A změnil by váš názor fakt, že to je zřejmě budoucí premiér?

Článek

Zkuste si takový malý myšlenkový experiment. Jste sousedi Andreje Babiše, a když se pozdě večer vrátí premiér domů, zaslechnete odvedle hádku. „Jsi hrozný sobec, myslíš jen na tu svou řepku!” křičí Monika a Andrej Babiš jí odpovídá: „Uklidni se. A polož ten notebook. Mám v něm od Máry texty nových tweetů!” Následuje zvuk rozbíjeného nádobí a elektroniky.

Já vím, že asi nebydlíte v Průhonicích, a i když jsem u Andreje Babiše na návštěvě nikdy nebyl, tak předpokládám, že bydlí od sousedů dostatečně daleko, aby takovou hádku neslyšeli. Taky proto píšu, že je to myšlenkový experiment.

Takže si v jeho rámci ještě představte, že jste jedním z Babišových odpůrců a ten samý den odpoledne jste byli na demonstraci. O zeď kuchyně se ještě opírá transparent s vtipným sloganem. A Babišovi teď pár metrů od vás rozbíjejí nádobí.

Co uděláte? Můžete mávnout rukou, protože sice jsou to Babišovi, ale zároveň vaši sousedé, a takové věci se stávají, že ano. A sousedé se neudávají, to je jedno z takových nepsaných pravidel světa, ve kterém bychom chtěli všichni žít.

Anebo zajásáte, jaké máte štěstí, a zavoláte policii. A taky hádku nahrajete, abyste ji mohli druhý den poslat médiím.

Anketa

Zavolali jste někdy na svoje sousedy policii?
ANO
18,2 %
NE
81,8 %
Celkem hlasovalo 615 čtenářů.

Přesně tak to vymysleli sousedé Carrie Symondsové v londýnské čtvrti Camberwell v jihozápadním Londýně. Ne že by byla v sousedství tak nepopulární, ostatně se přistěhovala teprve loni. Ale partnerem jednatřicetileté blondýnky je Boris Johnson, v tuto chvíli nejpravděpodobnější příští britský premiér.

Bizarní historka budoucího britského premiéra?

Celá tahle historka je bizarní snad ze všech úhlů pohledu. A kdyby jejím hlavním aktérem nebyl muž, který má řídit jednu z nejmocnějších zemí světa v jednom z nejproblematičtějších období v její historii, byla by také nekonečně vtipná. Na stupnici humoru někde mezi „Mr. Bean vtipná” a „Monty Python vtipná”.

Co se stalo v bytě Symondsové, se můžeme jen domýšlet z toho, co bylo publikováno. Nejpravděpodobněji vše proběhlo tak, že Boris Johnson přišel domů pozdě a usnul na pohovce, kterou následně polil červeným vínem. Symondsová na něj začala křičet, že je zkažený zbohatlík, kterému nezáleží na nikom jiném než na sobě, a pak je zdokumentován jen Johnsonův výkřik: „Okamžitě polož můj notebook!” a zvuk, který je typický pro to, když nějaké elektronické zařízení spadne na zem.

Sousedy přivolaná policie se pouze ujistila, že jsou všichni v pořádku a zase odjela. Ale samozřejmě to stačilo na to, aby existoval záznam o výjezdu, o kterém se dozví novináři. A nahrávku hádky sousedé poslali levicovému The Guardian.

Foto: Miloš Čermák

Bizarní moment se odehrál v londýnské čtvrti Camberwell.

Johnson se momentálně rozvádí se svou manželkou, s kterou má čtyři dospělé děti, a se Symondsovou se seznámil v době, kdy byl ministrem zahraničí a ona šéfkou komunikace Konzervativní strany. Bydlí spolu odhadem asi půl roku.

Jenže právě čtvrť Camberwell je kamenem úrazu. Bydlí tu většinou levicoví čtenáři The Guardian a odpůrci brexitu. Když zjistili, že se jejich novým sousedem stal prominentní konzervativec Johnson, začali mu dělat drobné naschvály. Třeba mu na auto lepili letáky se vzkazem, že ho chtějí radši jako souseda než premiéra.

Za jiných okolností vlastně lichotka, v tomto případě ne tak docela. Mimochodem, byli to asi právě sousedi, kteří už před týdnem upozornili novináře, že ve 24 let staré Toyotě zaparkované na ulici má Boris Johnson zaprvé hrozný bordel a zadruhé za stěračem minimálně tři lístky s nezaplacenou pokutou za parkování.

Jedna ze sousedek se zase pochlubila na Twitteru tím, že když ji Johnson na ulici pozdravil, odpověděla mu vztyčeným prostředníkem. U ní se zastavme. Třiačtyřicetiletá Eve Leighová, dcera úspěšných Newyorčanů (matka uznávaná výtvarnice, otec oceňovaný hudební skladatel muzikálů), je sama málo známou a do minulého pátku spíše neúspěšnou dramatičkou. Žije v Londýně se středně úspěšným kouzelníkem, oblíbeným hlavně u dětského publika. Oba čtou The Guardian, kdybyste nevěděli.

Boris a čtenáři The Guardian

Pokud tipujete, že tohle jsou TI sousedé, co na Johnsonovy zavolali policii, tipujete správně. Možná jim to pohne se životy a ze středně úspěšného kouzelníka se stane úspěšný kouzelník a z neúspěšné dramatičky průměrně úspěšná. A až se bude hrát její další protibrexitová hra, možná nebude potřebovat finanční pomoc z fondů EU. Což ta minulá potřebovala, jak přičinlivě připomenul pravicový tisk. To abychom z poťouchlostí nevinili jen autory a čtenáře The Guardian.

Ta nejdůležitější otázka zní, jaký dopad bude mít aféra na budoucnost Borise Johnsona. A taky Británie. A Evropy. Vlastně možná celého světa, když uvážíme, že pokud bude budoucí konzervativní premiér neúspěšný, může být hned tím dalším veleúspěšný marxista.

Hlasovat budou členové Konzervativní strany. A jsou dvě magická čísla z průzkumů veřejného mínění, z kterých „odezírají” preference. První říká, jakou podporu mají oba kandidáti – Johnson a Jeremy Hunt – mezi nimi. A druhé říká, který z obou kandidátů je přijatelný pro všechny Brity. Jinými slovy, jaké jsou jeho šance v příštích volbách.

V obou parametrech drtivě vedl Boris Johnson, po páteční popůlnoční „strkanici” se čísla vyrovnala.

Všechno je otevřené. A pokud se zajímáte o vztah ambiciózního muže s blonďatými vlasy a jeho o 24 let mladší přítelkyně, pak vězte, že je v pořádku.

Už v pondělí zveřejnila média fotografii, jak oba sedí na venkově a drží se za ruce. On jí už zase asi říká něžně „Vydřičko” a ona jemu “Medvídku Bozzie”, podle medvědího mupeta Fozzieho.

A možná už zase cvičí jógu, což je jedna z mnoha věcí, kterými půvabná mladá žena stárnoucího muže ovlivnila. Jednu věc ovšem oba podcenili. Že je RISKANTNÍ stěhovat se do čtvrtí, kde čtou lidé jiné noviny než vy.

Vzpomeňte si na to, až se budete chtít stát příštím premiérem nebo premiérkou.

Reklama

Doporučované