Hlavní obsah

Denní přehled: Vystresovaní rodiče, jak to bylo se zabijačkou a Pětadvacítka na účtu

Foto: Profimedia.cz

28 % rodičů, kteří se v karanténě starají o děti, vykazuje rysy traumatické duševní poruchy, uvádí studie.

Reklama

Článek

Otevřeli kovotepci, parukáři, farmářské trhy nebo autobazary. Na zabijačku v Osvětimanech je třeba pět chlapů. A rodiče, kteří se musí v karanténě starat o děti, jsou ve stresu. Poslechněte si denní souhrn toho nejdůležitějšího.

Za hranice?

Buď za rok, nebo vám musí stačit Chorvatsko. Zase se neshodnou. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka by se část hranic mohla otevřít už v květnu. Naopak Miloš Zeman navrhoval zavřít hranice až na jeden rok. Do zemí s nízkým rizikem nákazy by ale podle vlády – na Slovensko, do Chorvatska či Bulharska – mohlo být možné vycestovat už letos. Je rok adekvátní doba? To neví nikdo, a už vůbec k tomu vědět to nemá kompetence prezident, píše náš šéfkomentátor Jan Lipold.

Kauza prase

„Když střelíte dvěstěkilové prase, sám ho nezvednete. Vyřezáváte vnitřnosti, vyndáváte je, někdo prase musí držet. Pan Prymula říkal, že by to zvládl jeden člověk. To bych teda chtěl vidět, to by musel být superman.“ Osvětimanský starosta a známý prezidentova kancléře Aleš Pfeffer popisuje, jak zorchestroval kontroverzní porážku prasete a kdo všechny účastníky otestoval.

Rodiče jsou hodně ve stresu

Další zdroje stresu podle psycholožky Elke Van Hoofové mohou v druhé polovině roku 2020 vést k sekundární epidemii vyhoření a „ulejvání“ z práce. „28 % rodičů, kteří se v karanténě starají o děti, vykazuje podle jedné studie traumatické duševní poruchy,“ shrnuje Van Hoofová  pro Světové ekonomické fórum závěry výzkumů následků života v karanténě, které zveřejnil prestižní časopis The Lancet. Ty naznačují, že izolace zvyšuje pravděpodobnost nespavosti, stresu, úzkosti a depresí.

Chcete podrobnější souhrn?

Plnou verzi speciálního newsletteru se souhrnem toho nejdůležitějšího dění kolem pandemie koronaviru si můžete objednat ZDE. Chodí každý všední den.

Za zdi nemocnice

Nezhorší se náhle situace? Budeme mít dost lůžek? Dost ventilátorů? Byl jsem dost opatrný? Nepřinesu nákazu domů, své rodině? To se během pandemie honí hlavou personálu českých nemocnic. Pusťte si unikátní reportáž Šárky Kabátové a fotodokument Vojtěcha Veškrny z pražské vinohradské nemocnice, z oddělení, kam přivážejí pacienty těžce zasažené covid-19.

Reklama

Doporučované