Hlavní obsah

Desatero proti covidu. Jak minimalizovat riziko nákazy?

Foto: Seznam Zprávy, Getty Images

Jak se bojovat s covidem? Roušky jsou základ.

Reklama

Počet lidí nakažených nemocí covid-19 letí nahoru. Jak se teď chovat, abyste minimalizovali riziko nákazy? Seznam Zprávy daly dohromady 10 tipů od expertů, vědců, lékárníků i lékařů.

Článek

1. Roušky, ruce, rozestupy

Staré známé, ale základní pravidlo 3R. Rozestup od dalších osob snižuje riziko nákazy. Mýdlo rozpouští obal viru. Pokud si ruce nemůžete umýt mýdlem, použijte dezinfekční gel. A roušky? Zakrytá ústa a dýchací cesty zamezí šíření viru prostřednictvím kapének.

2. Žádná vedra a vlhko

Jaroslav Flegr, evoluční biolog a parazitolog, doporučuje vytvořit pro vir nehostinné prostředí. Tedy zbytečně nepřetápět. „V místnosti si můžeme vzít svetr, snažme se držet teplotu co nejníže, aby relativní vlhkost byla co nejvyšší,“ řekl Flegr Českému rozhlasu.

3. Vitamín D

Několik studií prokázalo, že vitamín D, který obecně posiluje imunitu, snižuje pravděpodobnost vážného průběhu nemoci covid-19.

4. Nemocným se vyhněte

Úplně se vyhněte kontaktu s lidmi, kteří mají teplotu, kašel, bolest hlavy nebo jiné příznaky covidu. I v jedné domácnosti se v takovém případě doporučuje nosit respirátor FFP2.

5. Vyhýbejte se většímu množství lidí

Vyhněte se situacím, kde se uvnitř potkává velké množství lidí. To platí i pro obchody. Pokud je to možné, objednejte si nákup on-line. Pokud patříte do rizikové skupiny, izolujte se.

6. Buďte doma, nebo v přírodě

Zůstaňte doma, choďte na vycházky, buďte v přírodě. Pokud si to můžete dovolit, neposílejte děti do školy a vy zůstaňte na home office. Ale telefonujte – sociální kontakt je důležitý.

7. Hygiena

Kýchejte a kašlejte do šály nebo kapesníku, ne do ruky. Používejte jednorázové kapesníky, které hned vyhoďte.

8. Dezinfekce

Předměty, kterých se dotýkáte často, otírejte dezinfekčními ubrousky – to se týká třeba mobilního telefonu, notebooku nebo i klávesnice.

9. Respirátor

Je sice dražší, ale zato funguje lépe než rouška. Kvalitní dobře nasazený respirátor chrání nejen ostatní, ale velmi dobře i vás.

10. Nepropadejte panice

Zbytečně se nestresujte a zprávy o covidu nesledujte kontinuálně, klidně jejich konzumaci omezte na minimum.

Reklama

Doporučované