Hlavní obsah

Desítky stěrů a žádný virus, ukázal pokus v nákupním centru

Foto: OC Galerie Šantovka

Po covidu-19 ani stopy. Měl makrobiolog a soudní znalec Omar Šerý jen štěstí nebo je v rušném obchodním centru Galerie Šantovka bezpečno?

Reklama

Desítky stěrů a žádné stopy po covidu-19. Asociace nákupních center chce přemoci vládní neústupnost novým znaleckým posudkem experta na molekulární genetiku Omara Šerého.

Článek

Asociace nákupních center se vyzbrojila znaleckým posudkem profesora Omara Šerého, neurobiologa a specialisty na DNA diagnostiku, a snaží se zatlouct klín do názorově rozpolcené vlády. Otevření obchodů je podle obchodníků bezpečné.

Důkazem má být patnáctistránkový znalecký posudek, který získaly Seznam Zprávy. Neurobiolog, jenž loni v dubnu varoval před předčasným uvolňováním restrikcí a řízeným promořováním obyvatel, provedl ve středu mezi 18:30 až 19:30 v olomouckém obchodním centru Galerie Šantovka desítky stěrů s jasným závěrem: „Nebyla potvrzena přítomnost virové RNA viru SARS-CoV-2. Znamená to, že na uvedených površích nebyl přítomen virus SARS-CoV-2, který by byl schopen infikovat jedince, již by se těchto povrchů dotkli.“

Expert zjišťoval přítomnost viru na desítkách míst. Na tlačítkách při vjezdu na horní parkoviště, tlačítkách ve výtazích, madlech na eskalátorech, klikách u kabin na WC, madlech košíků a vozíků v prodejně Albert, displejích samoobslužných pokladen a rukách pokladních. „Čisté“ byly i vzorky ze vzduchu odebrané v časech od 9 hodin ráno do 18 hodin večer. Celkem provedl 51 stěrů s negativním výsledkem.

Dle vyjádření OC Galerie Šantovka se stěry prováděly na nejfrekventovanějších místech a po celou dobu otevření centra pracovníci úklidu vybraná místa nedezinfikovali. V supermarketu Albert daný den platilo 3147 lidí a odhadem tisíc dalších jim dělalo doprovod.

Soudní znalec Omar Šerý se v posudku slovem nezmínil o bezpečnosti ostatních obchodních center a nevyvozuje z analýzy žádné obecné závěry.

Jsme bezpeční, otevřete

Předseda českého výboru Asociace nákupních center Jan Kubíček tvrdí, že nárůst počtu případů lidí s onemocněním covid-19 nesouvisí s „chrámy konzumu“. A také to, že znalecký posudek vypovídá o bezpečnosti obchodních center.

„Víme, že návštěvníci obchodů nejsou těmi, kteří plní nemocnice, a nyní máme i znaleckým posudkem od soudního znalce v oblasti zdravotnictví a molekulární genetiky profesora Omara Šerého podloženo, že prostředí obchodních center je bezpečné,“ uvedl.

Jan Kubíček připustil jen velmi mírné zvýšení rizika kontaminace v řádu jednotek procent v případě otevření center, podle něj by však hrozby více než kompenzovala zpřísněná opatření v podobě povinných respirátorů FFP2. „To vychází z odborného odhadu a našich předchozích zkušeností po rozvolnění,“ uvedl.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v pátek s návrhem na otevření všech obchodů od pondělka na vládě neuspěl. Kabinet o tom vůbec nejednal kvůli špatné situaci ve zdravotnictví. Vicepremiér ale slíbil, že to příští týden zkusí znovu.

Mnoho podniků kritizuje, že kompenzace za škody způsobené uzávěrami ekonomiky jsou nedostatečné. Část podpor, například Antivirus nebo COVID Nájemné, jen proteče k vlastníkům či zaměstnancům a s úhradou dalších nákladů, jako jsou úvěry a energie, firmám často nikdo nepomůže.

„Situace v maloobchodu je velmi vážná a řadě prodejců hrozí bankrot nebo vážné ekonomické problémy. S neustále se měnícími podmínkami a nejistotou nevědí, jaké zboží objednat, zda zimní, jarní či letní. Je proto nutné vnést do situace elementární jistotu,“ uvedl Kubíček, podle kterého je další prodlužování uzavírek neefektivní a navíc enormně drahé.

Průzkum Hospodářské komory ČR z tohoto týdne ukázal, že část podniků dělí od krachu už jen týdny. Pětina podniků a živnostníků se současnými zákazy podle průzkumu nevydrží déle než měsíc, dalších 40 procent podniků z nejpostiženějších sektorů zřejmě zamíří do insolvence do tří měsíců. Nejpostiženějšími obory jsou restaurace, bary, vnitřní sportoviště, prádelny, čistírny, eventy nebo obchody.

Reklama

Doporučované