Hlavní obsah

Despota z Bosporu a německé praktiky nacistů. Napětí mezi Ankarou a Berlínem stoupá

Napětí mezi Ankarou a Německem opět stoupá.

 

Reklama

Obě země se aktuálně dohadují kvůli osudu uvězněného turecko-německého novináře. Prezident Erdogan v neděli spor opepřil tvrdou poznámkou o nacistických praktikách.

Článek

Roztržek v turecko-německých vztazích přibývá. K aktuální hádce o novináře s německými kořeny, kterého Ankara poslala do vazby kvůli domnělé špionáži, v neděli přibylo tvrdé obvinění západních politiků z nacistických praktik.

Pronesl je prezident Recep Tayyip Erdogan na shromáždění v Istanbulu, když kritizoval rozhodnutí úřadů německého města Gaggenau. Tam měl ve čtvrtek vystoupit turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag a hovořit o nutných změnách ústavy své země. Vedení tohoto zhruba třicetitisícového města na jihozápadě Německa však mítink zrušilo. Očekávala se velká účast turecké komunity, radnice měla obavu, že nedokáže zajistit bezpečnost lidí.

„Německo, nemáš vůbec žádný vztah k demokracii a mělo bys vědět, že tvé současné kroky se nijak neliší od těch, co se dělaly za nacistické éry," citovala nedělní projev prezidenta Erdogana agentura Anadolu.

Prohlášení vyvolalo v Německu okamžitou kritiku. „To je neslýchaně nemístná poznámka despoty z Bosporu," řekl generální tajemník Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer listu Passauer Neuen Presse. „Srovnání s nacismem je stejně odporné jako absurdní," dodal.

Požaduje rovněž od Erdogana omluvu a odmítl prosazování vnitřní politiky Turecka na německé půdě, uvedla agentura DPA. Ohradila se i místopředsedkyně sesterské CDU Julia Klöcknerová.

V Německu žije odhadem 1,5 milionu tureckých občanů. Nejde o malou sílu, právě proto za nimi turečtí politici jezdí opakovaně. A opakovaně to budí nevoli německých zákonodárců. Řadě z nich připadá paradoxní, aby turečtí ministři využívali svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.

Mimochodem, dobře to jde dokreslit na příběhu již zmiňovaného turecko-německého novináře. Deniz Yücel ve svých textech dlouhodobě kritizoval kroky Ankary. Skončil ve vyšetřovací vazbě s obviněním, že je německým agentem, který podporuje kurdské separatisty.

Reklama

Doporučované