Hlavní obsah

Děti na Kamaru rasisticky nebučely. UEFA zastavila řízení se Spartou

Foto: ČTK/Šimánek Vít, ČTK

Dětští fanoušci na zápase pražské Sparty s Rangers. Hosté měli pocit, že bučení na Glena Kamaru bylo dokladem rasismu.

Reklama

Fotbalová Sparta si může oddychnout, UEFA s pražským klubem zastavila řízení v souvislosti se zápasem Evropské ligy proti skotským Rangers. Vyšetřovatel UEFA nenašel důkazy o rasismu nebo diskriminaci ze strany fandících dětí.

Článek

Bučení tisíců přítomných dětí na záložníka Glena Kamaru kvalifikovali trenér Rangers Steven Gerrard i většina ostrovních médií coby důkaz rasismu. V Česku i Skotsku tak okamžitě znovu ožila palčivá aféra Kúdela – Kamara z jarního odvetného klání Evropské ligy mezi Rangers a pražskou Slavií.

Po obvinění dětí z rasismu se kauza letenského utkání s dětmi v ochozech přelila dokonce na politickou scénu a na pole diplomacie. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek si kvůli obvinění dětí z rasismu a nevhodnému komentáři činovníka Skotské fotbalové asociace dokonce předvolal britského velvyslance v Praze Nicka Archera.

„Není dostatek důkazů o rasismu či diskriminačním chování, které by opravňovaly k zahájení disciplinárního řízení s týmem AC Sparta Praha,“ stojí v prohlášení na webu UEFA.

„Vnímáme rozhodnutí UEFA jednoduše jako verdikt, který potvrzuje to, čím si je náš klub od samotného utkání jistý. Jednání dětského publika na Letné jednoznačně nebylo rasistické. Je nám líto, že se kolem zápasu nespravedlivě vytvořil tento odér,“ reagoval na rozhodnutí pro Seznam Zprávy ředitel sparťanské komunikace Ondřej Kasík.

Reklama

Doporučované