Hlavní obsah

Dětská odborná porota vybrala nejlepší audioknihy pro mládež

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ceny Bystrouška za nejlepší dětskou audioknihu získaly Hilda a pidilidi, Baron Prášil a Naslouchač. Knihy jsou rozděleny do tří kategorií podle věku posluchačů.

Článek

Přihlášené tituly hodnotí výhradně děti ze zájmově uměleckých souborů, pokaždé z jiného regionu. Letos to byly děti z Divadla Vydýcháno Základní umělecké školy Liberec. V tiskové zprávě o tom informoval za pořadatele Ceny Bystrouška mluvčí Jaroslav Major.

Počet titulů audioknih určených pro děti a mládež neustále roste. Zatímco ve školním roce 2018/2019 bylo vydáno 53 novinek, letos už jich bylo 71. Podle pořadatelů soutěže, kterými jsou Asociace vydavatelů audioknih (AVA) ve spolupráci se Sdružením pro tvořivou dramatiku (STD), rostoucí oblibu poslechu audioknih letos značně umocnila koronavirová epidemie. Díla kvalitně načtená známými interprety dětem částečně nahrazují chybějící sociální kontakty a dokážou zkrátit čas v nucené karanténě.

Posluchačsky nejúspěšnějšími dětskými audioknihami vydanými v průběhu uplynulého školního roku jsou v kategorii pro nejmladší děti Hilda a pidilidi britských autorů Luka Pearsona a Stephena Daviese, mladší žáci si nejvíce oblíbili nesmrtelného Barona Prášila převyprávěného Adolfem Wenigem, zatímco starší žáci od dvanácti let preferují původní českou fantasy Naslouchač autorky Petry Stehlíkové.

Audioknihy je možné poslouchat na více zařízeních - na počítači, mobilním telefonu, tabletu, nebo MP3 přehrávači. U dětí vítězí v tomto ohledu chytré mobilní telefony s bezdrátovými sluchátky. Pokud jde o oblíbenost žánrů, u mladších věkových kategorií posluchačů jsou nejpopulárnější pohádky, starší děti dávají přednost příběhům s prvky fantasy.

Základní umělecká škola Liberec, ze které pochází letošní porota, byla postavena v roce 1995 a ve stejném roce byla vyhlášena stavbou roku České republiky. Škola s kapacitou 1877 žáků je samostatným právním subjektem a jejím zřizovatelem je Statutární město Liberec. Poskytuje vzdělání v hudebním, literárně-dramatickém, tanečním a výtvarném oboru; vyučuje v ní na 80 učitelů. Připravuje své žáky k profesionálnímu studiu i pro amatérskou uměleckou činnost. Má řadu souborů a orchestrů, například Severáček, který je laureátem mnoha významných evropských sborových soutěží.

AVA je spolek sdružující nejvýznamnější tuzemské vydavatele a distributory audioknih. Každoročně vyhlašuje prestižní ocenění Audiokniha roku. STD je organizací sdružující všechny tuzemské aktéry podílející se na rozvíjení dramatické výchovy dětí. Jeho členy jsou učitelé a studenti všech typů škol pedagogického a uměleckého zaměření, vedoucí dětských a středoškolských divadelních, loutkářských a recitačních souborů a dalších zájemců o dramatickou výchovu.

Reklama

Doporučované