Hlavní obsah

Devadesát procent zranění pyrotechnikou v Evropě nezpůsobí vadný výrobek, ale lidská chyba

Policejní pyrotechnik o zábavní pyrotechnice.

 

Reklama

Silvestrovská pyrotechnika může být efektním doplňkem oslav, ale i smrtící zbraní, vysvětluje policejní pyrotechnik Miloslav Žán.

Článek

Zábavní pyrotechnika, kterou se hodně lidí snaží zpestřit oslavy Nového roku, se dá koupit ve specializovaných prodejnách, ve stáncích či v e-shopech, avšak stále nevymizely ani situace, kdy se odpalovači snaží vyrábět rachejtle podomácku. Ty přitom podle zkušených pyrotechniků i záchranářů patří k nejnebezpečnějším.

„V celkovém srovnání úrazů se nicméně domácí pyrotechnika objevuje poměrně málo," vysvětluje policejní expert Miloslav Žán: „Ty statistiky se obtížně sledují, ale když vezmeme celou Evropu, tak 90 procent zranění je způsobeno nesprávným použitím schváleného výrobku. Z domácích výrob pochází zhruba asi jen pět procent zranění."

Statistiku rozšířil i poslední čtvrteční incident z Českých Budějovic, kde desetiletému chlapci v ruce explodovala petarda a přišel o část prstů.

Pravidelné kontroly ze strany České obchodní inspekce a represe vůči prodejcům jsou podle Miloslava Žána z Pyrotechnické služby Policie České republiky jen jednou z možností. Tou druhou, podstatně důležitější, je používat rozum. „Je na každém z nás, co si kupuje. Pokud mám řidičský průkaz na osobní auto, neměl bych jezdit náklaďákem," říká Žán s odkazem na různé pyrotechnické třídy, ke kterým se vážou i rozdílná oprávnění (celý rozhovor se specialistou najdete ve videu).

Dělení pyrotechniky podle třídy nebezpečnosti

Kategorie F1: Patří sem pyrotechnické hračky, jako např. prskavky, pistolové kapsle, ohňopády, malá ohnivá kola, bouchací kuličky a vystřelovací konfety. Pouze tato pyrotechnika může být prodávána i ve stánkovém prodeji a mohou ji zakoupit i nezletilí.

Kategorie F2: Sem patří např. předměty s hvízdavou náplní a všechny rakety. Dalšími typickými výrobky této třídy jsou římské svíce, gejzíry, minivýbušky či vystřelovací pouzdra. Předměty této a vyšších tříd mohou být prodávány pouze osobám starším 18 let.

Kategorie F3: Typickými předměty této třídy jsou kromě raket a ohňopádů též malé italské pumy, dělové rány či velká japonská slunce. K nákupu je potřeba věk minimálně 21 let nebo doklad odborné způsobilosti

Kategorie F4: Patří sem např. létavice, dělové rány ohňostrojné, větší italské pumy a kulové pumy. Tyto výrobky nejsou volně prodejné – lze je prodávat pouze osobám s dokladem odborné způsobilosti.

Před hazardem při používání pyrotechniky varují každoročně i záchranáři, kteří o silvestrovské noci zasahují po celém Česku u stovek úrazů. Může za ně alkohol i neopatrnost při odpalování rachejtlí. Kromě popálenin nejsou výjimkou ani utržené prsty a poraněné oči. Třeba o silvestru 2015 zasahovala středočeská záchranka během dvanácti hodin u 200 zranění způsobených alkoholem a pyrotechnikou.

Reklama

Doporučované