Hlavní obsah

Dezinfoservis: Británie netestuje migranty, testuje totiž jen lidi s příznaky covid-19

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: manipulatori.cz

Dezinformační servis Covid19CZ.

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Přes La Manche vstupuje více migrantů do Británie zřejmě kvůli tomu, že jiná doprava je teď omezená

O co jde? Článek zveřejněný na webu Arfa.cz uvádí, že do Velké Británie v dubnu 2020 vstoupilo přes kanál La Manche 476 migrantů, což má být údajně nejvyšší počet za jediný měsíc v historii. Zároveň prý migranti nejsou testování na onemocnění covid-19. V článku se vyskytují informace z oficiálních zdrojů, avšak vytržené z kontextu. Text implikuje, že pandemie vyvolala další migrační vlnu a že migranti představují hrozbu jako šiřitelé nákazy. Zprávu jsme vyhodnotili jako manipulativní.

Fact-checking: Text na webu Arfa vychází z článku britského bulvárního deníků Daily Mail, z něhož přebírá všechny klíčové informace. Počet migrantů, kteří se do Británie dostali přes kanál La Manche, odpovídá informacím britského ministerstva vnitra, podle kterého se skutečně jedná o 476 příchozích osob za duben 2020. Tento počet Daily Mail srovnává s 1 850 migranty, kteří tímto způsobem do Británie přicestovali v loňském roce. S podobným údajem – 1 890 – pracuje například i BBC. Co už články neuvádí, je celkový počet žadatelů o azyl bez ohledu na způsob, jakým se do země dostali. Data za rok 2019 ukazují, že v loňském roce požádalo o azyl celkem 35 566 osob. Lidé, kteří do země připluli přes kanál La Manche, z tohoto počtu tedy tvoří cca 5 %, ostatní museli zvolit přepravu po souši či vzduchem. Jelikož tedy přechody hranice přes kanál tvoří za normální situace jen dvacetinu všech osob žádajících o azyl, nelze předpokládat, že současný relativní nárůst počtu migrantů v jednom měsíci bude znamenat zvýšení počtu celkového.

Toto navýšení je navíc v současné situaci logické, jelikož s přerušením mezinárodní osobní dopravy a se snížením objemu nákladní dopravy existuje méně příležitostí, jak hranice nepozorovaně překročit například autobusy nebo v kamionech. Zároveň, jak uvádí The Telegraph, jsou nyní pro cestování po vodě lepší podmínky, jelikož francouzská policie věnuje více úsilí dohledu nad dodržováním karanténních opatření a nesoustředí se tolik na odhalování převaděčů. Dokud tedy nebudou zveřejněny statistiky migrace za aktuální období, není možné vyloučit, že vyšší počet migrantů volících cestu po vodě je naopak kompenzován nižším počtem migrantů cestujících po souši a že tím pádem k celkovému nárůstu počtu migrantů nedochází.

BBC dále také uvádí, že z 1 850 osob, které do Británie přicestovaly nelegálně lodí v roce 2019, bylo 125 vráceno zpět. Zbylých 93 % uprchlíků splnilo podmínky pro udělení azylu, což je vyšší poměr než u všech žadatelů o azyl. Ze statistik vyplývá, že cestu po vodě volí většinou lidé, kteří jsou v zemi původu skutečně ohroženi na svobodě či zdraví.

Co se týká absence testování na covid-19 u migrantů, tak informace na webu Arfa odkazuje k vyjádření tiskového mluvčího britského ministerstva vnitra pro Daily Mail. Podle vyjádření jsou migranti pouze vyšetřováni na přítomnost příznaků nemoci. To odpovídá nařízení britského ministerstva zdravotnictví, které obecně testování provádí pouze u osob vykazujících symptomy onemocnění. Zadržení lidé jsou také hned po příjezdu umisťováni do detenčních či azylových center, kde jsou dále pod dozorem zdravotníků, a v případě výskytu příznaků jsou umístěni do izolace. Riziko nastává ve chvíli, kdy se nákaza koronavirem rapidně šíří ve francouzských uprchlických táborech. Situace v táborech je aktuálně sice kritická, avšak dalšímu případnému šíření nemoci je zamezováno výše zmíněnými opatřeními.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni, nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji Social Watch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete infoservis dostávat do svého e-mailu, přihlaste se k odběru na adresu c19@dezinfoservis.cz.

Přesná čísla obětí covid-19 v Itálii opravdu nejsou, ale celkový březnový počet zemřelých oproti minulým letům stoupl o 90 %

O co jde? České dezinformační weby Arfa.cz a Aeronet  vydaly články, které líčí projev poslance Forza Italia Vittoria Sgarbiho v italském parlamentu. Podle něj na koronavirus v Itálii nezemřelo 25 tisíc lidí, ale jen 925. Informace se objevila 1. května i na YouTube a k dnešku má 38 721 zhlédnutí. S českými titulky jej nahrál účet Ministerstvo nepříjemné pravdy. Tento účet v minulosti sdílel i videa řecké krajně pravicové extremistické strany Zlatý úsvit.

Fact-checking: Zaprvé Vittorio Sgarbi není poslanec Forza Italia (Silvia Berlusconiho). Je členem neparlamentní Aliance středu. Navíc je také znám spíše jako kritik umění, rozhodně ne jako odborník na zdravotnictví.

Faktem je, že nikdo přesná čísla neví. Oficiální statistiky  nyní uvádí číslo 29 079 úmrtí na covid-19. Skutečný počet mrtvých z řad nakažených koronavirem je ale nejspíš v Itálii vyšší, než udávají oficiální statistiky. Itálie, stejně jako například Francie či Španělsko, neeviduje v této tragické bilanci lidi, kteří nemoci podlehli doma či v domovech pro seniory, ne všem těmto obětem se totiž dělají testy na koronavirus.

Nelze říct, že všechna úmrtí na koronavirus lze připsat na vrub koronaviru. Ano, v mnohých případech se jednalo o lidi, kteří měli mnohočetné jiné patologie. Stejně však nelze tvrdit, že všichni s jinými patologiemi zemřeli z důvodu oněch jiných diagnóz.

Oproti obdobím z let 2015 až 2019 se letos za březen jednalo v Itálii o 90 procent více úmrtí, což je 21 500 zemřelých navíc.

Video s projevem Vittoria Sgarbiho se virálně šíří nejen v Česku. Povedlo se nám ho najít na makedonských, slovenských, polských, srbských, bosenských, chorvatských, gruzínských, finských, německých, švýcarských, španělských a samozřejmě i italských stránkách a kanálech. Video bylo natočeno na zasedání italského parlamentu dne 25. dubna 2020.

Somálská invaze do Řecka aneb Turkish Airlines přepravují do Istanbulu migranty. Ne tak docela

O co jde? Člen hnutí SPD MUDr. Ivan David zveřejnil na svém facebookovém profilu manipulativní příspěvek o tom, že Turkish Airlines přepravují ze Somálska do Istanbulu migranty, kteří mají být nasazeni k invazi do Řecka. Ve svém komentáři čerpá z nepodložených tvrzení řeckého webu Pronews. Davidův příspěvek působí dojmem, že Turecko nadále aktivně přesouvá nelegální imigranty na řecké území, přičemž Erdoganovým cílem je přistoupit k vydírání EU. Příspěvek je zakončen zprávou, že politická skupina v Evropském parlamentu Identita a demokracie, jíž je SPD členem, neúspěšně hlasovala pro zastavení „migračního výpalného“ pro Turecko a navýšení této částky pro Řecko.

David v příspěvku manipuluje s problematikou migrace na řecko-tureckém území a jedná se o politický marketing.

Fact-checking: Ivan David v příspěvku uvádí, že Turkish Airlines přepravují ze Somálska do Istanbulu migranty, kteří mají být nasazeni k invazi do Řecka. Jediný server, který o tématu píše, je řecký web Pronews. Původní řecký článek je velmi špatně ozdrojován. Většina uvedených informací není ověřena a lze je označit spíše za domněnky daného média.

Původní článek zcela bez důkazů také propojuje „kauzu“ Turkish Airlines s přiloženým videem s migranty, kteří mají v karanténě v řeckém hotelu nedisciplinovaně odebírat zdravotnický materiál.

V článku se dále uvádí, že migranti ve videu zaútočili na doktory a vyhrožovali jim smrtí. Taková informace není oficiálně potvrzena a stejně tak není potvrzeno ani propojení s „kauzou“ Turkish Airlines.

Informace o výstavbě turecké základny v Somálsku pro trénink somálských jednotek a zavedení letu TK 687 Mogadishu–Istanbul by měly být pravdivé. Výše uvedená tvrzení to ovšem nijak neodůvodňuje.

Údaje o výcviku migrantů na největší turecké základně v Somálsku rovněž nejsou oficiálně potvrzeny a ověřeny.

Na úplný závěr příspěvku je přiložena fotka uprchlíků na nafukovací lodi. Ta ovšem pochází z fotobanky a je používána napříč sociálními sítěmi minimálně od roku 2016.

Celkovým vyzněním příspěvku má být, že se SPD pokouší usilovně řešit uvedené „problémy“ s migranty. Text proto lze označit za politický marketing.