Hlavní obsah

Dezinfoservis: EU projednává i jiné návrhy než jen o pandemii, dohoda neexistuje

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Rovnocennost osiv z Ukrajiny s těmi z EU podložil už audit v roce 2015, nejde o unáhlený návrh projednaný v nouzovém režimu.

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Osiva Ukrajina kontroluje a limituje, toxických případů měla dokonce méně než některé státy EU

O co jde? MUDr. Ivan David z SPD sdílel na svém facebookovém profilu příspěvek, v němž se negativně vymezuje vůči návrhu Evropské komise zjednodušit dovoz osiva z Ukrajiny do zemí Evropské unie. Dále obviňuje Evropskou komisi z toho, že zneužívá stavu nouze, který jí momentálně umožňuje obcházet standardní procedury. O Ukrajině se vyjadřuje jako o zkorumpované a kolabující zemi ovládané oligarchy, která své fungování předstírá kvůli tomu, aby získala z EU a USA půjčky. Dále také uvádí nepravdivé informace o tom, že Ukrajina postrádá legislativu, která by limitovala užívání pesticidů a herbicidů. Po ověření informací jsme příspěvek vyhodnotili jako dezinformaci.

Fact-checking: Neexistuje žádný doklad o tom, že by někdy byla uzavřena dohoda mezi Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Radou ministrů, o které v článku Ivan David píše. Dle dané dohody by prý měly být během koronavirové krize projednávány pouze návrhy vládních předpisů, které souvisejí s řešením následků pandemie, avšak nic ve smyslu vyhlášeného legislativního stavu nouze není. Přestože prioritu na programu jednání tohoto týdne dostaly návrhy vztahující se k řešení aktuální krize, nejedná se o legislativní nařízení, které by zakazovalo projednávat body nesouvisející se současnou pandemií koronaviru.

David dále uvádí, že „komise předložila k projednání v nouzovém režimu návrh nařízení, podle něhož by byla osiva dovážená z Ukrajiny uznána za rovnocenná s osivy ze zemí EU“. Tvrzení, že se jedná o projednávání v nouzovém stavu, není pravdivé. Proces trvá od roku 2011 a je podložen důkladným a pozitivně znějícím auditem z roku 2015, jenž byl mimo jiné podpořen vytvořením „Hluboké a komplexní zóny volného obchodu“ mezi EU a Ukrajinou roku 2015.

Zde je návrh rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady ministrů ze 7. 4. 2020, který se zabývá problematikou rovnocennosti inspekcí na Ukrajině u množitelského porostu pro produkci osiva obilovin. Komise během posledních devíti let spolupracovala s ukrajinskou stranou a věnovala se hloubkovému testování. Závěrečná zpráva je zde.

Pro tvrzení o tom, že Ukrajina dováží toxické osivo, má David jediný důkaz, kterým je nepravdivé sdělení nejmenovaného experta z Agrární komory. Tvrzení je lživé, neboť Ukrajina limituje a kontroluje látky i jejich množství použité v zemědělství. Zpráva WHO o pesticidech v potravinách uvádí pouze jeden nález reziduí zbytků pesticidů na ukrajinských surovinách, a to na hroznech. Producenti ze zemí EU jsou v této zprávě daleko častějšími hříšníky.

Podrobná zpráva o situaci a kontrole biocidních prostředků na Ukrajině, včetně problematických částí (primárně nedostatek certifikovaných laboratoří), je zde.

Další zavádějící informací je, že „státní struktury Ukrajiny jsou po Majdanu v naprostém rozkladu. Nefunguje prakticky nic“. Věta je součástí narativu proruských dezinformačních webů, jako například Sputnik, který ostatně Davidův text sdílel. Fakta ale mluví jinak, jak je patrné ze statistik Světové banky či reportu z roku 2018 o tom, jak Ukrajina zvládá implementaci potřebných reforem.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete infoservis dostávat do svého e-mailu, přihlaste se k odběru na adresu c19@dezinfoservis.cz.

Vakcína proti chřipce nezvyšuje riziko nákazy koronavirem

O co jde? Bývalá vědkyně a nynější autorka konspiračních knih Judy Mikovitsová má na kontě další dílo ze série své konspirační tvorby. Tentokrát se jedná o video s názvem Plandemic a jak vyplývá ze samotného názvu, ústředním tématem dvacetiminutového dokumentu je právě pandemie koronaviru. Ačkoliv analýzu a fact-checking lživých tvrzení, která se ve videu vyskytují, již provedl server Manipulátoři, zaznamenal tento konspirační počin tak velký úspěch, že jsme se rozhodli na něj upozornit i prostřednictvím našeho Dezinfoservisu.

V dokumentu je zmíněna celá řada lží a konspirací. Mikovitsová například uvádí, že vakcína proti chřipce zvyšuje riziko koronaviru, že pravděpodobnost závažného průběhu nemoci je vyšší u očkovaných lidí, neboť jejich imunitní systém je v důsledku očkování poškozený, nebo že koronavirus nevydrží ve venkovním prostředí déle než hodinu.

Ze sociálních sítí začíná být video postupně stahováno. Jak uvedl zástupce Facebooku, ve videu se vyskytují informace, v jejichž důsledku by mohlo dojít k bezprostřednímu porušení zdraví. Z podobných důvodů odstraňuje video i YouTube. Na některých facebookových profilech je ovšem stále dostupné (viz příspěvek níže), a stejně tak nebylo staženo ani ze serveru Otevři svou mysl.

Fact-checking: Autorka dokumentu Judi Mikovitsová v roce 2009, kdy byla ředitelkou Whittemore Peterson Institute, zveřejnila studii, která byla po nějaký čas považována za vědecký průlom. Po dvou letech se ovšem začaly ozývat hlasy zpochybňující pravdivost výzkumného článku a po několika měsících byla studie zcela stažena. Výsledky, které Mikovitsová v článku uveřejnila, se totiž nepotvrdily. Na základě toho byla Mikovitsová z institutu propuštěna. Od té doby má na svém kontě nejen mnoho publikací založených na různých konspiračních teoriích, ale také krádež notebooků a různých materiálů z institutu WPI.

Jak jsme uvedli výše, jednotlivá tvrzení, která se ve videu vyskytují, byla již vyvrácena serverem Manipulátoři. Uvádějí například na pravou míru fakt, že vakcína proti chřipce zvyšuje riziko výskytu koronaviru. Skutečné studie ale dokazují opak a mezi očkováním proti chřipce a zvýšeným rizikem nákazy jinými respiračními viry není známá příčinná souvislost.

Tématu se věnovaly také některé zahraniční servery, jako například Maldita.es či Polifact.