Hlavní obsah

Dezinfoservis: Kawasakiho nemoc nemusí nijak souviset s koronavirem

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Kawasakiho nemoc se často objevuje u dětí a jedním z příznaků jsou horečky.

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Proti souvislosti Kawasakiho nemoci s koronavirem se ohradili britští lékaři

O co jde? Na webu teks.cz byl uveřejněn článek, který zmiňuje případ matky tříletého syna z Velké Británie, u něhož se objevily příznaky podobné Kawasakiho nemoci. Článek je převzatý ze slovenského bulvárního online deníku Nový čas, ale nejprve jej zveřejnila britská média. Jedná se o pravdivý příběh, ačkoliv není zřejmé, proč byl článek publikován na webu teks.cz, který se dle vlastního popisu věnuje zejména receptům, radám, tipům, trikům a nápadům všeho druhu.

Fact-checking: Příběh spolu s fotografiemi nejdříve zveřejnila britská média - například BBC a The Sun. Objevil se také v řadě dalších zahraničních médií včetně slovenského Nového času, odkud jej web teks.cz převzal. V České republice se tomuto tématu věnovala i další média, například Novinky.cz či Blesk.

V článku je uvedeno, že ministr zdravotnictví Velké Británie Matt Hancock potvrdil, že několik dětí zemřelo na onemocnění, o němž si myslí, že souvisí s koronavirem. Britský ministr zdravotnictví se v britských médiích skutečně takto vyjádřil. Informace o onemocnění a jeho možné souvislosti s novým koronavirem přinesla i další média, například BBC, The Guardian nebo Reuters.

Novinky.cz uveřejnily článek, v němž se skupina britských lékařů ohradila proti varování Národního zdravotnického systému před záhadnou dětskou nemocí, která by podle něj mohla souviset s novým koronavirem. Není prokázáno, že tato souvislost existuje. Autor pravděpodobně vycházel z článku, který vyšel původně na Daily Telegraph.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete infoservis dostávat do svého e-mailu, přihlaste se k odběru na adresu c19@dezinfoservis.cz.

Žádná vzpoura přistěhovalců proti zákazu vycházení, ale protesty Francouzů proti policejní zvůli

O co jde? Na facebookovém profilu rádia Svobodný vysílač se objevilo video zobrazující nepokoje v ulicích a ohňostroje. Podle popisku se jedná o útoky přistěhovalců v Paříži, kteří se tři dny před vypuknutím ramadánu mají bouřit proti zákazu vycházení zavedeným v prevenci proti šíření koronaviru. Video, které je natočené ve tmě a zdálky, opravdu ukazuje vypouštění rachejtlí. Nicméně původ a okolnosti není možné ze záběrů blíže specifikovat. O situaci na předměstí Paříže informovala i Česká televize. Dle dostupných informací se jednalo o protesty proti policejní zvůli a nikoli o nesouhlas se zákazem vycházení. Autor záměrně popsal situaci nepravdivě, vyhodnotili jsme ji jako dezinformaci.

Fact-checking: Video pochází z města Villeneuve-la-Garenne, kde se v noci ze soboty na neděli 19. dubna 2020 odehrála dopravní nehoda mezi policií a místním mladíkem na motocyklu. Podle informací například od Euronews byl mladík zraněn nárazem do dveří neoznačeného policejního vozu. Svědci tvrdí, že policista otevřel dveře záměrně. Video z incidentu bylo sdíleno na internetu jako důkaz nepřiměřeného chování a obtěžování ze strany policie a policejní zvůle. Incident byl podnětem k vlnám nepokojů na severozápadním předměstí Paříže po několik dalších dní.

Policie zasahovala ostřeji, protože v zemi stále platil zákaz vycházení. Zakázala rovněž prodej zábavní pyrotechniky. Nepokoje ve Villeneuve-la-Garenne dokumentují i další videozáznamy. V noci na pondělí se k protestům přidala i města Aulnay-sous-Bois a další večer Asnières-sur-Seine a Saint-Denis. Ze samotného videa nelze usoudit, kdo přesně vypouští rachejtle. Je natočené zdálky a ve tmě. Informace, že se jedná o náboženskou menšinu protestující proti zákazu vycházení, je tedy nepodloženým závěrem. Byť popisek zmiňuje, že ČT bude o dění v Paříži mlčet, reportáž byla odvysílána již 23. dubna, kde televize popisuje okolnosti nepokojů. Článek k tématu se objevil i 21. 4. na webu zpravodajství ČT.

Situace v německém zdravotnictví je stabilizovaná

O co jde? Údajná zpověď české zdravotní sestry se šíří prostřednictvím řetězových e-mailů. Aktuální situace v německém zdravotnictví je podle jejího tvrzení zcela katastrofální. Tragický stav zdravotnictví mají mít na svědomí „agresivní, líní a nemoci šířící migranti“. Situace je prý natolik tristní, že donutila české lékaře i zdravotní sestry pracující v Německu vrátit se zpět do Česka. E-mail se rovněž vymezuje proti tzv. „vítačům“- lidem, kteří migranty při příchodu do země vítali, a dokonce si za to měli nechávat platit. E-mail je završen tradičním apelem: zamezit vpouštění migrantů do České republiky a e-mailovou zprávu přeposlat dále.

Zdrojem zprávy je tento řetězový e-mail.

Sdílený text je pět let starou dezinformací. V téměř identické podobě koloval e-mailovými schránkami již v roce 2015. Původní dezinformace má kořeny v Česku a kromě šíření řetězovými e-maily se tehdy stala tématem řešeným v diskuzních fórech a úspěch si připsala i v zahraničí.

Zdrojem původní zprávy je Česká nezávislá televize, která se až do roku 2018, kdy svou činnost ukončila, zaměřovala na šíření falešných zpráv. Starší verze zprávy se od původní liší jen v detailech - původní zpověď „nepsala“ zdravotní sestra, ale lékařka. Zda lékařka skutečně existovala, není možné ověřit, informace uvedené ve zprávě jsou však v drtivé většině případů zcela lživé nebo zavádějící.

Fact-checking: Výše uvedené údaje o původu e-mailu podpoříme analýzou informací obsažených v textu. Německé zdravotnictví se neocitá v krizi, migranti nešíří uvedené nemoci, nezpůsobují nepokoje a policie kvůli nim nemusí hlídat lékárny ani nemocnice – situace ve zdravotnictví je stabilizovaná. Ani informace o nezaměstnaných migrantech z Afriky a Blízkého východu není pravdivá. Byť lidé z uvedených oblastí získávají zaměstnání obtížně, značná část si během několika let práci nalezne. Studie Federálního úřadu pro migraci a uprchlíky uvádí, že 68 % uprchlíků, kteří přišli do Německa po roce 2013, do pěti let získalo práci na plný nebo zkrácený úvazek. Podotýkáme, že se jedná pouze o uprchlíky, kteří museli odejít ze své země často velmi narychlo a bez náležité přípravy.

Tvrzení, že muslimové odmítají ženský personál, může být v některých případech pravdivé, rozhodně jej ale nelze zobecňovat.

V e-mailu uvedený útok migrantů nožem na nemocniční personál v Porýní se nikdy neodehrál, avšak v lednu roku 2019 došlo v nemocnici k podobnému incidentu. Pětadvacetiletý muž z Afghánistánu tehdy pobodal těhotnou ženu a ta následně o své dítě přišla. Incident se ovšem stal několik let po vzniku původní dezinformace z roku 2015.

Text se také pokouší zdůvodnit, proč jsou uvedené informace zcela v rozporu se zprávami v médiích - ta totiž mají vše úmyslně tajit. To je ale nesmysl - utajení tak výrazných událostí by vyžadovalo naprostou kontrolu státu nad médii - to se ovšem neděje ani v autoritativních státech, natož v demokratických zemích, jako je Německo nebo Česká republika.