Hlavní obsah

Dezinfoservis: Kontaminované testy na covid-19 pacienty nenakazily

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

S kontaminovanými částmi testů na covid-19 pacienti nepřišli do styku.

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Ke kontaminaci došlo jen u části testů, které detekovaly vir v laboratoři, pacienti s nimi tedy do kontaktu nepřišli

O co jde? Článek na Parlamentních listech vychází z informací od britského The Telegraph, který upozorňuje na situaci, kdy byla pozastavena dodávka testů na virus covid-19 v souvislosti s kontaminací dvou klíčových komponentů testů tím samým virem. Z této informace autor vyvodil, že lidé jsou neustále testy infikováni. Podle vyjádření dodavatelů opravdu byly některé potřebné komponenty kontaminovány. Jednalo se však pouze o reagencie (činidla) testů, se kterými pacienti nepřijdou do kontaktu. Kontaminaci firma uvedla jako důvod zdržení dodávky testů a na řešení situace pracuje. V další části článku autor pracuje s teoriemi a domněnkami o původu viru, globálních konspiracích o mocenských elitách a podobně. Informace jsou však nepodloženy zdroji, nebo jsou vytržené z kontextu. Článek jsme proto vyhodnotili jako hoax.

Fact-checking: The Telegraph zveřejnil vyjádření firmy Eurofins, která je jedním z dodavatelů testů. Podle jejich vyjádření byla stopová množství Covid-19 nalezena v komponentech testů zvaných „probes“ a „primers“. Jsou to jediné složky testu, které byly kontaminovány. V současnosti se používají dva druhy testů. Na webu Los Angeles Times je vysvětleno, že jeden typ se používá k detekci přítomnosti aktivního viru v těle pacienta. Druhý testuje přítomnost protilátek naznačujících, že pacient již onemocnění prodělal. Probes a primers jsou reagenty (činidla) používané v laboratoři pro detekci aktivního viru ve vzorcích odebraných vatovou tyčinkou z nosu či úst pacienta. Pacient se tedy se samotnými činidly vůbec do kontaktu nedostává. Jediná přestavitelná možnost nákazy během tohoto druhu testování by mohla vzniknout, pokud by vatová stěrka, kterou je vzorek odebrán, byla bezprostředně před provedením stěru kontaminována značným množstvím viru.

Podle autora zpráva o „infikovaných testech“ obešla mezinárodní a národní mainstreamová média. Je pravdou, že další média jako Fox News, Evening Standard nebo britské Metro, vycházejí také pouze z informací od The Telegraph.

Dále autor tvrdí, že v zemích, jako jsou Itálie nebo Španělsko, se i přes veškerá opatření úmrtnost na Covid-19 nesnižuje. Podle něj se denní úmrtnost stále pohybuje mezi 500 až 800 oběťmi. Avšak podle grafu na Worldometers byla první úmrtí ve Španělsku zaznamenána začátkem března, poté tendence prudce stoupala až do začátku dubna na 866 úmrtí za den. Nicméně od té doby pozvolně klesá na současných 226 obětí za den. Podobná situace je i v Itálii, se špičkou s 814 oběťmi za den na začátku března, a následným poklesem na současných 286.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete infoservis dostávat do svého e-mailu, přihlaste se k odběru na adresu c19@dezinfoservis.cz.

Na zdokonalování mozků elektronickými implantáty Elon Musk nepracuje

O co jde? Jiří Veselý, autor knihy Práce se sny (a jak uvádí na stránkách centrumserafin.cz, „sám sebe vnímám jako celoživotního hledače souvislostí napříč Univerzem“), uveřejnil na Facebooku příspěvek, který spadá do kategorie polemiky a je plný zavádějících či nepřesných tvrzení. Autor příspěvku se vymezuje proti projektům technologických gigantů (Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates). Příspěvek se zabývá hlavně výstavbou globální satelitní přenosové sítí Starlink a jejím dopadům na zdraví, ozonovou vrstvu, noční oblohu, přístupnost orbity, kosmického odpadu, vlivu raket na tvorbu ozonové díry a podobně. Řada problémů, na které autor poukazuje, jsou reálnými problémy, které se řeší v souvislosti s kosmickým průmyslem a lety do vesmíru. Každý z nich by vydal na samostatnou kapitolu. Autor avšak klouže laicky po povrchu a na základě informací, které uvádí, dochází ke spoustě zavádějících či nepravdivých tvrzení. K 7.5.2020 má článek na 924 sdílení, 52 komentářů a 425 reakcí uživatelů sítě Facebook.

Fact-checking: Jeden superboháč si podle autora postaví kolem zeměkoule síť 42 000 satelitů. K dnešnímu dni 6.5.2020 bylo uvedeno do provozu 422 satelitů Starlink a funkčních je 417. Autor pomíjí řadu technických aspektů. To, že SpaceX zažádala o dalších 30 000 slotů k dosavadním 12 000 neznamená, že všechny sloty budou obsazeny a využity. Podle regulací FCC musí operátor obsadit slot do 6 let od získání licence. Pokud by dostalo SpaceX licenci na všech 42 000 slotů, při současné kapacitě 60 satelitů/let by space X muselo po následujících 6 let létat do kosmu cca každé 3 dny.

Informace, že vývojové týmy Elona Muska pracují na vývoji elektronického „zdokonalování“ lidského mozku implantací elektronických součástek do mozku, je nepravdivá. Neuralink se zabývá výzkumem a vývojem neurologických implantátu za účelem léčby neurologických onemocnění.

Každá raketa, která vynáší satelity na oběžnou dráhu, vypálí podle autora svými motory kritickou díru do ochranné ozónosféry, která je již i tak v zuboženém stavu. Tvrzení je zavádějící. Raketové motory způsobují ztenčování ozonové vrstvy, ale ne v nijak zásadní míře oproti jiným zdrojům.

Podrobnější fact-checking najdete zde.

Zpráva o údajné konzumaci černých koček nelze ověřit alespoň ze dvou zdrojů

O co jde? Článek, který se objevil 1. 5. na bulvárním webu expres.cz informuje o tom, že ve Vietnamu údajně dochází ke konzumaci černých koček, protože mají být lékem proti nemoci COVID-19. Z článku vyplývá, že by kočky měly být vařeny zaživa, stahovány z kůže a následně drceny na lehce stravitelnou pastu. Tato pasta je prý následně prodávána ke konzumaci jako lék proti COVID-19. Tato praxe je prý rozšířena především kolem hlavního města Hanoje. Zpráva je problematická. Uvádí pouze jeden neurčitý zdroj, nicméně nelze jednoznačně tvrdit, že jde o nepravdu. S ohledem na jediný a nedostačující zdroj je problematické i zveřejnění článku na expres.cz. Lze konstatovat, že se jedná o případ click-baitu, který je populární v bulvárních médiích.

Fact-checking: Internetový portál expres.cz je de facto jediné české médium, které se touto zprávou zabývá. V textu jmenuje organizaci No To Dog Meat (bez uvedení přímého odkazu), od níž informace mají pocházet. Po použití metody reverzního vyhledávání obrázků, které jsou přiloženy v daném článku (převážně jde o fotky /mrtvých/ koček a výsledného produktu z nich) jsme nalezli zahraniční články, které se tímto tématem zabývají. Některé z nich by měly pocházet z informačních serverů bulvárního charakteru. Téma se objevilo například v New York Post, Toronto Sun, Daily Times, MSN.com a dalších.

Problémem je, že všechny výše uvedené články odkazují na již zmíněnou charitativní organizaci No To Dog Meat, na jejíž stránkách ale nelze dohledat žádný článek o pastě z černých koček. Po přečtení příspěvků na facebookové stránce této organizace, je možné najít určité zmínky (primárně v komentářích), které s tématem souvisí. I ty jsou ale problematické, protože chybí přímý zdroj na primární informace o těchto událostech a tomto tvrzení.

Organizace No to Dog Meat je v komentářích kritizována, že produkuje lži o Vietnamu.

Dehonestující komentáře se objevují také u jednotlivých článků – někteří komentující tvrdí, že jde o fake news namířenou proti Vietnamu, která se záměrně šíří v Thajsku. Tato tvrzení těžko ověřit.

Všechny fotografie odkazují na web South West News Service, což by dle dostupných informací měl být relevantní zdroj informací, nicméně ani zde nelze najít přímé odkazy na dané fotografie. Dohledat nicméně jde, že některé z fotografií byly využity již dříve v jiném kotextu, například fotografie s černými cihličkami. Konkrétně tato byla publikována 12. 3. a jako součást příspěvku o přírodní medicíně ze stromů pro léčbu dny a osteoporózy.

Na Youtube se také objevilo video v oficiální reportáži jihokorejské televize, v němž se tímto tématem také zabývají a používají i stejné fotografie. I proto je těžké jednoznačně určit, zda jsou zprávy o této události pravdivé či nepravdivé. K těmto zprávám je tedy potřeba přistupovat obezřetně.