Hlavní obsah

Dezinfoservis: Může za pandemii USA? U údajné pacientky 0 se nákaza neprokázala

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Dezinformační servis Covid19CZ.

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Americká vojenská laboratoř teprve v dubnu začala kultivovat virus, žádné podezřele brzké testování vakcíny se nekonalo

O co jde? Šéfredaktor webu Aeronet Marek Pešl, který vystupuje pod pseudonymem Vedoucí kolotoče, šíří konspirační teorii o původu koronaviru. Virus způsobující onemocnění covid-19 údajně unikl z laboratoře v americkém Marylandu z důvodu nedodržování bezpečnostních a hygienických předpisů. Do Číny tak virus měla zavléct americká cyklistka během Světových vojenských her, které se ve Wu-chanu konaly na podzim loňského roku. Podle Pešla bychom tedy ze současné pandemie měli vinit Spojené státy, a nikoliv Čínu. Jedná se však o konspiraci.

Článek, který byl nejprve zveřejněný na webu Aeronet, následně přebral například server CZ24 News. Z těchto dvou webů nasbíral článek měsíc po zveřejnění zhruba 25 000 interakcí na Facebooku. Článek hojně sdílely antisystémové FB stránky reprezentující protizápadní ideologické proudy, například Občiansky tribunál či Přátelé Ruska v ČR. Článek sdílela také stránka podporující Miloše Zemana.

Fact-checking: Článek kombinuje nepodložené spekulace a chybně vyvozuje závěry, jejichž cílem je podpořit konspirační teorii o umělém původu viru a jeho rozšíření z USA. Autor kombinuje různé nesouvisející informace, které dokládá externími zdroji. Spojováním těchto jednotlivostí pak vytváří skládačku, ze které podle něj jasně vyplývá, že za současnou pandemii máme vinit Spojené státy.

Autor popisuje, jak se podle něj koronavirus dostal do Číny. Údajně měl virus uniknout z laboratoře vojenského výzkumného střediska pro infekční onemocnění Fort Detrick v americkém Marylandu (USAMRIID), které zkoumá nakažlivost a možnost léčby různých infekčních onemocnění (např. ebolu). Autor uvádí, že laboratoř byla uzavřena. Zařízení bylo skutečně uzavřeno v červenci 2019 z důvodu zjištění pochybení, která porušovala bezpečnostní a hygienické předpisy. Dle vyjádření kontrolního orgánu ale nedošlo k ohrožení veřejnosti na zdraví (například zde či zde). Autor článku tvrdí, že způsobená kontaminace odpadních vod představovala nebezpečí, ale toto tvrzení nedokládá žádnými důkazy.

Dále autor poukazuje na to, že laboratoř 7. 4. 2020 oznámila, že začíná testovat vakcínu na covid-19. To je podle něj podezřele brzy poté, co byla uvedena zpět do provozu (dle autora dne 1. 4. 2020), a znamená to, že laboratoř měla k dispozici protilátky již dříve, jelikož připravovala koronavirus pro bojové použití. Jeden z článků, na které autor dokonce odkazuje, nicméně uvádí, že laboratoře fungovaly v omezeném režimu už od konce listopadu 2019.

Dle vyjádření USAMRIID jsou chybné i zprávy o zahájení testování vakcíny - laboratoř pouze v dubnu začala kultivovat samotný virus pro potřeby následného vývoje vakcíny, dle mluvčího laboratoře  se jednalo o špatnou interpretaci ze strany náměstka ministra obrany. Tím tedy lze vyvrátit závěry Marka Pešla, že se vakcína na koronavirus „zázračně“ objevila a již se testuje.

Článek dále uvádí, že údajný únik viru způsobil „nevídanou explozi ‚chřipky‘“ na začátku prosince a že se ve skutečnosti jednalo o propuknutí koronaviru. Mapa chřipkové aktivity v týdnu končícím 7. 12. 2019 ukazuje, že stát Maryland vykazoval střední stupeň chřipkové aktivity. Zároveň byla míra nákazy v daném týdnu vyšší v dalších 15 státech. Chřipka se tedy v daném období aktivně šířila napříč Amerikou a data neukazují, že by se jednalo o neobvyklý nárůst nákazy zrovna v Marylandu.

V závěru článek přináší i údajné vysvětlení, jak se virus dostal z USA do Číny. Zde Marek Pešl vychází z videa amerického konspiračního teoretika George Webba. Ten v jednom ze svých videí na YouTube tvrdí, že tzv. pacientem 0 byla marylandská cyklistka Maatje Benassi, která reprezentovala americkou armádu na Světových vojenských hrách, které se konaly ve Wu-chanu loni v listopadu. Toto tvrzení popřelo jak ministerstvo obrany USA, tak sama Benassi, u které nákazu koronavirem nepotvrdily ani klinické testy. Sám Webb video již stáhl a v komentáři u dalšího videa vysvětluje (níže), že se nechal oklamat nepravdivými informacemi.

Zmíněný George Webb je rovněž autorem teorie, dle které se od Maatje Benassi nakazil „nizozemský“ DJ Benny Benassi, její údajný příbuzný. Jak uvádí výše odkazovaný článek CNN, Benny Benassi je Ital, s Maatje Benassi se nikdy neviděl a koronavirem nakažen nebyl. Benassi je poměrně časté italské příjmení.

Z výše uvedeného vyplývá, že ve svém článku Marek Pešl chybně interpretuje zdroje a neověřené spekulace vydává za pravdu. Tyto své dojmy pak spojuje tak, aby zapadly do jeho konspirační teorie o umělém původu viru, který měl uniknout z amerických laboratoří. Tato teorie však není podložena žádnými fakty.

Analýzu dezinformačních aktivit serveru Aeronet přináší například tato reportáž Reportérů ČT, v níž Marka Pešla vypátrali a oslovili.

O Dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19CZ, jejíž součástí je i Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i z organizací a nevládek, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Aby bylo možné celý rozsah zvládnout, pomohli datoví vědci z firmy Profinit s vývojem nástroje, který automatizovaně třídí a prioritizuje nalezené zprávy. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Pokud chcete infoservis dostávat do svého e-mailu, přihlaste se k odběru na adresu c19@dezinfoservis.cz.

Mediální bublina jménem covid-19

O co jde? Článek zveřejněný na webu svobodnenoviny.eu zpochybňuje závažnost epidemie covid-19 a považuje ji za „mediální bublinu“, která je vyvolaná určitými „zájmovými skupinami“. Jak uvádí i Ministerstvo vnitra ČR na svém webu, jedná se tematicky o jedno z oblíbených dezinformačních tvrzení. Článek vychází primárně ze studie covid-19 Antibody Seroprevalence in Santa Clara County, California, která byla skutečně provedena. Nicméně její výsledky jsou v textu interpretovány zavádějícím způsobem a zobecňovány na celou světovou populaci.

Fact-checking: Text je přejat z webu zvedavec.org, původním zdrojem je globalresearch.ca (Centre for Research on Globalization). Stránky zvedavec.org a svobodnenoviny.eu jsou považovány za dezinformační weby. Stránka Centre for Research on Globalization je taktéž považována za web šířící konspirační teorie a dezinformace.

Údajnou přehnanou medializaci text demonstruje na časopisu MIT Technology Review, který vydal číslo věnované speciálně problematice covid-19. Číslo časopisu skutečně vyšlo, nicméně vzhledem k mediálnímu pokrytí pandemie ve světě není jasné, proč je z přílišné medializace obviňován především tento časopis. Byl v něm také uveden komentář týkající se studie, která se stala ústředním tématem diskutovaným v článku. Autoři si ze studie vyvodili, že nemocí je infikováno mnohem více lidí, než se veřejně uvádí, což znamená, že úmrtnost je ve skutečnosti také mnohem nižší. Nebezpečnost nemoci přirovnávají k běžné chřipce.

Uvedená studie, k níž se komentář MIT Technology Review vyjadřuje, se zaměřovala na prevalenci protilátek SARS-CoV-2 ve vzorku komunity odebraném v okresu Santa Clara v Kalifornii. Jedná se o odborný text, který zatím nebyl publikován v odborném časopise a neprošel ani recenzním řízením (odborným nezávislým posouzením studie). Vycházet z dat studie, která byla provedena na vzorku obyvatel z jednoho okresu a neprošla recenzním řízením a zobecňovat ji na světovou populaci, je tedy zavádějící. Studií v různých regionech bohužel nebylo dosud provedeno dostatek, aby bylo možné si udělat zcela komplexní obrázek. Samozřejmě je možné, že se v budoucnu potvrdí, že míra úmrtnosti na covid-19 je nižší, než se myslelo. V tuto chvíli ovšem tato jedna studie nedokazuje, že to tak skutečně je.

V článku se objevuje více nesrovnalostí. Podrobný fack-checking si můžete prohlédnout zde.