Hlavní obsah

Díky dotacím přežijeme, říkají vlekaři. Lavírování vlády je ale stálo miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Brousil

Až miliony korun na elektřině stojí v zimě vlekaře zasněžování svahů. Letos utráceli zbytečně.

Reklama

Skiareály vytloukají půjčky novými půjčkami. Omezují investice a doufají, že alespoň v létě Češi zaplaví horské svahy. Je po sezoně, která byla bohatá jen sněhem.

Článek

Čeští horští podnikatelé sčítají ztráty. Podle průzkumu redakce SZ Byznys někteří neměli ani na elektřinu nebo jiné výdaje a zadlužili se. Jiní za celou zimu nerozjeli vleky pro lyžaře.

V minulých dvou týdnech dorazily na bankovní účty provozovatelů skiareálů miliony z programu COVID – Sport III Lyžařská střediska. Část vlekařů to vnímá jako spásu před bankrotem.

Nejhorší zima v historii

„Nebýt dotací, nepřežijeme,“ oddechl si Jaroslav Vrzgula, vedoucí Ski areálu Bílá v Beskydech. Jako většina ostatních otevřel jen devět dní od 18. do 26. prosince. Zbylé dny z okna sledoval bohatou sněhovou nadílku. „Krásná zima byla, asi nejlepší za deset let,“ povzdechl si.

Jasné je to, že zima bude i se státní pomocí ztrátová. A v létě nebude areál, vlastněný spolkem SKI Vítkovice - Bílá, utrácet za novinky. Odloží se investice do zasněžování, retenčních nádrží, na neurčito se odsouvají i plány na výstavbu nové lanovky.

Miliony utracené zbytečně

„Museli jsme si vzít provozní úvěr, abychom mohli zaplatit 2,5 milionu korun za elektřinu. Jinak by nás odpojili,“ vypráví a dodává, že peníze, které spolykalo drahé zasněžování, utratil areál úplně zbytečně. „Je mrzuté, že s námi vláda od začátku hraje nefér hru. Stále nás živila nadějí, že budeme otevření. Na plné pecky jsme proto zasněžovali a utratili miliony za elektřinu.“

Naděje teď všichni upínají k rozvolnění a letní sezoně, která už loni patřila k nadprůměrným, protože hory ovládly představy Čechů o bezpečné dovolené a mnozí jim dali přednost před mořem a exotikou.

V podstatě všude na horách se teď podle šéfa Asociace horských středisek Libora Knota bude šetřit na investicích. „Je to tristní pro všechny. Ale zatím alespoň podnikatelé nekrachují, uvidíme před zimou,“ zhodnotil. Někteří podle něj propouštěli už i kmenové zaměstnance, kteří se špatně shánějí, například řidiče roleb, obsluhu sněžných děl nebo pracovníky údržby lanovek.

„Máme ztrátu 90 milionů korun, určitě proto omezíme investice a místo toho budeme splácet úvěry. Zima je za námi, ale těšíme se na letní sezonu,“ řekla mluvčí Skiareálu Lipno Olga Kneiflová. Jedno z pěti největších horských středisek v Česku nemělo dost hotovosti na udržení zaměstnanosti a chodu firmy, a muselo si proto vzít půjčky u bank. Skiareál, stejně jako stezku korunami stromů a další atrakce na Lipně vlastní developerská společnost Concudo podnikatele Miloše Kratochvíla a architekta Martina Krupauera.

„Zima byla nejhorší v historii. Jsme asi na čtyřech procentech obvyklých tržeb. Díky tomu, že jsme dostali dotaci z programu COVID – Sport III Lyžařská střediska, tak přežijeme. Podobně je na tom většina areálů,“ shrnul ředitel skiareálu Zadov Luděk Sáska.

Šumavské středisko má v běžných letech tržby přes dvacet milionů korun, letos příjmy zhubly na milion korun, které přinesl prodej skipasů během devíti prosincových dnů. Letos skončí zřejmě ve ztrátě, podobně jako další zařízení stejného majitele – České unie sportu, která provozuje i plavecký bazén v Praze Podolí a sportovní centrum v Nymburce. „Podolí je na tom ještě hůř,“ dodal Sáska.

Podle něj mohou některé skiareály kvůli dopadu covidu-19 na sezonu 2020/2021 zabrzdit investice i na pět let dopředu. „My jsme investice pozastavili, finance máme jen na přežití a pandemie ještě neskončila,“ řekl.

Sjezdovky jako z cukru. Jen prázdné

V pátém největším tuzemském areálu v Rokytnici nad Jizerou lyžařská sezona nebyla. Jen dva víkendy lanovka vozila běžkaře a turisty. Tržby, které by při běžném provozu dosáhly kolem sto milionů korun, se smrskly téměř k nule a výsledkem je obrovská ztráta.

„Díky kompenzacím horko těžko přežijeme do další zimy, ale bez plánovaných investic,“ říká ředitel Vít Pražák. Utrácet se bude jen za to nejnutnější, třeba novou trafostanici, ale nedojde například na nový vlek ve Studenově. Majoritním vlastníkem skiareálu je spolek TJ Spartak Rokytnice.

„Tahle sezona nás bude bolet ještě hodně dlouho,“ podotkl Pražák k ekonomické budoucnosti lyžařského centra. Šetří, kde se dá. Seškrtal platy zaměstnancům, propustil zasněžovače a teď vyjednává o snížení nájmů pozemků. S Krkonošským národním parkem už se dohodl na odkladu velké splátky do příštího roku.

Nebýt covidu, měli by vlekaři jeden z nejlepších roků za poslední dekádu. „Ještě dnes by se dalo lyžovat. Je to škoda, areál byl jak z cukru, měli jsme skvělé sněhové podmínky,“ dodal ředitel Skiareálu Rokytnice nad Jizerou.

Podle šéfa Asociace horských středisek by se celkové tržby v tak vydařené sezoně jindy pohybovaly kolem tří až čtyř miliard korun. V Česku je 450 lyžařských středisek, zaměstnávají 45 tisíc převážně místních obyvatel. Do státního rozpočtu ročně přinášela zhruba 13 miliard korun.

Reklama

Doporučované