Hlavní obsah

Diplomatická válka v přímém přenosu. Turci vyhlásili sankce. Bizarní, směje se premiér Nizozemska

Zvláštní zpravodaj Seznamu v Nizozemsku Martin Jonáš a jeho reportáž z Haagu.

 

Reklama

Zvláštní zpravodaj Seznam Zprávy v Nizozemsku Martin Jonáš o největším diplomatickém konfliktu mezi dvěma členskými státy NATO posledních let.

Článek

Napětí mezi Tureckem a západní Evropou se stupňuje.

Uvalení diplomatických sankcí na Nizozemsko, které ohlásilo Turecko, je bizarní. Řekl to v úterý nizozemský premiér Mark Rutte, podle kterého má jeho země mnohem více důvodů zlobit se na Turecko, než je tomu naopak.

Uvalení sankcí proti Nizozemsku ohlásil v pondělí pozdě večer turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş. Ankara podle něj zmrazí vztahy s Nizozemskem na nejvyšší úrovni, zakáže návrat nizozemského velvyslance do Turecka a zablokuje i všechny další diplomatické lety z této západoevropské země. Hospodářská opatření ani omezení pro běžné cestující z Nizozemska do Turecka ale zjevně nebudou součástí sankcí, poznamenal turecký list Hürriyet.

Turecký prezident Erdogan oznámil, že chce pohnat Nizozemsko před Evropský soud pro lidská práva.

Celý spor se rozhořel poté, co Nizozemsko minulý týden deportovalo ze svého území tureckou ministryni a zakázalo vstup do nizozemského království šéfovi turecké diplomacie.

Vztahy mezi dvěma členskými státy NATO jsou vyostřené nejvíce za posledních mnoho let. Erdogan současně viní Německo, které se ve sporu postavilo plně za Nizozemce, že bezohledně podporuje terorismus.

V Nizozemsku, konkrétně v Haagu, máme našeho zvláštního zpravodaje Martina Jonáše. Podívejte se na jeho reportáž v úvodním videu nahoře v tomto článku.

Proč propukla diplomatická válka mezi Nizozemskem a Tureckem:

Turecko-nizozemský spor.

Reklama

Doporučované