Hlavní obsah

Disney odpískal pandemii. Přesouvá filmové premiéry z internetu do kin

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nejnovější filmové novinky společnosti Disney půjdou do kin. Mediální konglomerát chce tímto krokem podpořit návrat diváků do biografů. Až po určité době budou snímky ke zhlédnutí i na streamovací platformě Disney+.

Článek

Streamovací služba Disney+ chtěla kvůli pandemii přeskočit kina a uvádět nové filmy přímo na své platformě. Společnost Disney teď ale otočila. Zbývající filmy, jejichž premiéry se mají uskutečnit do konce roku, budou ke zhlédnutí výhradně v kinech. Až poté je budou moci vidět i předplatitelé Disney+.

Důvěra ve filmový průmysl stoupá

Páteční rozhodnutí dokazuje, že je společnost ohledně návratu diváků do kin optimistická. A to navzdory nárůstu počtu nakažených mutací delta.

Vzhledem k tomu, že důvěra ve filmový průmysl stále stoupá, těšíme se na to, že budeme moci pobavit diváky v kinech.
Kareem Daniel, předseda Disney Media & Entertainment

„Vzhledem k tomu, že důvěra ve filmový průmysl stále stoupá, těšíme se na to, že budeme moci pobavit diváky v kinech. Zároveň si zachováme flexibilitu, abychom mohli předplatitelům Disney+ předat dárek ve formě filmu Encanto během vánočních prázdnin,“ uvedl ve svém prohlášení předseda Disney Media & Entertainment Distribution Kareem Daniel.

Animovaný film Encanto o výjimečné kolumbijské rodině s hudbou od Lin-Manuela Mirandy bude exkluzivně v kinech celý měsíc po vydání, které připadá na 24. listopadu. Na Disney+ bude snímek zveřejněný na Štědrý den.

Ostatní plánovaná vydání pro tento rok budou v kinech výhradně 45 dní. Jde o novinky „Eternals“ z marvelovského prostředí nebo novou verzi „West Side Story“.

Disney se snaží podpořit kina

Majitelé kin mají za sebou poměrně náročné období. Pandemická situace je donutila zavřít na dlouhou dobu, zatímco popularita streamovacích platforem v posledním roce stále stoupá. Rozhodnutí společnosti Disney by však mohlo pomoci provozovatelům kin oslovit po delší pauze filmové nadšence.

Například snímek „Shang-Chi a legenda o deseti prstenech“ od Marvelu, který byl v uveden výhradně v kinech, trhal rekordy. Od uvedení před dvěma týdny stihl film vydělat 247,6 milionu dolarů a výdělky rostou dál. Mnozí považovali jeho úspěšnou premiéru za povzbuzující znamení pro kina.

V červenci vydala společnost Disney film „Black Widow“ jak v kinech, tak na Disney+. S tím ale měla problém představitelka hlavní postavy, herečka Scarlett Johanssonová, která Disney žalovala. Podle Johanssonové společnost uvedením snímku na svou streamovací platformu herečku připravila o potenciální zisky, které pramení z prodaných lístků. Společnost tato obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované