Hlavní obsah

Divadlo na cucky zařadilo do svého repertoáru novinku Zatrolleno

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Olomoucké Divadlo na cucky zařadilo do svého repertoáru na začátek divadelní sezony novinku s názvem Zatrolleno. Tématem autorské inscenace je novodobý fenomén šíření konspirací a hysterie, takzvané trollení.

Článek

Tvůrce hry inspirovala dlouhodobá témata, která jsou předmětem konspiračních debat, a otázky kolem zavádění technologie 5G. Režie se chopila umělecká šéfka divadla Silvia Vollmann, novinku budou moci diváci vidět tuto neděli, řekl ČTK mluvčí divadla Zdeněk Vévoda.

„Záměrem trollení je provokovat a znemožňovat civilizovanou diskusi, především v on-line prostředí. Trollové pro tento účel využívají citlivá společenská témata jako například problémy menšin, uprchlíků, náboženské orientace nebo témata, která momentálně rezonují ve společnosti, aktuálně třeba koronavirus nebo zavádění technologie 5G,“ uvedl mluvčí divadla.

Právě nástup této nové generace mobilních sítí s sebou podle tvůrců hry přináší zvýšenou aktivitu internetových trollů a stal se i východiskem pro olomouckou inscenaci. „Zavádění 5G sítí a množství šířících se nepravdivých nebo polopravdivých zpráv s tím souvisejících rezonuje nejen ve světě, ale i v České republice, konkrétní případ známe i v Olomouckém kraji,“ uvedla režisérka a zmínila kauzu v Jeseníku, který má být mezi pěti českými městy, kde se 5G sítě budou testovat. „Skutečné události s tím spojené nám poskytly východisko pro novou uměleckou realitu a apokalyptickou hypotézu, kam až jsme schopni ze strachu dojít,“ doplnila režisérka.

Scénář k inscenaci vznikal kolektivně, podíleli se na něm i herci. Na scéně se v inscenaci přestaví Milada Vyhnálková, František Maňák a Tomáš Žilinský. „Při vytváření osudů našich fiktivních postav jsme se zaměřovali na častý jev dobrovolného trollení a na vyobrazení i neméně běžného úkazu - trolla jako oběti,“ dodala Silvia Vollmann.

Olomoucké Divadlo na cucky čtvrtým rokem sídlí v nových prostorách na Dolním náměstí, kam se přestěhovalo z nevyhovujících prostor ve Wurmově ulici. Vedle divadelních představení se v prostorách divadla konají výstavy, debaty či setkání se zajímavými hosty, divadlo také pořádá kurzy pro veřejnost.

Reklama

Doporučované