Hlavní obsah
Online

V Praze protestovalo na 3000 lidí, exprezident Klaus veřejně odmítl očkování

Demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku i ve světě sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět?

ČR: Na pražském Staroměstském náměstí se v neděli odpoledne konala demonstrace proti vládním opatřením, která souvisejí s koronavirovou pandemií. Na akci nazvanou Otevřeme Česko dorazilo podle policie až 3 tisíce lidí. „Na této demonstraci vyhlásíme otevření České republiky. Nebudeme respektovat vládní opatření, která nefungují,“ říkají organizátoři. Podrobněji ZDE.

ČR: K demonstrantům v Praze promluvil exprezident Václav Klaus. Přišel bez roušky a veřejně odmítl očkování s tím, že preferuje přirozenou imunitu. Klause v neděli k očkování vyzval prezident Miloš Zeman. Ten se nechá naočkovat zhruba za týden.

ČR: Aktuální čísla o nákaze koronavirem: Za sobotu přibylo v Česku 8406 nakažených. Počet zemřelých za celou dobu pandemie překročil 13 tisíc. Podrobnosti ZDE.

Svět: Papež František vyzval věřící, aby se nechali očkovat proti koronaviru.

  • Globální bilance nakažených přesáhla 90 milionů potvrzených nákaz

    Nákaza koronavirem SARS-CoV-2 se ve světě prokázala už u více než 90 milionů lidí. Vyplývá to ze statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která pandemii covidu-19 dlouhodobě sleduje. Úmrtí spojených s nemocí covid-19 evidují země světa podle JHU nyní přes 1,9 milionu.

    K dnešnímu dni eviduje americká univerzita už 90 045 410 nakažených koronavirem. Nejvíce postiženou zemí jsou co do počtu potvrzených případů nákazy Spojené státy. Tato země s 328 miliony obyvatel zaznamenala už bezmála 22,3 milionu infikovaných. Druhá je Indie, která hlásí téměř 10,5 milionu nakažených ze svých 1,3 miliardy obyvatel. Třetí nejvíce zasaženou zemí je Brazílie, která má zhruba 209 milionů obyvatel a potvrdila již skoro 8,1 milionu nakažených.

  • Osobní lékař papeže Františka zemřel na komplikace po nákaze covidem-19

    Fabrizio Soccorsi se stal osobním lékařem Svatého otce před šesti lety. Nyní vatikánské noviny L’Osservatore Romano oznámily, že zemřel na komplikace způsobené nákazou covidem-19.

    Soccorsimu bylo 78 let. Není známo, kdy byl naposledy v kontaktu s papežem, od 26. prosince byl nicméně hospitalizován v nemocnici v Římě kvůli předchozím zdravotním potížím.

  • Reportáž: Demise vlády je jediná možnost, věří demonstranti

    Na tři tisíce lidí se v neděli sešly v Praze na akci proti vládním opatření. Vystoupil na ní exprezident Václav Klaus nebo epidemiolog Jiří Beran. Organizátoři vládu vyzvali k okamžitému zrušení restrikcí a otevření ekonomiky. Co se na Staroměstském náměstí dělo, se dozvíte v přiloženém textu.

  • Federace židovských obcí je proti zneužití Davidovy hvězdy

    Federace židovských obcí a Nadační fond obětem holocaustu odsoudily zneužití Davidovy hvězdy, kterou nacisté označovali židovské obyvatele, při páteční demonstraci v Praze proti vládním opatřením proti šíření nemoci covid-19. Několik účastníků odmítajících i očkování proti této nemoci mělo na sobě připnutou šesticípou hvězdu s nápisem „neočkovaný“. Federace a fond to vnímají jako „exemplární zneužití a relativizaci symbolu holocaustu spojeného s utrpením milionů lidí“. Na jejich vyjádření na Facebooku dnes upozornil server iDNES.cz.

    „Je evidentní, že je třeba naši společnost neustále vzdělávat a doporučit všem, co se k tak nízkým projevům uchylují, navštívit místa spojená s nacistickou genocidou u nás i v zahraničí,“ doplnili zástupci nadace a federace na sociální síti.

  • Babiš: V pondělí dorazí první dávky vakcíny od Moderny

    V pondělí dorazí do České republiky prvních 20 000 dávek vakcíny od firmy Moderna, směřovat budou do Moravskoslezského kraje. Od firmy Pfizer a BioNTech dorazilo dosud 101 plat vakcíny a tento týden přijde dalších 70. Jedno plato má 975 dávek při pěti z lahvičky, řekl v České televizi premiér Andrej Babiš (za ANO).

    Očkováno bylo v zemi podle premiéra asi 40.000 lidí, zatímco vakcín podle počtu plat dorazilo přes 98.000.

  • Video: Na Kypru začal druhý plošný lockdown

    Podívejte se, jak to vypadá v hlavním městě Kypru Nikósii, kde začal druhý plošný lockdown. Video přinesla agentura AFP.

  • Úřad připravil podrobný návod, jak postupovat při podávání vakcíny.

    Ministerstvo zdravotnictví připravilo podrobný návod, jak postupovat při podávání vakcíny. Očkovaný by neměl stát, po injekci musí počkat půl hodiny v čekárně.

    Podrobně v přiloženém článku.

  • Blatný: Organizuje se převoz osmi pacientů s covidem-19 z Chebu

    Z přetížené nemocnice v Chebu se organizuje převoz osmi pacientů s covidem-19, v pátek byli převezeni dva. Na facebookovém profilu Ministerstva zdravotnictví to uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Karlovarská nemocnice podle něj může dostat osm lůžek pro JIP, jež byla připravena pro polní nemocnici v Praze Letňanech. Podle dat o kapacitách nemocnic nezbývalo v sobotu v Karlovarském kraji jediné volné lůžko na JIP pro nakažené s covidem, dnes jsou volná dvě lůžka.

    „Karlovarský kraj je relativně malý, a proto i relativně malá změna počtu pacientů může vést k přetížení tamní kapacity,“ uvedl Blatný. Celkově má kraj jenom 78 lůžek na JIP. Druhý nejmenší, Liberecký kraj má asi o 50.000 obyvatel víc a lůžek s intenzivní péčí 119.

    Situaci v chebské nemocnici jsme popsali v přiloženém textu:

  • Demonstrovalo se i v Brně, sešlo se několik desítek lidí

    Několik desítek lidí v neděli v Brně demonstrovalo za dodržování základních práv a svobod. Organizátoři nesouhlasí s oklešťováním lidských práv pod jakoukoliv záminkou, včetně epidemie koronaviru. Při poklidné akci u Janáčkova divadla shromažďovali podpisy za vznik hnutí, které by prosazovalo dodržování základních práv i v různých krizích.

    Podle organizátora Martina Ioan Košťála by vláda měla respektovat zásadu přiměřenosti. „Není to protest proti rouškám, proti vakcíně nebo proti něčemu, ale shromáždění lidí, kteří by se chtěli podílet na pozitivní věci,“ uvedl Košťál.

    Současný svět se podle organizátorů shromáždění změnil v „hyperkorektní paranoidní vězení, kde si papaláši dělají, co chtějí, a lidé, kteří jsou přitom zdrojem veškeré moci i produktu ve státě, už nesmí ani dýchat.“ Společnost je prý nyní na vrcholu šikany a despocie, lze však doufat v lepší budoucnost.

  • Policie zjištěná porušení nařízení oznámí, jeden účastník byl zajištěn

    Policie počet demonstrantů odhaduje na dva a půl až tři tisíce. Porušení vládních nařízení oznámí správnímu orgánu. Zajistila jednu osobu za přestupkové jednání. Svolavatel akce bude oznámen, nedodržel povolený počet účastníků.

    Policie shromáždění hodnotí jako poklidné.

    Informace publikovala na svém twitterovém účtu.

  • Po skončení demonstrace se na místě stále zdržují lidé

    Na náměstí se i po skočení akce stále zdržuje několik desítek lidí, někteří s vlajkami.

  • Demonstraci uzavřel Daniel Landa, oficiální program skončil

    Demonstraci uzavřel zpěvák Daniel Landa a shrnul body.

    Po ukončení výjimečného stavu si Landa dokáže představit „jen občanskou neposlušnost“. „Ze srdce“ poděkoval těm, kteří jeho manifest podepsali.

    Připomněl, že premiér Andrej Babiš slíbil dobrovolnou vakcinaci. Vyzval demonstranty, aby na to, že to dodrží, dohlédli.

    Požadavky je prý třeba vymoci „silou, ale ne násilím“. Poděkoval i policii, která jim „dovolila se sejít“. Vyzval, aby se demonstranti v klidu rozešli.

    Demonstrace skončila, lidé se však na náměstí stále zdržují.

  • Exprezident Klaus je proti vakcinaci, preferuje přirozenou imunitu

    „Žádná zázračná vakcína neexistuje,“ prohlásil na demonstraci bývalý prezident Václav Klaus. Sám preferuje kontakt s nemocí a „přirozenou imunizaci“. „Ať se každý, kdo se chce naočkovat, naočkuje. Nesmí to být ale povinné,“ dodal Klaus za potlesku demonstrantů.

    Uvedl také, že se i přes to, že je v rizikové skupině, nenechá naočkovat.

  • Na demonstraci dorazil i exprezident Klaus. Bez roušky

    Bývalý prezident Václav Klaus dorazil na nedělní demonstraci. Bez roušky se objevil nejen mezi demonstranty, ale i promluvil na podiu.

    Vyjádřil „bezvýhradnou podporu organizátorům“ a vyzval demonstranty, aby dali najevo, že „už toho bylo dost“. Připomněl, že plošné restrikce od začátku kritizoval.

    „Koronavirus si dělá, co chce bez ohledu, jak vládní PES, nebo PES pana Blatného štěká,“ prohlásil na Staroměstském náměstí Klaus.

    Foto: Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy

    Mezi demonstranty dorazil na Staroměstské náměstí i exprezident Václav Klaus. Později i promluvil.

  • Koronavirová mutace z JAR je v Irsku pod kontrolou, tvrdí úřady

    Šíření zřejmě nakažlivější mutace koronaviru, která byla poprvé zjištěna v Jihoafrické republice, je v Irsku pod kontrolou. Rychle však roste počet nakažených variantou prvně registrovanou v jižní Anglii: v uplynulém týdnu byla zaznamenána u každého čtvrtého infikovaného. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dnešní prohlášení irských zdravotnických úřadů.

    Irsko se potýká s nárůstem počtu zjištěných případů covidu-19, který svou mohutností překonal první vlnu z loňského roku. V pátek se zde potvrdila mutace z JAR u prvních tří lidí, kteří z africké země přicestovali do Irska na vánoční svátky.

    Vláda ve středu oznámila zpřísnění dosavadní koronavirové uzávěry. Varovala, že „tsunami“ nakažených v důsledku šíření „anglické“ mutace koronaviru a předvánočního uvolnění restrikcí by mohla zahltit irský zdravotnický systém.

  • V Rakousku přibylo 1651 nakažených, pětkrát méně než v ČR

    Rakousko zaznamenalo za uplynulých 24 hodin dalších 1651 případů koronavirové nákazy a 36 zemřelých. Nakažených tak přibylo pětkrát méně než v ČR, která má jen zhruba o milion více obyvatel. Údaje zveřejnila agentura APA s odkazem na čísla ministerstev zdravotnictví a vnitra.

    Uprostřed tohoto týdne, kdy v Česku počet nově nakažených přesahoval 17 000, se tento počet v sousedním Rakousku pohyboval kolem 2500. Nepříznivá epidemická situace v sousedních státech Rakušany také aktuálně vedla ke kontrolám na hranicích a omezení počtu hraničních přechodů.

  • V centru Prahy protestuje asi 2000 lidí proti vládním opatřením

    Na pražském Staroměstském náměstí jsou dle odhadů policie zhruba dva tisíce lidí. Opakovaně zaznívají hesla jako „Vládnou nám nemehla“ a „Nejsme ovce“.

    Foto: Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy

    Znovu se mezi demonstranty objevili lidé, kteří si na kabáty připevnili i nacistický symbol, kterým byli označováni Židé.

  • Hrajme v divadlech jako akt neposlušnosti, vyzval Zuska

    ,Bývalý šéf baletu Národního divadla Petr Zuska vyzval k občanské neposlušnosti. „PES, nePES, pojďme hrát. Divadla jsou už skoro rok zavřená,“ řekl z pódia.

    Další z organizátorů ze strany Svobodných oznámil, že vznikl finanční fond - Fond na podporu popotahovaných podnikatelů - pro ty, kteří se vzepřou a budou potřebovat pomoci hradit právníky nebo pokuty.

    Foto: Zdislava Pokorná, Seznam Zprávy

    Snímek z demonstrace.

  • Na akci dohlíží na dvě stě policistů

    Účastníci akce třímají české vlajky a transparenty s nápisy „Stop covid tyranii. Zastavme totalitu ve jménu covidu!“, „Nejsme ovce“, „V pondělí do školy!“ či „Stop koronateroru“.

    Svolavatel demonstrace a předseda politické strany Svobodní Libor Vondráček ČTK řekl, že cíle demonstrace jsou dva. V dlouhodobém horizontu je to „otevření Česka“, v krátkodobém pak to, aby vláda začala komunikovat s lidmi, kterých se současná opatření týkají, a vedla s nimi skutečný dialog. Podle něj už nejde jen o podnikatele, ale také například o jejich klienty, o děti ve školách či maturanty.

    Policie už dříve sdělila, že na akci bude dohlížet dvě stě členů zejména pořádkové služby. Na místě jsou také členové antikonfliktního týmu.

Reklama

Hlavní zprávy