Hlavní obsah

Do Čech přijde v neděli sněhová nadílka, na východě hrozí povodně

V neděli bude silně sněžit, na východě se naopak oteplí.Video: Valérie Dvořáková

 

Reklama

V neděli by mohlo napadnout až 25 centimentrů sněhu. Na východě republiky se oteplí a meteorologové varují před stoupáním hladiny řek. Některé mohou dosáhnout i druhého stupně povodňové aktivity.

Článek

V neděli má v Čechách silně sněžit, napadne až 20 centimetrů sněhu, na Šumavě ještě o pět centimetrů víc. Ve východní polovině republiky se naopak oteplí a bude pršet. Vzhledem k tání sněhu a dešti začnou stoupat hladiny řek, uvedl v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Některé toky v povodí Horní Sázavy, Moravy a Dyje mohou během neděle dosáhnout prvního povodňového stupně, v povodí Svratky a Jihlavy ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity.

Na Moravě, ve východních Čechách a na Vysočině se může v noci na pondělí vyskytnout také náledí nebo zmrazky.

Nedělní sněžení bude v Čechách velmi intenzivní a netýká se jen hor. „V neděli bude na většině území Čech silně sněžit, napadne pět až 20 centimetrů nového sněhu, v oblasti Šumavy ojediněle až 25 centimetrů. Intenzita sněžení bude přechodně i silná s úhrny kolem tří centimetrů za hodinu. Sněžení bude slábnout na jihu během odpoledne, na ostatním území Čech během večera a noci na pondělí,“ uvedli meteorologové.

Pro dnešek platila pro východní část země výstraha před silným větrem, který mohl v Jeseníkách a Beskydech dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Odpoledne a večer bude vítr slábnout.

Reklama

Doporučované