Hlavní obsah

Do Itálie na vlastní riziko: Jaké pojišťovny proplatí koronavirus

Foto: Profimedia.cz

Italské sjezdovky Češi okusí jen na vlastní nebezpečí. Pojišťovny vylučují proplácení léčby koronaviru, pokud se vydáte do rizikových oblastí.

Reklama

aktualizováno •

Velké tuzemské pojišťovny vysvětlují, jak přistupují ke svým klientům, kteří mají zaplacené pobyty například na severu Itálie. Přístup se liší zejména v proplácení storno poplatků.

Článek

Důrazně doporučujeme, aby všichni zvážili, jestli musí jezdit do rizikových regionů jako je například Benátsko, vyzýval už v neděli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Stalo se tak hned poté, co oznámil první případy nakažených na našem území.

Češi, kteří si zaplatili pobyty na severu Itálie, tak stojí před volbou. Pokud zruší pobyt u cestovních kanceláří, musí počítat se storno poplatkem, pokud jejich destinace není v karanténě. Na druhou stranu cestují z pohledu naší vlády do rizikové oblasti a to se odráží i v postoji tuzemských pojišťoven.

Ty přitom mohou cestu řešit ze dvou pohledů – z cestovního pojištění a pojištění storno poplatků.

Úhrada výloh kvůli koronaviru

V případě onemocnění by se Češi v rizikových oblastech měli spoléhat zejména na svojí zdravotní pojišťovnu. Ta podle Adama Andera z Kanceláře zdravotního pojištění proplatí stejnou léčbu, kterou by dostal italský pojištěnec.

„České veřejné zdravotní pojišťovny samozřejmě uhradí veškerou nezbytnou péči související s léčbou koronaviru poskytnutou v Itálii na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění,“ popisuje Ander.

Komerční pojišťovny u proplácení zdravotních výloh zkoumají, jestli se klient nevystavil zbytečnému riziku. Pokud člověk vycestuje do oblastí, které Ministerstvo zahraničních věcí považuje za rizikové, a nakazí se koronavirem, pojišťovny se nebudou chtít na platbě nutných výdajů za léčení podílet. Takové cesty vnímají jako cestu na vlastní nebezpečí.

„Pokud se klient i přes upozornění Ministerstva zahraničních věcí vydá do oblasti se zvýšeným bezpečnostním rizikem a vycestuje například do oblastí Lombardie, Benátska, Emilia-Romagna, tak se případná pojistná událost posuzuje s ohledem na příčinnou souvislost – úhrada léčebných výloh v souvislosti s nákazou koronavirem je vyloučena,“ tvrdí Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

I v oblastech, které jsou vyhodnocené jako rizikové, jsou pojišťovny připravené proplatit výlohy, jež přímo nesouvisí s koronavirem. Například úrazy.

Mezi oslovenými pojišťovnami se našly dvě, které proplácí zdravotní náklady spojené s koronavirem v rizikových oblastech podle ministerstva zahraničních věcí. Jde o MetLife a ERV Evropskou pojišťovnu, která se specializuje na cestovní pojištění.

„Klientům v zahraničí poskytujeme veškeré služby, na něž mají z našeho cestovního pojištění nárok, tedy asistenci, úhradu léčení a další,“ řekl Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

U storna záleží na pojišťovně

Největší česká pojišťovna Kooperativa už kvůli koronaviru přistoupila k dočasnému omezení pojištění storna.

„To znamená, že kdyby si někdo teď chtěl koupit zájezd, pojištění storna si sjednat nemůže. Předpokládáme, že nejpozději do 14 dnů jeho prodej obnovíme,“ uvedl Milan Káňa, mluvčí Kooperativy.

Pojišťovny se ale liší v tom, jestli svým klientům kvůli koronaviru proplatí již sjednané pojištění storno poplatků. Například u České podnikatelské pojišťovny a Allianz pojišťovny není epidemie důvodem k proplacení storna.

„Storno zájezdu platíme, pokud klient nebo jemu blízká osoba před odjezdem onemocní, zemře, ale také v případě rozvodu, ztráty zaměstnání apod. Na cesty do oblastí, kde došlo ke zhoršení či stabilitě nedobré geopolitické, klimatické nebo epidemiologické situace, se storno nevztahuje,“ říká Václav Bálek, mluvčí Allianz pojišťovny.

Naopak rušení zájezdů a pobytů kvůli obavám z šířící se nákazy v oblastech, které jsou vládou označené za rizikové, uznávají například v Generali České pojišťovně nebo v Kooperativě.

„Pokud je vydáno doporučení necestovat, pak je možné pojištění storna cesty uplatnit. Klientům v takovém případě vrátíme 80 nebo 100 procent prokazatelně vynaložených nákladů. Podle toho, jakou variantu pojištění storna cesty si sjednali,“ popisuje Jan Marek z Generali Česká pojišťovna. Upozorňuje ale, že samotný strach jako důvod nestačí, musí jít o cestu do lokalit, které vláda vyhodnotila jako rizikové.

Reklama

Doporučované