Hlavní obsah

Do Víru pořád míří lezci v ledu, ovál pro běžkaře je v Jihlavě

Ilustrační snímek.

Reklama

Na umělém ledopádu ve Víru na Žďársku i dnes trénovali lezci v ledu. Stěna asi bude pro registrované zájemce otevřená i v pátek. Jak to bude vypadat v následujících dnech, se těžko odhaduje.

Článek

Led na skále zatím je, ale počasí mu dává zabrat. Stopy pro běžkaře v krajině jsou hodně zničené kvůli dešti. V Jihlavě se dá pořád lyžovat na okruhu s technickým sněhem.

Spolek Ledová stěna Vír, který se stará o ledování skály, ještě sezonu nevzdává. Na sobotu 13. února vyjednává prostřednictvím horolezeckého svazu výjimku pro pořádání tradičního závodu Vírský cepín. Má být i mistrovstvím republiky v lezení v ledu na rychlost. „Uvidíme, jak se příští týden vyvine počasí,“ řekl Slávek Matuška ze spolku Ledová stěna Vír.

Podle meteorologů by ještě mělo mrznout. „Dáváme veškerou naději do toho, že bychom mohli nějakou vrstvičku (ledu) udělat a ještě o pár dní provoz prodloužit,“ uvedl Matuška.

Vírská ledová stěna je pro lezce v této zimě přístupná od 23. ledna, vzhledem k epidemii covidu-19 ale funguje v jiném režimu než minulé roky. V jednom čase tam může být nejvýše deset až 12 lidí. „My jenom regulujeme rezervacemi množství návštěvníků a máme v provozu půjčovnu přes okénko,“ řekl Matuška. Závod, pokud bude povolený, bude bez diváků a závodníci budou muset dodržovat daná protiepidemická opatření.

Sníh v krajině kvůli dešti a denním teplotám i kolem osmi stupňů Celsia od středy rychle mizí. V okolí Nového Města na Moravě byly ještě v úterý upravené kilometry tras pro běžkaře, dnes jsou stopy promoklé a místy sníh chybí. Nezbývá tedy než čekat na další sněhovou nadílku, uvedl web Lyžařské Novoměstsko.

Na uměle zasněžené ploše v Jihlavě dnes ještě leželo okolo 40 centimetrů sněhu. Dvě horší místa budou do pátku opravená, okruh zároveň znovu upraví rolba. „V noci by mělo i mrznout, takže zítra (v pátek) by podmínky měly být poměrně dobré,“ řekl Martin Kratochvíl z SK Lyžařské Jihlavsko. Ovál u jihlavského amfiteátru lze sledovat i na webkameře.

Reklama

Doporučované