Hlavní obsah

Dobrá zpráva: Za rok se dá svět do pořádku, alespoň ekonomicky

Rozhovor s ekonomem a partnerem PwC Petrem Křížem.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Světová ekonomika v letošním roce vzroste o celých pět procent, odhaduje analýza poradenské společnosti PwC. Pokud vše půjde podle ní, smaže letošní boom koronavirový propad.

Článek

Globální trh má tak podle odborníků z PwC nabrat nejvyšší tempo růstu v 21. století a během dvanácti měsíců vyšplhat o celých pět procent.

Podmínku pozitivního vývoje stanovila analýza jen jednu, úspěšný průběh očkování. I proto varovala, že v první polovině roku bude rozjezd pomalejší. Do tempa se ekonomiky dostanou v druhé půlce roku. Pokud se předpověď společnosti vyplní, koncem roku se globální ekonomika vrátí na předpandemickou úroveň.

Růst se vrátí, ale ne všude

Navzdory předpokládané letošní expanzi světového trhu předpověď varuje, že tři až šest měsíců bude i nadále náročných, zejména pro země, které by mohly i v dalším období letošního roku přistoupit k částečnému nebo úplnému koronavirovému lockdownu.

Produkce v některých vyspělých ekonomikách by se tak mohla i přes očekávaný celoroční růst v prvním čtvrtletí ještě snížit a dohnat to až s příchodem léta a především podzimu. Tou dobou by už podle PwC mohly být alespoň dvě třetiny populace vyspělých zemí očkovány vakcínou proti covidu-19.

„I když je dobrou zprávou, že se globální ekonomika jako celek pravděpodobně vrátí ke své předkrizové úrovni produkce do konce roku 2021 nebo počátkem roku 2022, je důležité připomenout, že tento růst bude nerovnoměrný v závislosti na zemi, odvětvích i úrovních příjmů,“ připomíná Barret Kupelian, hlavní ekonom společnosti PwC.

„Například čínská ekonomika se již dostala na vyšší úroveň, než byla před pandemií. Další vyspělé ekonomiky, zejména ty založené na službách, jako jsou Velká Británie, Francie a Španělsko, nebo ty, které se zaměřují na export kapitálových statků, jako jsou Německo a Japonsko, tam je velmi nepravděpodobné, že se do konce roku 2021 zotaví na předkrizovou úroveň,“ dodal Kupelian k analýze.

V ekonomikách jako Velká Británie, Francie, Španělsko a Německo se předpokládá, že dojde k růstu nezaměstnanosti. Sice začnou růst, ale než se dostanou na předkrizovou úroveň, budou muset podniky propouštět.

Česko sleduje zejména předpověď pro německou ekonomiku. U ní poradci z PwC letos očekávají růst o 3,3 procenta a pro rok 2022 o 3,2 procenta. Ekonomika celé eurozóny pak letos podle jejich odhadu setřese vzpomínky na krizi tempem 4,2 procenta, v roce 2022 přidá dalších 3,3 procenta.

Zatímco USA by letos měly růst o 3,6 procenta, rekordmany v pokrizovém růstu mají být Čína a Indie. Vládci v Pekingu se podle výhledu budou chlubit růstem o osm procent, jejich protějšky v Dillí pak dokonce skokem o téměř devět procent.

„Jakmile bude virus pod kontrolou, pozornost vládních představitelů se bude muset zaměřit na vytváření pracovních míst a prosazování agendy zelené ekonomiky. Vedoucí představitelé podniků pak musí také plánovat růst a investice, včetně klíčového aspektu zvyšování kvalifikace jejich stávající pracovní síly,“ poradil k očekávanému růstu světového trhu hlavní ekonom PwC.

Dalším klíčovým tématem letošního roku bude podle PwC zelená infrastruktura. Podle odborníků by právě oživení a růst ekonomiky mohl pomoci zeleným investicím a odstartovat boj proti změně klimatu ve velkém.

Tlak na zelenou infrastrukturu

Životní prostředí bude v roce 2021 důležitým tématem. V rámci dalšího dění na globálních trzích by podle PwC měla významná část investic putovat právě směrem ke zlepšení podmínek podnikání ve vztahu k životnímu prostředí.

V roce 2021 se v hlavních obchodních blocích včetně USA, Číny a EU očekávají významné investiční a politické posuny související s Pařížskou klimatickou dohodou.

Zelené dluhopisy, které se používají k přímému financování environmentálních projektů, v současnosti tvoří méně než pět procent globálního trhu. Letos by se ale tento objem mohl navýšit až na osminásobek, tedy více než čtyřicet procent. Z pohledu financí by pak mohl dosáhnout vrcholu půl bilionu dolarů.

Kromě toho se bude nadále zvyšovat zájem investorů o fondy v oblasti životního prostředí, sociálních věcí a správy věcí veřejných (ESG) a do roku 2025 by mohl představovat až 57 procent celkových evropských podílových fondů.

Celosvětově analýza ukazuje, že výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů nadále nabírá na obrátkách, přičemž fotovoltaická kapacita (PV) pravděpodobně poroste rychlým tempem díky rostoucím kapacitám v EU, Indii a Číně. Pokud budou současné trendy pokračovat, solární elektrárny svým výkonem překonají plynové už v roce 2023 a uhelné o rok později.

Reklama

Doporučované