Hlavní obsah

Babiš zaplatil pokutu, přiznal chybu a poslal dopis s řádnou omluvou

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš poslal Janě Filipové druhý omluvný dopis.

Reklama

Janě Filipové přišel ve středu druhý omluvný dopis od šéfa ANO Andreje Babiše. Tentokrát se omluvil přesně podle nařízení soudu a nepřipojil žádné komentáře.

Článek

Bývalý premiér Andrej Babiš poslal druhý omluvný dopis Janě Filipové. Ženě, která se v roce 2018 účastnila demonstrace proti jeho vládě a u soudu se pak domohla od šéfa ANO omluvy za výrok, že demonstranti byli zaplacení.

V prvním dopise, který Filipové poslal před pár týdny, Babiš připsal i svůj komentář, v němž dává najevo, že s rozhodnutím soudu a nařízenou omluvou nesouhlasí. Advokáti Filipové takovou omluvu neuznali, podle nich neodpovídá verdiktu soudu. Podali na expremiéra exekuční návrh.

Soudní exekutor Igor Ivanko pak zahájil exekuční řízení s Babišem a před pár dny mu udělil také pokutu 30 tisíc korun, protože náprava nepřicházela. Až nyní…

Dopis s řádnou omluvou přišel Janě Filipové ve středu, Seznam Zprávy ho mají k dispozici a je tentokrát bez jakéhokoliv komentáře. „Je smutnou vizitkou bývalého premiéra Babiše, že nedokázal splnit rozhodnutí soudu hned napoprvé a řádnou omluvu na něm musel vymoci až exekutor,“ uvedla k tomu Jana Filipová.

To, že dopis pošle, avizoval Andrej Babiš na konci minulého týdne již na twitteru. Nyní pro Seznam Zprávy potvrdil, že tento týden zaplatil i pokutu 30 tisíc od exekutora.

Na další dotaz, zda a jaké kroky dělají pro to, aby bylo exekuční řízení zastaveno, však on ani jeho obhájce Jiří Urbánek neodpověděli.

Podle advokáta Petra Němce, který případy exekucí často řeší, by se měl Babišův právník nyní obrátit na soudního exekutora a prokázat, že se omluvil. „Následně by mělo dojít k zastavení exekučního řízení,“ doplnil Němec.

Babišovy případy u soudu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš zaměstnává soudy.

  • Krajský soud v Praze pravomocně rozhodl, že se má Babiš omluvit Janě Filipové. Babišův advokát ale podal dovolání. Případ tak bude řešit Nejvyšší soud.
  • Soudy řeší stále žalobu senátora Lukáše Wagenknechta, který žádá omluvu. Okresní soud Praha-západ nepravomocně rozhodl, že se mu má Babiš omluvit za to, že o něm prohlásil, že je psychopat nebo že je součástí mafie. Případ nyní řeší odvolací soud.
  • O dalším sporu, žalobě bývalého ministra financí a poslance TOP 09 Miroslava Kalouska, už pražský krajský soud před časem rozhodl. Babiš se podle verdiktu omlouvat nemusí. I tento případ nyní řeší Nejvyšší soud po Kalouskově dovolání.
  • Hlavní Babišův proces se týká kauzy Čapí hnízdo, v níž je Andrej Babiš obžalován z pomoci k dotačnímu podvodu.

Reklama

Doporučované