Hlavní obsah

Ukrajinský ministr obrany končí. Před odchodem předpověděl brzký ruský útok

Foto: Profimedia.cz

Oleksij Reznikov byl ukrajinským ministrem obrany od listopadu roku 2021.

Reklama

aktualizováno •

Odchod Oleksije Reznikova z čela rezortu následuje poté, co se objevila podezření, že ministerstvo přeplácelo dodávky potravin. Nahradí ho dosavadní náčelník vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Ve vládě však Reznikov zůstane.

Článek

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov opustí svůj post. Nahradí ho šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Informovala o tom agentura Reuters.

Reznikov ještě v neděli tvrdil, že o chystaném propuštění neměl ponětí. „Nevedl jsem žádné rozhovory o své rezignaci na tuto funkci,“ uvedl Reznikov v rozhovoru pro deník Ukrajinska pravda. Později dodal, že je „připraven na jakýkoliv zvrat“ a „udělá to, co mu navrhne hlava státu“.

„Každý úředník by si měl uvědomit, že není ve funkci na celý život. Musí nějakou etapu začít a dokončit,“ uvedl Reznikov s tím, že za své kroky ve funkci se nemusí stydět.

Těsně před odchodem zároveň varoval, že Rusové ještě tento měsíc zahájí novou ofenzivu. „Je to jenom kvůli symbolice, není to logické z armádního hlediska. Protože ne všechny jejich (ruské) zdroje jsou připravené,“ řekl podle agentury Reuters Reznikov. O novém ruském rozsáhlém útoku se spekuluje už delší dobu (více zde).

„Válka diktuje změny v personální politice,“ napsal k výměně na vládních postech na Telegramu šéf poslanců vládní strany Sluha národa Davyd Arachamija. „Doba a okolnosti vyžadují posílení a přeskupení… Nepřítel se připravuje na ofenzivu. My se připravujeme na to, abychom se bránili,“ dodal.

Profil Oleksije Reznikova

Dva dny po ruském vpádu na Ukrajinu dostal ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov od svého ruského protějšku nabídku na přijetí kapitulace. Odpověděl: „Ano, jsem připraven kapitulaci přijmout. Tu ruskou.“

Reznikov podle serveru Kyiv Post slíbil, že komukoliv, kdo se stane jeho nástupcem, poskytne „podporu, rady, konzultace a osobně ho představí (zahraničním) ministrům obrany, s nimiž má osobní vztahy“, pokud si to bude nástupce přát. „Hlavním cílem je pro mě vítězství Ukrajiny,“ dodal.

Šestapadesátiletý Reznikov se stal ministrem obrany v listopadu 2021, jen několik měsíců předtím, než Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Rezortu obrany velel po celou dobu probíhajícího konfliktu. Významnou roli sehrál zejména ve vyjednávání o vojenské pomoci se západními spojenci.

Arachamija oznámil, že Reznikov i nadále zůstane ve vládě. Nově se stane ministrem strategického průmyslu a bude dohlížet na ukrajinský obranný sektor. Podle šéfa poslanců je tento přesun logický vzhledem k Reznikovovým odborným znalostem a zkušenostem.

Vládní zdroje dříve pro ukrajinská média uvedly, že „nikdo z prezidentské kanceláře nemá pochyb“ o tom, že by měl Reznikov ve vládě setrvat i nadále. Spekulovalo se, že Reznikov po odchodu z ministerstva obrany zamíří do čela rezortu spravedlnosti.

Kdo po odchodu Kyryla Budanova do čela rezortu obrany povede vojenskou rozvědku, zatím zůstává nejasné. Podle zdroje deníku Ukrajinska pravda z bezpečnostních složek ale už za sebe hledá náhradu.

„Pro Kyryla je velmi těžké opustit vojenskou rozvědku, nechce přejít na ministerstvo obrany, protože si uvědomuje, že je to obrovská byrokratická mašinérie. Na přemýšlení už ale není moc času,“ uvedl ještě před oznámením nástupu na ministerstvo zmiňovaný zdroj.

Ukrajinským ministerstvem obrany v lednu otřásly korupční skandály, které vedly k propuštění několika vysoce postavených představitelů rezortu. Reznikovův náměstek Vjačeslav Šapovalov rezignoval kvůli podezření z předražování dodávek jídla armádě. Sám Reznikov jakékoliv pochybení odmítá. Podrobněji jsme o kauze psali v tomto článku.

Reklama

Doporučované