Hlavní obsah
Online

Na Čapím hnízdě jsem pouze nosil špinavé ručníky, vypověděl Babišův syn

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andreje Babiše mladší přišel k soudu svědčit v kauze svého obžalovaného otce.

Reklama

aktualizováno •

Reportéři Seznam Zpráv sledovali v online reportáži pátý den soudního procesu v kauze Čapí hnízdo.

Článek

V největší soudní síni budovy Městského soudu v Praze skončil první týden hlavního líčení s bývalým premiérem Andrejem Babišem a manažerkou Agrofertu Janou Nagyovou (Mayerovou), kteří podle obžaloby podváděli při získání evropské dotace na farmu Čapí hnízdo.

Oba obžalovaní se předem na pátek soudu omluvili, jméno Andrej Babiš však v soudní síni rezonovalo. Na programu je totiž svědectví Andreje Babiše mladšího, který během vyšetřování přivedl policii na to, že na důležitém dokumentu patřícím do případu může být jeho zfalšovaný podpis. Jde o dokument o převodu akcií Farmy Čapí hnízdo, který Babiš mladší podle několikrát zopakovaného tvrzení nikdy vlastnoručně nepodepsal, ačkoli autogram s jeho jménem se na něm objevuje.

Zda je podpis pravý či zfalšovaný, měl u soudu určit soudní znalec, ale přiznal, že kvůli nedostatku materiálu (chybí mu k porovnání více starších podpisů Babiše mladšího) nemůže rozhodnout stoprocentně. Tento verdikt důležitost svědectví Babiše juniora před soudcem podle komentátorů procesu ještě zvýšil. Svědectví znalce s doplňujícím tvrzením Babiše mladšího by mohlo vést soud k závěru, že podpis skutečně zfalšován byl.

+4

Andrej Babiš mladší soudu zopakoval svoje předchozí výpovědi, že podpis není jeho. „Stoprocentně to není můj podpis,“ uvedl u soudu.

Obhajoba jeho otce na svědectví zareagovala další žádostí o znalecký posudek, kromě psychiatra požaduje nově i znalce z oboru psychologie. „Bude se muset vyjádři psycholog. Jestli trpí (svědek Andrej Babiš mladší - pozn red.) lhavostí anebo jestli si upravuje pravdu,“ řekl advokát Eduard Bruna.

Andrej Babiš mladší řekl, že svůj stav klidně prozkoumat nechá, i když předseda senátu Jan Šott zatím neřekl, jak se k návrhu obhajoby postaví.

I soudce Šott se v pátek v soudní síni zaujal svými kroky. Jednak přiměl k výpovědi jednu z předvolaných svědkyň, která se původně chtěla vyhnout odpovědím s odvoláním na mlčenlivost. Na zásah soudce však musela přiznat, že Čapí hnízdo bylo pojištěno jako Agrofert.

Soudce také opětovně pozval k soudu svědkyni, která u soudu ve čtvrtek popisovala průběh dotačního řízení. Soudce ji chce vyslechnout znovu kvůli poznámce, kterou utrousila při odchodu ze soudní síně a která byla zveřejněna - totiž že o Babišovi a dotaci neřekla všechno.

Soud by měl pokračovat 26. září.

Dění u soudu jsme sledovali v následující online reportáži:

  • Advokát obžalovaného: Měli by ho vyšetřit

    Obhájci obžalovaného Babiše požádali soud, aby prověřil stav Andreje Babiše mladšího znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Soud ještě nerozhodl, zda vyhoví.

    „Mám pochybnosti o jeho věrohodnosti,“ vysvětloval na chodbě soudní budovy advokát Eduard Bruna. „Bude se muset vyjádři psycholog. Jestli trpí lhavostí nebo jestli si upravuje pravdu,“ uvedl, proč k posudku psychiatra žádají advokáti také znalce z oboru psychologie.

    Rozhovor novinářů s advokátem Brunou si můžete pustit zde:

    Advokát Eduard Bruna.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

  • Babiš mladší: Podrobím se vyšetření

    Andrej Babiš mladší působil na chodbě soudní budovy dojmem, že se mu po opuštění soudní síně ulevilo. „Všechno bylo v pořádku, já jsem splnil svůj úkol pro dnešek,“ řekl v hloučku novinářů a připomněl, že to pro něj byla nová zkušenost, neboť jako svědek vypovídal u soudu poprvé. „Bylo to zajímavé,“ uvedl.

    Reagoval také na žádosti otcových obhájců, aby byl zkoumán jeho zdravotní stav.

    „Já jsem řekl panu předsedovi senátu, že souhlasím, aby byl můj duševní stav vyšetřen. Přijel bych do České republiky. Ať už to mám za sebou,“ uvedl Andrej Babiš mladší.

    Atmosféru, v jaké krátký rozhovor probíhal, můžete nasát v následujícím videu.

    Rozhovor Andreje Babiše mladšího s novináři po odchodu ze soudní síně.Video: Kristina Ciroková, Seznam Zprávy

  • Jednání soudu skončilo

    Soudce Jan Šott přečetl jména dalších svědků a poté jednání ukončil. Pokračovat bude projednání kauzy Čapí hnízdo v týdnu od 26. září.

  • Výslech Babiše mladšího skončil

    Výpověď Andreje Babiše mladšího u soudu v tuto chvíli skončila.

  • Babiš mladší: Otec mě přinutil odjet z ČR

    Andrej Babiš mladší na dotaz obhájce Eduarda Bruny, který zastupuje jeho otce, se dostává k tomu, kdy byl podle svých slov zavlečen na Krym.

    Došlo k tomu v roce 2017. Tehdy do e-mailové schránky českého Kriminalistického ústavu přišel vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším: „Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok,“ psal v něm.

    Babiš mladší nyní u soudu řekl, že ho „otec přinutil odjet z republiky“.

  • Advokáty Agrofertu Babiš mladší neznal

    Žalobce Jaroslav Šaroch se nyní zeptat, zda Andrej Babiš mladší zná trojici advokátů Agrofertu: Václava Knotka, Alexeje Bílka nebo Gabrielu Knapovou.

    Babiš mladší nyní řekl, že je blíže nezná. Šaroch tak uvedl, zda jim mohl podepsat plnou moc pro nějaké zastupování. Babiš mladší to odmítl. „Pokud nějaká plná moc existuje, tak ten podpis není můj,“ uvedl dále.

  • Ať mě znalec prověří, řekl Babiš mladší

    Andrej Babiš mladší soudci Janu Šottovi potvrdil, že je ochotný se podrobit v Česku také vyšetření soudním znalcem, který by zkoumal jeho zdravotní stav.

  • Babiš mladší mluví o svém zdraví

    Andrej Babiš mladší uvedl, že mu byla diagnostikována schizofrenie. „Já s tím nesouhlasím, protože mi ji stanovili na základě lživého posudku paní Protopopové,“ řekl Babiš mladší. Uvedl dále, že léky bere. V Česku se o něj stará jako lékařka Džamila Stehlíková.

  • Patří otec do kriminálu? Soudce připomněl rozhovor

    Soudce Jan Šott se nejspíše proto, aby si zdravotní stav Babiše mladšího ověřil, ptal na některé informace z jeho minulosti. „Říkají vám něco města Port Orange, Daytona Beach, Ormond Beach?“ uvedl Šott. Babiš mladší mimo jiné odpověděl, že tam žil.

    Šott se ho také ptal na rozhovor pro Deník N, v němž podle něho Babiš mladší volně řečeno řekl, že jeho otec patří do kriminálu. Babiš mladší v pátek řekl, že ke svému otci nemá negativní ani pozitivní vztah. „Nepřeji mu nic špatného,“ uvedl.

    Následně Andrej Babiš mladší soudu předložil lékařskou zprávu o svém zdravotním stavu.

  • Soudce se ptal, kdy smlouvy podepsal

    Soudce Jan Šott se Andreje Babiše mladšího nyní ptal, kdy smlouvy v sídle Agrofertu podepsal. Babiš mladší řekl, že to bylo někdy v roce 2011, nebo 2012.

    Zmíněné smlouvy ke koupi akcií Farmy Čapí hnízdo však měly být podepsány na konci roku 2007 a na začátku roku 2008.

  • Akcie Čapího hnízda jsem nikdy neměl, řekl Babiš mladší

    Andrej Babiš mladší nyní řekl, že akcie Farmy Čapí hnízdo nikdy neměl. Neúčastnil se ani žádných valných hromad, na kterých by se otázka této firmy řešila.

    Soudce Šott předložil Babišovi nyní jednu ze smluv ke koupi akcií Farmy Čapí hnízdo. Babiš mladší zopakoval to, co už řekl na policii. „Stoprocentně to není můj podpis,“ uvedl Babiš mladší.

  • Monika Babišová zařizovala dekoraci

    Andrej Babiš mladší nyní řekl, že Monika Babišová, manželka jeho otce, na Čapím hnízdě zařizovala dekoraci.

  • Babiš mladší: Otec má na Čapím hnízdě svoji budovu

    Andrej Babiš mladší nyní říká, že byl prvně na Čapím hnízdě ještě v době, kdy tam byla jen zřícenina. Poté přijel na farmu v době, kdy se konala svatba. Účastnil se také dalších rodinných setkání. Babiš mladší dále popsal, že jedna z budov na Čapím hnízdě je vyhrazena pro jeho otce a rodinu. Uvedl dále, že na farmě také nějakou dobu pracoval. Nosil tam špinavé ručníky.

  • Co víte o Agrofertu?

    Soudce Jan Šott se nyní Babiše mladšího ptá, zda zná strukturu holdingu Agrofert. Babiš mladší odpoví, že ji nezná.

    Babišův syn dále říká, že byl v sídle Agrofertu několikrát. Byl tam kvůli rodinnému setkání a jednou tam přišel podepsat nějaké smlouvy. Později se ukázalo, že šlo o dokumenty týkající se společnosti Farma Čapí hnízdo.

    U podpisu byla podle něho finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková. „Jen mi ukázala, kde to mám podepsat. Smlouvami jsem nelistoval, přišlo mi to zbytečné, byly tam finanční výrazy, kterým nerozumím,“ řekl Babiš mladší.

  • Výslech Babiše mladšího začal

    Nyní začal jako svědek vypovídat Andrej Babiš mladší. Na začátku se soudce Šott Babiše mladšího ptal, co dělal mezi roky 2007 až 2010. On mu odpověděl, že byl v té době v USA, kde studoval a připravoval se na kariéru pilota.

    Šott se dále Babiše mladšího ptá, zda byl v té době v České republice. Syn bývalého premiéra řekl, že přijel jen na Vánoce.

  • Svědkyně: Pojištění jsem řešila s Babišem

    Jako další přišla k soudu vypovídat svědkyně Hana Zelenková. Na počátku její výpovědi jí soudce Jan Šott oznámil, že stejně jako na svědkyni Evu Mentovou se na ni nevztahuje mlčenlivost.

    Zelenková uvedla, že pracovala ve firmě, jež zprostředkovávala pojištění pro holding Agrofert. Řekla, že v této souvislosti jednala s Andrejem Babišem.

    Soud předložil svědkyni jednu ze smluv, která je datována ke konci roku 2009. Zelenková však uvedla, že už si na ni nevzpomíná.

  • Čapí hnízdo bylo pojištěno jako Agrofert, řekla svědkyně

    Svědkyně Eva Mentová řekla, že pojištění společnosti Farma Čapí hnízdo bylo zajištěno stejně jako u jiných firem z holdingu Agrofert.

    Soud předložil svědkyni jednu ze smluv, která je datována ke konci roku 2009. Mentová potvrdila, že tento dokument je skutečně pravdivý. Na dotaz žalobce Jaroslava Šarocha, zda byla nějaká další smlouva podepsána i předtím, však svědkyně nevěděla odpověď.

  • Babiš ani Nagyová k soudu nepřišli

    Andrej Babiš už v minulých dnech avizoval, že k soudu v pátek nepřijde. Nedorazila však ani druhá obžalovaná Jana Nagyová.

  • Na svědkyni se mlčenlivost nevztahuje, řekl soudce

    Soudce Jan Šott po přestávce oznámil, že mlčenlivost se na svědkyni nevztahuje. A tak jí začal Šott znovu pokládat otázky.

  • Další svědkyně půjde k soudu znovu

    Soudce Jan Šott na začátku pátečního jednání oznámil, že si jednu svědkyni - Evu Filipovou - předvolá k soudu znovu. Udělá to proto, že Filipová poté, co její výslech u soudu ve čtvrtek skončil, tak novinářům v předsálí mimo jiné řekla, že „může být Andrej Babiš rád, že neřekla všechno“. Reagovala tím na slova Babiše, který o ní prohlásil, že ho nemá ráda.

Reklama

Hlavní zprávy