Hlavní obsah

Soud dal Babišovým firmám šanci na dotace

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Firmě z holdingu Agrofertu nedalo ministerstvo dotaci kvůli případu střetů zájmu tehdejšího premiéra Andreje Babiše.

Reklama

Podle pražského městského soudu posoudilo ministerstvo chybně případ střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu loni na konci působení tehdejšího ministra Karla Havlíčka (ANO) chybovalo, když odmítlo poskytnout dotace firmám Fatra a Kostelecké uzeniny, které spadají do holdingu Agrofertu.

Konstatoval to pražský městský soud, na který se společnosti obrátily. Dva soudci Karla Cháberová a Martin Lachmann tak rozhodnutí, že firmy dotace nezískají, zrušili. V jednom případě šlo o zhruba 3,3 milionu, ve druhém pak o 3,8 milionu.

Nyní se ministerstvo tímto případem musí zabývat znovu. Obě rozhodnutí zveřejnil soud na své úřední desce.

Resort, který v současné době vede ministr Josef Síkela (za STAN), zmíněnou dotaci firmě neposkytl loni v říjnu kvůli auditům, které konstatovaly, že je tehdejší premiér Andrej Babiš v této souvislosti ve střetu zájmů.

Audit Evropské komise dospěl k závěru, že Babiš měl jako český premiér rozhodující vliv na Agrofert, i když jej vložil do svěřenských fondů. Jenže podle soudkyně Cháberové je problém, zmíněné auditní výstupy nejsou konečným rozhodnutím komise.

„K zamítnutí žádosti žalobkyně (společnosti Fatra) z důvodu uvedených v napadaném rozhodnutí by mohl žalovaný (Ministerstvo průmyslu a obchodu) přistoupit pouze tehdy, pokud by existoval jednoznačný a především definitivní a právně závazný dokument, který by uzavíral, že ke střetu zájmů došlo a že Evropská unie neproplatí žádné dotační prostředky zasažené touto nesrovnalostí,“ uvedla v rozhodnutí soudkyně Cháberová.

Mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka uvedl, že rozsudek zástupci tohoto resortu studují a vyjádří se k němu během středy.

„Rozhodnutí soudu vítáme. Potvrdil naše přesvědčení, že jsme postupovali v souladu se zákonem a dotačními pravidly,“ uvedl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

U soudu se firmy z holdingu bránily mimo jiné tím, že zprávy auditorů nebyly správné. „Jediným akcionářem žalobkyně je společnost Agrofert řízená Zbyňkem Průšou, který vykonává vlastnická práva k akciím, s nimiž je spojen devadesátiprocentní podíl na hlasovacích právech, a jenž jako fyzická osoba dále ovládán být nemůže,“ uvedla v žalobě advokátka Sylvie Sobolová, která společnosti z holdingu Agrofert zastupuje.

Také poslanec a prezidentský kandidát Babiš dlouhodobě namítá, že v žádném střetu zájmů není a být nemůže, protože své impérium Agrofert vložil do svěřenských fondů.

Jenže podle závěru auditorů přímé napojení Babiše na fondy dokládá například rolí premiérovy manželky Moniky. Ta zasedá v radě protektorů – tedy těch, kteří dohlížejí na svěřenské správce, že plní své povinnosti.

V rozsáhlém dokumentu ovšem nezůstávají auditoři jen u rodinných vazeb. Vysvětlují, že podle jejich analýzy byly fondy založeny protiprávně. Neboli že se svých firem Andrej Babiš nikdy doopravdy nezbavil.

Reklama

Doporučované