Hlavní obsah

Soud dal Babišovým firmám šanci na dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Firmě z holdingu Agrofertu nedalo ministerstvo dotaci kvůli případu střetů zájmu tehdejšího premiéra Andreje Babiše.

Podle pražského městského soudu posoudilo ministerstvo chybně případ střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu loni na konci působení tehdejšího ministra Karla Havlíčka (ANO) chybovalo, když odmítlo poskytnout dotace firmám Fatra a Kostelecké uzeniny, které spadají do holdingu Agrofertu.

Konstatoval to pražský městský soud, na který se společnosti obrátily. Dva soudci Karla Cháberová a Martin Lachmann tak rozhodnutí, že firmy dotace nezískají, zrušili. V jednom případě šlo o zhruba 3,3 milionu, ve druhém pak o 3,8 milionu.

Nyní se ministerstvo tímto případem musí zabývat znovu. Obě rozhodnutí zveřejnil soud na své úřední desce.

Resort, který v současné době vede ministr Josef Síkela (za STAN), zmíněnou dotaci firmě neposkytl loni v říjnu kvůli auditům, které konstatovaly, že je tehdejší premiér Andrej Babiš v této souvislosti ve střetu zájmů.

Audit Evropské komise dospěl k závěru, že Babiš měl jako český premiér rozhodující vliv na Agrofert, i když jej vložil do svěřenských fondů. Jenže podle soudkyně Cháberové je problém, zmíněné auditní výstupy nejsou konečným rozhodnutím komise.

„K zamítnutí žádosti žalobkyně (společnosti Fatra) z důvodu uvedených v napadaném rozhodnutí by mohl žalovaný (Ministerstvo průmyslu a obchodu) přistoupit pouze tehdy, pokud by existoval jednoznačný a především definitivní a právně závazný dokument, který by uzavíral, že ke střetu zájmů došlo a že Evropská unie neproplatí žádné dotační prostředky zasažené touto nesrovnalostí,“ uvedla v rozhodnutí soudkyně Cháberová.

Mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka uvedl, že rozsudek zástupci tohoto resortu studují a vyjádří se k němu během středy.

„Rozhodnutí soudu vítáme. Potvrdil naše přesvědčení, že jsme postupovali v souladu se zákonem a dotačními pravidly,“ uvedl mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

U soudu se firmy z holdingu bránily mimo jiné tím, že zprávy auditorů nebyly správné. „Jediným akcionářem žalobkyně je společnost Agrofert řízená Zbyňkem Průšou, který vykonává vlastnická práva k akciím, s nimiž je spojen devadesátiprocentní podíl na hlasovacích právech, a jenž jako fyzická osoba dále ovládán být nemůže,“ uvedla v žalobě advokátka Sylvie Sobolová, která společnosti z holdingu Agrofert zastupuje.

Také poslanec a prezidentský kandidát Babiš dlouhodobě namítá, že v žádném střetu zájmů není a být nemůže, protože své impérium Agrofert vložil do svěřenských fondů.

Jenže podle závěru auditorů přímé napojení Babiše na fondy dokládá například rolí premiérovy manželky Moniky. Ta zasedá v radě protektorů – tedy těch, kteří dohlížejí na svěřenské správce, že plní své povinnosti.

V rozsáhlém dokumentu ovšem nezůstávají auditoři jen u rodinných vazeb. Vysvětlují, že podle jejich analýzy byly fondy založeny protiprávně. Neboli že se svých firem Andrej Babiš nikdy doopravdy nezbavil.

Doporučované