Hlavní obsah

Babišovi lidé půjdou k výslechu kvůli akci s plakáty proti hejtmance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Daniel Köppl se opakovaně účastnil Babišových výjezdů v rámci kampaně.

Reklama

Babišovi spolupracovníci Daniel Köppl a Tomáš Gros se podle svědků i kamerových záznamů podíleli na vylepení plakátů, které spojovaly středočeskou hejtmanku s kauzou Dozimetr.

Článek

Policie podle webu Neovlivní.cz chystá výslechy marketéra hnutí ANO Daniela Köppla a člena Mladého ANO, mládežnické buňky hnutí, Tomáše Grose. Souvisí to s trestním oznámením, které podal Středočeský kraj kvůli vylepení hanlivých plakátů o kauze Dozimetr v budově úřadu.

Oba se podle videozáznamů i prohlášení expremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše koncem října podíleli na vylepení letáků, které spojovaly středočeskou hejtmanku Petrou Peckovou (STAN) s kauzou Dozimetr. „Čeká je podání vysvětlení,“ uvedl podle webu zdroj spojený s vyšetřováním případu.

Oba muži se podle serveru pravděpodobně vyhnou trestnímu stíhání a jediné, co jim může hrozit, je peněžní pokuta. Záleží však na kolik kraj vyčíslí své náklady na odstranění plakátů. Pro neoprávněné poškození cizí věci je nejnižší hranice škody 10 tisíc.

Daniel Köppl dlouho zapíral, že by měl s případem cokoliv společného, přestože kamerová záznamy svědčily o opaku. Dokonce tvrdil, že mladíka z videa vůbec nezná. „Kouřil jsem před budovou a on mě oslovil, jestli bych ho dokázal dostat do úřadu. Tak jsem to udělal,“ vymlouval se Köppl.

Andrej Babiš však jejich zapojení připustil (psali jsme zde). Jejich jednání odsoudil a prohlásil, že si s místopředsedou Poslanecké sněmovny a premiérem stínové vlády ANO Karlem Havlíčkem (ANO) možná promluví o Köpplově možném konci v hnutí. „To bych asi mohl doporučit, pokud lhal, tak tam nemá co hledat,“ dodal Babiš.

Po několika dnech však Havlíček na otázky Seznam Zpráv ohledně budoucnosti Köppla odpověděl, že k nim nemá co říct (psali jsme zde). Jde podle něj o interní záležitost hnutí ANO. Köppl tak zůstal členem marketingového týmu i asistentem poslankyně hnutí Jany Pastuchové.

Havlíček v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl, že by vedení hnutí akci s plakáty mužům zadalo. „Nic jsme nezadávali, byla to nějaká jejich aktivita. Když to udělali, tak se to mělo přiznat,“ řekl Havlíček. Bylo podle něj zbytečné se vymlouvat. Principiálně ale prý nevidí ve vyvěšování plakátů problém.

Plakáty se na úřadu objevily 30. října, kdy zasedalo krajské zastupitelstvo. Muži se do budovy dostali hlavním vchodem. Přes vrátnici prošli bez identifikace s tím, že „někomu něco nesou“. Podle ředitele středočeského krajského úřadu Jana Loušky pochybila vrátná, která se nechala oklamat.

Reklama

Doporučované