Hlavní obsah

Podělali to, řekl Babiš o akci s plakáty. Marketér ale v týmu zůstane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš.

Reklama

Za vylepení plakátů na středočeském krajském úřadě nejspíš padat hlavy nebudou. I přes kritiku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše zůstává marketingový specialista Daniel Köppl ve funkci poradce a asistenta.

Článek

Reportér Seznam Zpráv se šest dní po kritických výrocích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše na adresu Daniela Köppla ptal místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka, jestli Köppl bude nadále jeho poradcem.

Podle Havlíčka jde o interní věc hnutí ANO. „Není o tom diskuze, neumím to říct. Chceme si to vyhodnotit, co tam bylo. My netvrdíme, že se to udělalo dobře. Já jsem tvrdil to, že se nemělo lhát. Neměl jsem problém s tím, že se na veřejné budově vylepují nějaké plakáty. To se dějí horší věci,“ reagoval Havlíček.

Babiš minulý týden uvedl, že si s Havlíčkem o budoucnosti marketingového specialisty Köppla promluví.

„To bych asi mohl doporučit, pokud lhal, tak tam nemá co hledat,“ uvedl Babiš na dotaz, zda by měl Köppl v hnutí skončit. Později se k případu vylepování letáků proti středočeské hejtmance Petře Peckové (STAN) vyjádřil Babiš i na plénu Sněmovny.

„Že to podělali a že to tam neměli lepit, a pokud někdo lhal z našich, tak půjde od válu, protože to nebudeme tolerovat, to je pravda. Ale oni to zase otočili, protože oni teď se snaží nám říkat, že my jsme udělali něco špatně. Na tom plakátě je pravda,“ hájil před poslanci sdělení na plakátech Babiš.

Foto: Neovlivní.cz

Kamerové záznamy krajského úřadu, které zveřejnil server Neovlivní.

Plakáty spojovali středočeskou hejtmanku Petru Peckovou (STAN) s korupční kauzou Dozimetr s ohledem na zveřejněné odposlechy. Hejtmanka opakovaně odmítla jakékoliv spojování s kauzou.

Köppl nadále zůstává i asistentem poslankyně Jany Pastuchové (ANO).

„S panem Köpplem jsem ještě osobně nehovořila. Jsem momentálně nemocná, tedy nejsem v Praze. Jak jsem vám říkala, chci vše probrat ústně osobně s ním,“ napsala v SMS zprávě.

Reportér Seznam Zpráv se ptal marketingového experta ANO a asistenta Daniela Köppla, jak to bylo s vylepováním plakátů na středočeském krajském úřadu.Video: Michaela Rambousková , Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv se minulý týden chtěl zeptat na případ přímo Köppla. Ten rozhovor odmítl s tím, že už vše řekl. Obdobně postupoval člen mladého ANO Tomáš Gros, který byl s Köpplem na úřadě Středočeského kraje a který v současnosti studuje v Olomouci na Univerzitě Palackého.

Köppla a Tomáše Grose z Mladého ANO zachytily na úřadě kamery.

Daniel Köppl je marketingovým specialistou hnutí ANO, radí Karlu Havlíčkovi a je asistentem poslankyně Jany Pastuchové.

Viditelný byl hodně během prezidentské kampaně Andreje Babiše, kdy pomáhal přímo v terénu a jezdil s expremiérem po celém Česku.

V červenci 2021 byl zvolený Poslaneckou sněmovnou do Rady pro televizní a rozhlasové vysílání jako kandidát poslaneckého klubu hnutí ANO, čímž hnutí obsadilo pět křesel ze 13. V květnu 2023 ho ale Sněmovna kvůli střetu zájmů odvolala po několika neúspěšných pokusech.

Zásadu nestrannosti a nezávislosti měl Köppl porušit právě působením ve volebním týmu Andreje Babiše (ANO) před prezidentskými volbami 2023. Köppl se běžně účastnil výjezdů Babiše po celém Česku a pomáhal s kampaní.

Novinář a učitel

Daniel Köppl studoval masovou komunikaci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde v roce 2001 obdržel magisterský titul. Na fakultě následně jako externista přednášel do roku 2011 na studijních oborech Marketingová komunikace a public relations a Mediální studia.

Od poloviny roku 2018 vyučuje externě mediální management na Metropolitní univerzitě v Praze.

Již v roce 1998 se stal šéfredaktorem marketingového měsíčníku Strategie vydavatelství Mladá fronta a. s. Od roku 2000 působil 12 let ve vydavatelství Economia, kde stál u zrodu týdeníku Marketing & Media, jehož byl také šéfredaktorem. Pod sebou měl následně také divizi 19 odborných titulů.

Po ukončení spolupráce s Economií se Köppl přesunul do Empresa Media (EM) Jaromíra Soukupa. Tam ze začátku působil jako šéfredaktor týdeníku MarketingSalesMedia, ale po roce se stal ředitelem redakcí vydavatelství a následně generálním ředitelem Empresa Media. Od roku 2017 byl také členem dozorčí rady.

V roce 2020 spolupráci s EM ukončil a nastoupil jako koordinátor komunikace Centrálního řídícího týmu Ministerstva obrany a později také jako vedoucí oddělení komunikace a marketingu Ministerstva zdravotnictví.

Pecková spojení s Dozimetrem odmítá

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) odmítá tvrzení o svém zapojení do korupční kauzy Dozimetr a chce podat občanskoprávní žalobu na místopředsedu zastupitelského klubu ANO Martina Hermana, který to zveřejnil.

Opoziční zastupitel tvrdí, že podle policejního spisu osobně ladila celou strukturu organizovaného zločinu u středočeských silničářů a byla důležitou součástí zločinecké skupiny. Podle Peckové Herman nevycházel z policejního spisu, ale ze zveřejněných policejních odposlechů. Namítla, že někteří z odposlouchávaných byli pod vlivem drog.

Na záznamech spolu mluví obvinění Michal Redl a podnikatel Zakaría Nemrah. Říkají mimo jiné, že je s hejtmančiným náměstkem Věslavem Michalikem (STAN) a Peckovou „odladěná celá organizační struktura“. Herman si dovodil, že šlo o organizační strukturu krajské správy a údržby silnic, neboť tam v té době nastoupila nová náměstkyně a nový šéf středisek.

Pecková prohlásila, že Herman informace z internetových serverů záměrně překroutil s cílem ji poškodit. Ze žádného dokumentu podle ní nevyplývá, že by byla jakkoliv zapojena do kauzy, natož aby ji „ladila“. Ze všech obviněných v rozsáhlém korupčním případu zná pouze někdejšího náměstka pražského primátora za STAN Petra Hlubučka, s nímž byla na několika veřejných akcích za účasti dalších lidí.

V kauze Dozimetr policie navrhla obžalovat 11 lidí. (Zdroj: ČTK, red.)

Reklama

Doporučované