Hlavní obsah

Fiala: Silné české firmy budou mít možnost uplatnit se na Ukrajině

Vláda ČR po návratu z Kyjeva.Video: ČTK

 

Reklama

Premiér Petr Fiala (ODS) označil cestu české vlády do Kyjeva za úspěšnou a přínosnou pro obě země. Podle premiéra je „nezvykle příznivá situace“ pro české firmy, aby se tam uplatnily a pomohly s obnovou Ukrajiny.

Článek

V Kyjevě se česká vláda domluvila s ukrajinskou na tom, že české firmy pomohou s rekonstrukcí země. Podle premiéra Fialy je to velká příležitost hlavně v oblastech dopravy, obrany, energetiky včetně té jaderné nebo zdravotnictví.

„Jednali jsme jak na mezivládní úrovni s vládou Ukrajiny, tak s prezidentem Zelenským,“ uvedl premiér Fiala. „Ta cesta naprosto splnila svůj účel a byla nepochybně přínosná pro Českou republiku, tak i pro podporu Ukrajiny.“

Jana Černochová (ODS) na Ukrajině mluvila o tom, jak by se mohla česká armáda zapojit do výcviku tamních vojáků. Uvažuje se o tří- až čtyřtýdenních kurzech u nás. Jednala i o založení podniku, který by se podílel na opravách ukrajinské vojenské techniky.

Vít Rakušan (STAN) chce, aby se Česko rozvojovými projekty podílelo na obnově zničené země. Jednal tam i o možnostech pro uprchlíky, v případě, že konflikt s Ruskem bude pokračovat.

Premiér Fiala pozval také ukrajinskou vládu do Prahy, termín se bude teprve připravovat. Návštěva by mohla proběhnout v příštím roce.

Česká vláda jednala v Kyjevě v pondělí. Na místo přijeli její členové vlakem. Na Ukrajinu dorazili premiér a sedm ministrů ze všech stran koalice. Vládním speciálem se pak vrátili dnes ráno na letiště ve Kbelích.

Reklama

Doporučované