Hlavní obsah

200 v tašce na sedadle. Policie odkryla čachry se zakázkami na Ostravsku

Foto: Profimedia.cz

Policie od konce května stíhá čtyři lidi za podezřelé stavební zakázky. Šéf celé skupiny sedí stále ve vazbě.

Reklama

Schůzky na veřejnosti, ale mobilní telefony pryč. K tomu předávání úplatků za zmanipulované veřejné zakázky v Moravskoslezském kraji. Seznam Zprávy získaly dokumenty v kauze „ostravské Stoky“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čerpací stanice, hypermarkety, parkoviště obchodních domů. Právě na těchto místech si skupina podnikatelů a manažerů podle detektivů domlouvala a předávala úplatky za zmanipulované stavební zakázky v Moravskoslezském kraji.

K jejich smůle vše monitorovala policie, která na konci května obvinila čtyři lidi. Podnikatel Milan Konečný - podle kriminalistů hlava celé skupiny - pobývá dodnes ve vazbě.

Případ již přesáhl hranice regionu na severovýchodě Česka, neboť Konečného firma VIA Consult (po vypuknutí kauzy přejmenovaná na INTEZA advice) administruje veřejné zakázky i na jiných místech Moravy. Ve Zlínském kraji už proto probíhá audit kvůli výběrovým řízením, která jsou spojená s plány na miliardovou výstavbu nového pavilonu krajské nemocnice.

Seznam Zprávy nyní získaly podklady z usnesení o zahájení trestního stíhání, na jejichž základě lze složit plastický obrázek o tom, jak Konečného skupinka dle policie operovala. Případ dozoruje evropský pověřený žalobce Radek Mezlík, který měl na starosti i brněnskou korupční hydru nazvanou Stoka. Na případ v minulých týdnech upozornily i weby Neovlivní.czAktuálně.cz.

Poškozené obce

Hospodářská kriminálka krajského ředitelství Moravskoslezského kraje v usnesení o zahájení trestního stíhání popisuje pět stavebních zakázek, které podle ní byly zmanipulované. Jde o výběrová řízení v obcích a městech Stonava, Raškovice, Sedlnice, Hať a Havířov.

Kriminalisté základní schéma podezřelých zakázek vykreslili takto: Konečného firma VIA Consult pro obce zařizovala výběrová řízení. S představiteli vybraných firem se podnikatel domluvil tak, aby zakázku vyhrála dopředu vytipovaná firma. Za to si bral podle policie úplatky (viz níže přiložená grafika) ve výši několika procent - v závislosti na celkové hodnotě zakázky.

Výběrových řízení se účastnily i firmy, které měly dělat takzvané křoví. I ty si za svou maskovací činnost sáhly na peníze.

Foto: Seznam Zprávy

Policie popsala, jak se dělily úplatky za zmanipulované soutěže

Vedle Konečného policie podle usnesení stíhá vedoucího obchodu z firmy Strojírny a stavby Třinec Romana Varmuse, předsedu správní rady společnosti Basic Holding (vlastník stavební firmy BDSTAV Morava) Davida Bartečka a obchodního ředitele firmy STASEKO Plus Romana Moldrzyka. Viní je ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, podplácení či poškození finančních zájmů EU.

Kriminalisté spočítali, že Konečný způsobil zadavatelům zakázek - tedy obcím - škodu ve výši 2 038 622 korun. K tomu by způsobil škodu ve výši dalších 2,1 milionu ve výběrových řízeních, která však byla zrušena. Celkově pro sebe na úplatcích podle detektivů získal téměř 1,5 milionu korun. Spoluobviněný Varmus podle policie způsobil obcím škodu 1 423 980 korun.

Seznam Zprávy se s dotazy ohledně kauzy obrátily na všechny obviněné a firmy, ve kterých působí. Členka správní rady a podle Evidence skutečných majitelů další spolumajitelka INTEZA advice Michaela Filipiecová odmítla na zaslané otázky odpovědět. Na opakovanou žádost o předání otázek jejímu obchodnímu partnerovi a zaslání vyjádření k policejnímu stíhání nereagovala.

Případ nechtěla komentovat ani mluvčí skupiny Třinecké železárny – Moravia Steel, do níž spadá firma Strojírny a stavby Třinec s obviněným Romanem Varmusem. „Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování se nebudeme vyjadřovat,“ uvedla mluvčí Petra Macková Jurásková. Další obvinění - Barteček a Moldrzyk - nechali dotazy zaslané redakci bez odpovědi.

Mluvčí moravskoslezského ředitelství policie Soňa Štětínská potvrdila, že v případu jsou tři osoby stíhané na svobodě a jedna ve vazbě. „Kriminalisté i nadále realizují úkony trestního řízení. Bližší informace nelze s ohledem na probíhající vyšetřování poskytnout,“ řekla Seznam Zprávám.

Korunní svědek

Klíčovým faktorem pro policejní vyšetřování se stal Tomáš H. (jeho jméno redakce zná, nepřál si však být uvedený celým jménem), který s kriminalisty spolupracoval a díky němu se policii předávání úplatků podařilo zdokumentovat.

Vše začalo v letních měsících roku 2020. Obec Stonava na Karvinsku vypsala výběrové řízení na rekonstrukci základní školy. Soutěž administrovala Konečného firma VIA Consult a o zakázku měla zájem i firma Tomáše H. Jenže administrátor nastavil podmínky soutěže tak, že Tomáš H. je považoval za diskriminační. Obrátil se proto Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), aby zasáhl.

Později Tomáš H. policii řekl, že právě tehdy se na něho obrátili Konečný a spol. s tím, že když podnět k antimonopolnímu úřadu stáhne, dostane 100 tisíc korun. Tomáš H. tak nakonec podle kriminalistů učinil.

Tížilo ho ale svědomí, takže když se na něj v roce 2021 skupina kolem Konečného obrátila znovu, Tomáš H. již kontaktoval policii.

„Za tu dobu se rozhodl, že v takovém prostředí fungovat nechce a vyhodnotil si, že to poškozuje i jeho podnikání. Proto kontaktoval policii, aby pomohl rozkrýt fungování konkrétních osob a firem za účelem narovnání podnikatelského prostředí tak, aby veřejné zakázky byly soutěženy férově. Zároveň si byl vědom v některých případech svého nesprávného jednání s tím, že takto činil pouze z toho důvodu, aby mohl v tomto prostředí fungovat nekonfliktně a na jím realizovaných stavbách, aby mu nebylo škozeno prostřednictvím jiných spřízněných osob,“ popisuje policie ve spisu.

Na základě jeho spolupráce při rozkrytí celé skupiny policie navrhla Tomáše H. z případu vyndat a nestíhat jej.

Sejdeme se na pumpě

V průběhu jara roku 2021 vypsala obec Raškovice na Frýdecko-Místecku zakázku pod názvem „Kulturní a komunitní centrum obce Raškovice - kulturní dům Obecník“. Podle policie ji měla získat předem vytipovaná firma BDSTAV Morava (spadající pod firmu řízenou obviněným Bartečkem), kvůli čemuž se uskutečnila řada schůzek na čerpacích stanicích. To už ale Tomáš H. spolupracoval s policií.

Na benzince ve Frýdku-Místku se potkal s Romanem Varmusem, který mu vylíčil, jaká procenta ze zakázek si kdo bere. „Na této schůzce mu (Tomáši H.) mimo jiné Varmus na dotaz, kolik si bere Konečný, na tabletu napsal 3 až 4 procenta do 20 milionů korun a 2 procenta z hodnoty zakázky nad 20 milionů.

Následně se uskutečnilo další setkání na čerpačce v Havířově mezi Tomášem H. a Davidem Bartečkem, který mu předestřel, že za takzvané křoví - tedy nastrčené firmy - se dostává jedno procento z hodnoty zakázky. To v případě dané stavební zakázky činilo 280 tisíc korun. Na další schůzce na jiné pumpě mu Varmus sdělil, že nepřijme-li „nabídku ve výši 1 procenta z hodnoty zakázky a bude soutěžit normálně, tak jej technický dozor s vědomím zadavatele zařízne“.

Tomáš H. potvrdil, že nabídku přijme - s cílem, aby policii pomohl s dokumentací trestné činnosti. „O několik dní později se sešel s Varmusem u prodejny Decathlon poblíž OC Futurum v Ostravě, kde mu Roman Varmus předal zalepenou obálku. Na ní bylo tužkou napsáno 280 000 korun a dále 1 ks DVD s cenovou nabídkou, kde byla jimi stanovená nabídková cena pro jeho společnost s pokyny, že tuto nabídku má podat do nabídkového řízení,“ konstatují kriminalisté v textu obvinění.

Tomáš H. hned poté policii obálku s penězi a disk vydal, detektivové zajistili daktyloskopické a biologické stopy.

Taška na sedadle

Na konci loňského roku naplánovala obec Sedlnice na Novojičínsku rozšíření budovy mateřské a základní školy za téměř 21 milionů korun. Výběrové řízení dostala na starost opět firma VIA Consult. V lednu 2021 se uskutečnila schůzka mezi Tomášem H. a Milanem Konečným na parkovišti před obchodním domem IKEA. Policie jejich setkání monitorovala. Díky tomu se zjistilo, že Konečný má zájem na zakázce ve zmiňované obci pro předem vytipovanou firmu a že Tomáši H. za stažení námitek vůči výběrovému řízení nabízí 1 procento z hodnoty zakázky - tedy zhruba 200 tisíc korun.

Sešli se před vchodem do prodejny Decathlon. „On už tam čekal. Šel k němu, když vystupoval před prodejnou z auta, a požádal jej, jestli si může hodit svůj mobilní telefon do jeho auta. On s tím souhlasil. Dal si ho na místo spolujezdce. Šli dál od auta, kdy u toho mu sdělil, že to má na sedadle,“ popisují kriminalisté, a dodávají: „Řekl mu, že tam je 200 a zbytek když tak doplatí ještě podle ceny zakázky. Doprovodil jej k vozidlu. Na sedadle ležela taška černo-zlaté barvy. On její obsah nekontroloval a ihned jel na policii. Při vydání věci viděl, že v tašce jsou uloženy bankovky v hodnotě 2 tisíce korun v průhledné euro složce. Jednalo se skutečně o 200 000 korun.“

Přiznání pod tíhou

Detektivům se nakonec podařilo rozmluvit jednoho z obviněných - Romana Varmuse z firmy Strojírny a stavby Třinec. Sdělil jim, že s Milanem Konečným se zná od roku 2014.

„Zpočátku mu přišlo, že zakázky Konečný administruje přísným způsobem, tyto často sám napadal. Později se naučil kvalifikační podmínky číst a zjistil, že za určitých podmínek se dají splnit. Asi po pěti letech od prvního setkání jej Konečný kontaktoval se žádostí o osobní schůzku,“ cituje policie ve spisu Varmuse.

A dodává: „Tehdy mu sdělil (míněn Konečný Varmusovi), že na veřejné zakázce, kterou administruje, je schopen nastavit kvalifikační podmínky takovým způsobem, aby tuto zakázku mohl vyhrát. Za tuto činnost požadoval procentuální podíl z ceny, kdy za zakázku do 20 milionů požadoval 3 až 4 procenta, za zakázku nad 20 milionů požadoval 2 procenta. Finance chtěl většinou hned po podpisu smlouvy. Schůzky probíhaly venku, mobilní telefony se odkládaly pryč.“

Reklama

Doporučované