Hlavní obsah

Ekonom Ševčík ustál kauzy a bude děkanem

Foto: Profimedia.cz

Miroslav Ševčík od 1. července převezme vedení Národohospodářské fakulty VŠE.

Reklama

Ekonom spojený se stranou Trikolora Miroslav Ševčík se na začátku července chopí funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Rektora školy nezviklaly kauzy spojené s pedagogem, který byl před revolucí členem KSČ.

Článek

Ekonom Miroslav Ševčík se navzdory kontroverzním názorům a problematickému chování na akademické půdě stane děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE). Rektor Petr Dvořák jej jmenuje šéfem fakulty od 1. července.

Ve zprávě ke jmenování Ševčíka stočil pozornost na obecné nedostatky, které chce v rámci školy napravit.

„Ve svém funkčním období jsem si jako jednu z hlavních priorit vytyčil podporu vysokoškolské demokracie. S členy akademické obce i zástupci veřejnosti jsem v uplynulém měsíci podstoupil řadu rozhovorů a vyslechl jejich názory. Jako největší nedostatek proběhlých voleb nejen na Národohospodářské fakultě, ale i na fakultách dalších, vnímám nízkou volební účast a zájem kandidovat,“ uvedl rektor ve zprávě.

K tomu chystá několik opatření, která podle něj mají prohloubit demokratické naplňování akademických principů na VŠE.

Konkrétně bude požadovat dodržování přísnějších morálně-etických zásad vedoucích pracovníků VŠE, zřízení speciálního webu k volbám v rámci VŠE a zavedení elektronických voleb členů akademických senátů na všech fakultách.

Student fakulty Jakub Kuneš, který se nebál otevřeně vystoupit proti Ševčíkovi i jeho dubnovému zvolení akademickým senátem, jmenování politika a ekonoma do vedení fakulty rektorem Dvořákem kritizuje.

„Přijde mi smutné, že v dnešní době se může stát děkanem někdo, kdo má takový profil jako pan docent. Pokud tento člověk říká to, co říká v médiích a zejména pak při výuce, je to podle mého neslučitelné s jakoukoliv pedagogickou činností, natož s funkcí děkana. Ačkoliv se cítím trapně za nového děkana, věřím v to, že většina slušných lidí ví, co je to za člověka, a že s ním většina studentů nesouhlasí, byť to nedávají najevo,“ řekl nyní Kuneš Seznam Zprávám.

Agitka a kremelské názory

Seznam Zprávy v uplynulých týdnech upozornily na několik případů, které stavěly Ševčíka do nelichotivého světla v kontextu jeho volby do čela Národohospodářské fakulty.

Pedagog, jenž kandidoval loni do Poslanecké sněmovny za Trikoloru a v médiích nadále vystupuje jako její ekonomický expert, se prezentoval proruskými názory – a to nejen mediálně, ale podle svědectví studentů i během přednášek. Ševčík zpochybňoval i činnost Bezpečnostní informační služby (BIS).

„Mám-li to říct na rovinu, až nepříjemně to připomíná prokremelskou propagandu. Že Ukrajina nese vinu na válce, že nemáme nikam posílat zbraně a podobně,“ popsal například student Kuneš v dubnovém rozhovoru pro Seznam Zprávy zážitky ze Ševčíkových přednášek.

V květnu jsme přinesli svědectví bývalých studentů a spolupracovníků VŠE, podle nichž Ševčík ze systému vysoké školy získal kontakty, které využil při reklamě na své politické angažmá.

Tehdy se proti volbě Ševčíka do čela fakulty postavila i skupina absolventů VŠE, z nichž někteří se řadí mezi kamarády či spolužáky Jana Palacha. V otevřeném dopise vyjádřili znepokojení nad jeho volbou.

Před rokem Seznam Zprávy na základě dokumentů z Archivu bezpečnostních složek popsaly, jak jej v druhé polovině 80. let vábila do svých řad komunistická rozvědka. Ševčík byl členem KSČ.

Reklama

Doporučované