Hlavní obsah

„Volte Trikoloru.“ Ševčík využil kontakty VŠE pro agitku, tvrdí bývalí studenti

Foto: Profimedia.cz

Akademický senát zvolil Miroslava Ševčíka děkanem Národohospodářské fakulty. Zatím není známo, kdy jej rektor VŠE do funkce jmenuje.

Reklama

Seznam Zprávy získaly svědectví bývalých studentů a spolupracovníků VŠE, podle nichž nově zvolený děkan Miroslav Ševčík ze systému vysoké školy získal kontakty, které využil při reklamě na své politické angažmá.

Článek

Den před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny přistála Lucii Zapletalové v soukromé e-mailové schránce zpráva s předvolebním plakátem proděkana Miroslava Ševčíka.

„Volte hnutí č. 8, kroužkujte kandidáta č. 36 doc. Ing. Miroslava Ševčíka, CSc.,“ stálo v nadpisu výzvy, která ekonomce Zapletalové dorazila z Ševčíkovy adresy ms@miroslavsevcik.cz.

Zapletalovou naštvalo, že Ševčík, který v dané době působil na Národohospodářské fakultě VŠE jako proděkan, získal její adresu díky působení na této škole.

„Pan Ševčík zjevně využil školní databázi kontaktů k rozesílání politické agitky Trikolory. Za koho kandiduje ve volbách je jeho věc, nicméně mi nepřipadá, že by se jeho politická aktivita měla projevovat v působení na fakultě. Osobně mě ten e-mail naštval a je mi zpětně líto, že jsem se proti němu tehdy neohradila,“ řekla Zapletalová Seznam Zprávám.

Na Národohospodářské fakultě působí jako externí pedagožka na dohodu o provedení práce. Ve svých předmětech se zabývá měřením dopadů veřejných politik. Se Ševčíkem podle svých slov nekomunikovala napřímo, tudíž soudí, že Ševčík její adresu získal ze školního systému.

Foto: Seznam Zprávy

Print screen Ševčíkova e-mailu, který dorazil do schránky bývalým studentům či spolupracovníkům.

„Můj mail má standardně ze systému VŠE, kde ho mám uvedený jako kontaktní e-mail, vedle školního, ze kterého se mi ale stejně maily přeposílají. Takže mi na něj chodí i různá oznámení, týkající se výuky,“ dodala Zapletalová, která VŠE dokončila v roce 2005 a dnes pracuje na výzkumných projektech v USA.

Jak přišel k mé adrese?

Výzva k volbě Trikolory a kroužkování Ševčíka, který vloni kandidoval v hlavním městě, přišla několika absolventům či spolupracovníkům VŠE, se kterými Seznam Zprávy hovořily. Na problém upozornil i týdeník Respekt, kterému Ševčíkovu agitku poskytli studenti anonymně.

Seznam Zprávy vedle Zapletalové našly dalšího bývalého studenta, který se rozhodl vystoupit z anonymity a popsat Ševčíkovu agitaci za Trikoloru. Je jím Filip Hornát, který nyní pracuje jako finanční manažer a VŠE opustil už před třemi lety. I on obdržel od Ševčíka před volbami do Poslanecké sněmovny zmiňovaný e-mail.

Foto: Trikolora

Volební plakát, který den před volbami Miroslav Ševčík rozeslal svým kontaktům.

„Předně bych chtěl říct, že jsem byl zprvu velice překvapený, kde pan docent Ševčík k mému e-mailu přišel. Mám již totiž přes tři roky po studiu a vypátral jsem, že poslední školní e-mail od pana docenta mi přišel ještě za doby mého studia –⁠ a to samozřejmě z jeho školního e-mailu, nikoli jako tentokrát z ms@miroslavsevcik.cz. Je rovněž možné, že využil nějaké databáze NF VŠE Alumni,“ řekl Seznam Zprávám Hornát.

Je přesvědčený, že Ševčíkův postup a chování na akademickou půdu nepatří. „Ať už to bylo jakkoliv, rozhodně si nemyslím, že e-mail, který poslal, by měl být rozesílán tehdejším proděkanem fakulty studentům nebo Alumni. Na akademickou půdu to zkrátka nepatří. I kdybych byl voličem Trikolory, což nejsem, myslím, že to moji bývalou fakultu výrazně poškozuje,“ dodal Hornát.

Jde tak o další případ, kdy je Ševčíkovo působení na VŠE spojováno s jeho politickou dráhou. Před několika dny student Jakub Kuneš v otevřeném rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak proděkan (a budoucí děkan) během výuky hovořil o Trikoloře, ve které působí jako ekonomický expert. „Při přednáškách určitě Trikolora zmiňovaná byla, byly tam před volbami narážky na Piráty, to mi taky nepřišlo vhodné,“ popsal Kuneš ve svém svědectví.

Můj adresář!

Miroslav Ševčík, kterého akademický senát zvolil děkanem Národohospodářské fakulty VŠE a jenž čeká na jmenování rektorem, rozesílání e-mailů s volebním plakátem nepopírá. Trvá ale na tom, že využil svého soukromého adresáře, který si prý vytvářel po desetiletí.

„V rámci korespondence, na kterou se ptáte, použil doc. Ševčík svůj soukromý adresář, který si v minulých desetiletích postupně nashromáždil z kontaktů svých přátel, kolegů a spolupracovníků, partnerů i lidí, kteří ho kontaktovali v mailech. Tento soukromý adresář čítá přibližně dva a půl tisíce adres, z nichž několik může patřit i absolventům VŠE. Opakuji a zdůrazňuji, že se jedná o soukromý, dlouhodobě nashromážděný adresář doc. Ševčíka. K žádnému souboru kontaktů absolventů VŠE nemá doc. Ševčík přístup. Navíc, a i to zdůrazňuji, doc. Ševčík k vámi odkazované korespondenci ani nepoužil svou pracovní e-mailovou adresu v rámci VŠE, ale adresu soukromou,“ sdělil redakci tiskový tajemník fakulty Daniel Váňa.

Stanovisko fakulty je dostačující i pro rektora VŠE Petra Dvořáka, kterému redakce poslala dotazy včetně svědectví výše zmiňovaných absolventů a spolupracovníků školy.

„Nemáme žádné důkazy, že by pan docent pro získání e-mailových adres využil školní interní systém. Nicméně pokud měl v minulosti někdo takové podezření, mohl se na zástupce školy obrátit a určitě by situace byla prošetřena,“ sdělila mluvčí VŠE Martina Mlynářová.

Konec spolupráce?

Externí spolupracovnice VŠE a její bývalá studentka Lucie Zapletalová kritizuje současné dění na Národohospodářské fakultě. Vadí jí, že Ševčík ve volbě děkana neměl protikandidáta.

„Je to v souladu s tím, co dlouhodobě na jeho adresu slýchám a sice, že jsou na fakultě systematicky odstraňováni (nebo jim není umožněn postup a podíl na vedení fakulty) lidé, kteří nesouzní s vedením fakulty. Takže to, že neměl protikandidáta a byl, tuším, jednomyslně zvolen, vypovídá zejména o tom, že do orgánů, které děkana volí, jsou dosazováni pouze lidé, kteří vedení neohrožují,“ řekla Zapletalová Seznam Zprávám.

Obává se, že fakultu kvůli dusnu a tlaku opustí kvalitní vyučující. „Když jsem šla na VŠE učit já, tak to bylo také proto, že jsem měla důvěru ve skupinu kvalitních odborníků, kteří na fakultě působili, zejména na katedře institucionální, environmentální a experimentální ekonomie. Z těch už několik odešlo a odcházet budou pravděpodobně další,“ míní ekonomka, která nyní pracuje v USA pro Technologickou agenturu ČR.

Zvažuje, že svou externí výpomoc pro VŠE kvůli Ševčíkově chování a proruským vyjádřením přeruší.

„Pro mě samotnou je otázka, zda mám působit na fakultě, jejíž děkan zastává podle mého názoru extremistické názory a neváhá je nejen veřejně ventilovat, ale také je vnášet na půdu fakulty. S prohlášeními ohledně války na Ukrajině se pro mne otázka, zda chci nadále spolupracovat s touto fakultou, stává velmi palčivá, protože si myslím, že tato prohlášení pana Ševčíka, kdy přebírá kremelskou argumentaci a z rozpoutání války na Ukrajině viní kohokoli jiného než Rusko, jsou hrubě za hranou,“ dodala Zapletalová.

Reklama

Doporučované