Hlavní obsah

Že někdo „umí Gazdíka”? To mě uráží, říká místopředseda Starostů

Foto: Vláda.cz

Ministr školství a místopředseda STAN Petr Gazdík.

Reklama

Ministr školství a místopředseda STAN Petr Gazdík v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč na jeho jméno detektivové narazili při vyšetřování aktérů korupční kauzy kolem pražského dopravního podniku. „Nikdo mě neumí,“ říká.

Článek

Vedení hnutí STAN ve středu večer projedná nepříjemnou situaci svého vysoce postaveného funkcionáře Petra Hlubučka, který řídí hnutí v hlavním městě.

Místopředseda Starostů a ministr školství Petr Gazdík v rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že trestní stíhání Hlubučka vyřadí z běžného provozu. „V situaci, kdy byl zadržen a bude probíhat vyšetřování, stěží může vést kampaň nebo pražský STAN,“ říká v interview pro Seznam Zprávy.

I na jeho jméno detektivové při vyšetřování narazili, protože podezřelí lobbisté se měli zaštiťovat známostí s ministrem. „Mě osobně uráží, pokud někdo třeba říká – a já neznám obsah těch rozhovorů, že mnou například může manipulovat nebo že třeba ‚umí Gazdíka‘. Není to tak,“ dodal.

Neřídí nás zákulisí

Petr Hlubuček byl obviněn v kauze dopravního podniku. Je ve hře jeho odvolání z pozice šéfa pražského STAN a z kandidátky pro podzimní volby v Praze?

Na to, abychom to komentovali podrobně, máme stále velmi málo informací. Zprávy o tom, že je ve hře korupce, jsou ale závažné. V situaci, kdy byl zadržen a bude probíhat vyšetřování, stěží může vést kampaň nebo pražský STAN. Ale dnes večer se mimořádně schází předsednictvo STAN, které bude situaci řešit.

Škodí kauza kolem pražského magistrátu vašemu hnutí?

Samozřejmě, že škodí. Uvidíme brzy, jak moc.

Nebylo namístě řešit pozici předsedy pražského STAN dříve? Už v lednu jsme upozornili na kontakty lobbisty Michala Redla na politiky STAN (nejen Hlubučka, ale i bývalého místopředsedy hnutí Stanislava Polčáka), před měsícem jsme popsali nejasnosti kolem majetku náměstka Hlubučka.

Tak tehdy předsednictvo STAN svým usnesením vyzvalo Petra Hlubučka, aby otázky kolem svého majetku vysvětlil. Že to neučinil, nebo učinil až s velkým zpožděním, pokládám za velkou chybu. Politik nemá skrývat svůj majetek.

Podle mých informací o vás aktéři kauzy hovoří a špičkují se, kdo lépe vás zná. Vy přímo v případu nemáte být. Co na to říkáte, že se o vás takto bavili? Co byste jim vzkázal?

Především nemohu ovlivnit, že se někdo o mně baví, nebo se předhání, že mě zná. Byl jsem léta v pozici předsedy nebo úřadujícího předsedy. Za sebe mohu říci, že STAN neřídí žádné zákulisní struktury, rozhodují volené orgány. A co bych jim vzkázal? Snad to, že mě osobně uráží, pokud někdo třeba říká – a já neznám obsah těch rozhovorů, že mnou například může manipulovat nebo že třeba „umí Gazdíka“. Není to tak.

Ptala se vás na to policie?

Policie mě nekontaktovala.

Na základě čeho jejich představa o známosti s vámi vznikla? Jde o vaši historickou známost s Redlovým otcem?

Pan Petr Redl se jako zlínský podnikatel před 13 lety rozhodl poskytnout finanční dar hnutí před volbami ve Zlíně. Zajímalo nás pochopitelně proč. Nechtěl od nás nic, chtěl jen podpořit zlínskou politickou opozici.

S jeho synem Michalem, nyní obviněným v kauze pražského dopravního podniku, se znáte rovněž?

S jeho synem jsem se několikrát společensky nebo pracovně potkal. Například jako krajský radní ve chvíli, kdy jsme hledali nové prostory pro pedagogicko-psychologickou poradnu a zvažovali pronájem v budově, kterou spoluvlastní – nakonec ale kraj stejně našel jiné řešení.

Reklama

Doporučované