Hlavní obsah

Hamáček definitivně prohrál. Seznamu bude platit náklady soudu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Exministr vnitra Jan Hamáček se po loňských prohraných volbách do Poslanecké sněmovny stáhl z politiky a přesunul do soukromého sektoru.

Reklama

Bývalý vicepremiér Jan Hamáček se loni v květnu bránil článkům Seznam Zpráv o plánované cestě do Moskvy žalobou na 10 milionů korun odškodnění. Soud se Seznamem prohrál, proti verdiktu se ani neodvolal – a platit nakonec bude on.

Článek

Exministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) definitivně prohrál soudní spor ohledně jeho plánované cesty do Moskvy. Během ní chtěl loni v dubnu podle zjištění Seznam Zpráv využít tajné informace ohledně zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích k tomu, aby do Česka přivezl vakcíny Sputnik V a přiměl ruského prezidenta Vladimira Putina ke schůzce s americkým prezidentem Joem Bidenem v Praze.

Bývalý předseda ČSSD neuspěl se žalobou na majitele webu Seznam.cz a reportéry Jana Kroupu a Kristinu Cirokovou. Na konci května Hamáček prohrál prvoinstanční stání.

Novou informací je, že se proti tomuto rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 ve stanovené lhůtě neodvolal – a rozsudek zamítající jeho žalobu jako neodůvodněnou se tak stal pravomocným.

„To, že se pan Hamáček neodvolal, je pro nás do jisté míry překvapení,“ míní právní zástupce Seznamu Martin Řanda a dodává: „Pokud se seznámili se všemi důkazy ve spisu, mohli vzít žalobu zpět, což neudělali. Tudíž nás překvapuje, že se rozhodli po prvoinstančním verdiktu ve sporu nepokračovat. O důvodech můžeme jen spekulovat, ale je možné, že si uvědomili, že soud se ke sporu postavil jasně a že jejich pozice není taková, aby ve sporu úspěšně mohli pokračovat.“

Hamáček se jednání soudu nezúčastnil, svou květnovou prohru nekomentoval – a na dotazy nereagoval ani nyní. Stejně tak zůstaly bez odpovědi otázky na jeho právničku Adélu Francúzovou.

Kubík: Prokázali jsme, že jsme měli pravdu

„Pro Seznam Zprávy je to skvělá zpráva – úspěšný konec velké kauzy, která ukázala, jakým bezpečnostním rizikem pro tuto zemi byl vicepremiér a ministr vnitra,“ říká k případu šéfredaktor Jiří Kubík.

„Jednak se nám podařilo ustát silný tlak, nejen ze strany Jana Hamáčka, abychom odkryli identitu našich zdrojů, jednak jsme u soudu prokázali pravdivost našich informací, což jsem ostatně říkal od začátku,“ dodal.

Upozornil, že články Seznam Zpráv navíc vyvolaly důležité policejní vyšetřování, které trvalo čtrnáct měsíců. Policie zkoumala, zda by Hamáček cestou do Moskvy s tajnými informacemi o vrbětické kauze spáchal trestný čin – vyšetřování probíhalo kvůli podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a vyzrazení utajovaných skutečností.

Policie však po čtrnácti měsících případ odložila, neboť se jednalo jen o stádium přípravy trestného činu – a zrušením cesty do Moskvy se nenaplnil. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej uvedl, že podle policie zanikla trestní odpovědnost, protože Hamáček od dalšího jednání dobrovolně upustil.

„Trestní odpovědnost zaniká, když pachatel dobrovolně upustí od toho, co připravuje, a odstraní škodlivý následek. A na základě toho se dospělo k tomu závěru,“ dodal k odložení případu dozorující státní zástupce Marek Bodlák v rozhovoru pro Deník N.

Hamáček zaplatí

Hamáček podával žalobu kvůli článkům Seznam Zpráv o tom, že loni v dubnu chtěl v Moskvě využít tajné informace o zapojení ruských agentů do výbuchů ve Vrběticích při jednáních o nákupu vakcín Sputnik V a domlouvání summitu ruského a amerického prezidenta, Putina a Bidena, v Praze. Informace čerpali reportéři Seznam Zpráv od lidí, s nimiž Hamáček konzultoval detaily své zamýšlené cesty do Ruska.

Hamáček to ale označil za lež a začal okamžitě hrozit žalobou a desetimilionovým odškodněním. Teď, po čtrnácti měsících, je ale jasné, že žalobu prohrál, odškodnění nedostane a naopak on o část peněz přijde.

Za žalobu totiž musel zaplatit soudní poplatek 100 tisíc korun, který nyní propadl státu. K tomu musí exministr vnitra zaplatit Seznamu do tří dnů náklady řízení ve výši 70 760 korun, jinak riskuje exekuci. A k tomu všemu je nutné připočítat i peníze za jeho právníky.

Rychlý proces

Prvoinstanční soud Hamáčkovu žalobu zamítl na konci května. „Po zhodnocení všech provedených důkazů, kdy soud hodnotil každý důkaz jednotlivě a všechny důkazy potom v jejich vzájemné souvislosti, dospěl k závěru, že žaloba není důvodná,“ konstatovala soudkyně Eva Harmachová v písemné odůvodnění rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 5.

Právní zástupce Seznamu Martin Řanda hodnotí její rozhodnutí v případu jako jasné a razantní.

„Na naší straně leželo důkazní břemeno, tudíž my jsme museli prokázat pravdivost tvrzení uváděných v článcích. Spor se vyřešil v rámci jednoho jediného jednání. Bylo to překvapivě rychlé, důkazy byly podle našeho mínění jasné. Paní soudkyně se v problematice velice dobře zorientovala a zaujala zcela jasné a razantní stanovisko, na základě čehož žalobu zamítla. Na naší straně naprostá spokojenost,“ řekl Řanda Seznam Zprávám.

Soudkyně Harmachová v květnu po vynesení rozsudku řekla, že kvůli utajovaným informacím není zdůvodnění rozsudku veřejné.

Soudní jednání mělo začít původně už v únoru. Soudkyně ale žalobu projednávat nezačala, protože si vyžádala dokumenty související s trestním oznámením Jana Hamáčka, které kvůli článku podal na autory textů a které policie po několikaměsíčním prověřování už loni na podzim odložila.

Cesta do Moskvy

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního z muničních skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku.

Loni 17. dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) s Hamáčkem oznámili, že české orgány činné v trestním řízení podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby, že v muničních skladech umístili nástražné zařízení, které způsobilo výbuch. Rusko účast svých agentů na explozích popírá. Kauza vedla k vážné diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem a ke vzájemnému vypovídání diplomatů.

Jan Hamáček po říjnových volbách skončil v politice. ČSSD, kterou vedl, se nedostala do Poslanecké sněmovny. On se následně odmlčel – a letos v dubnu se pak bez většího zájmu veřejnosti stal poradcem českých zbrojařů: Hospodářská komora si ho díky „vyjednávacím schopnostem, velmi dobré znalosti legislativních procesů a kontaktům v diplomatických kruzích“ vybrala jako místopředsedu Sekce obranného průmyslu.

Reklama

Doporučované