Hlavní obsah

Hospodařením Hradu se zabývají žalobci. „Jsou to významné informace,“ míní Bradáčová

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vedoucí Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová.

Reklama

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová pro Seznam Zprávy uvedla, že žalobci se zabývají protokoly z kontroly hospodaření na Pražském hradě za prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Poznatky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) z auditu hospodaření na Pražském hradě zaujaly elitní žalobce.

Vrchní státní zastupitelství v Praze pod vedením Lenky Bradáčové podle zjištění Seznam Zpráv začalo řešit informace NKÚ, který zkoumal hospodaření prezidentské kanceláře řízené Vratislavem Mynářem.

Kancléř je vzhledem k problematické transparentnosti prezidentské kanceláře opakovaně terčem kritiky, nedávno například kvůli vypůjčení hradního stanu do svého skiareálu v Osvětimanech či lobbování za katarské miliony do spřízněného fotbalového klubu na jižní Moravě.

„Ano, zabýváme se závěry a informacemi NKÚ v rámci kontroly hospodaření na Pražském hradě,“ řekla Seznam Zprávám vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Nejvyšší kontrolní úřad závěry svého pátrání zatím nezveřejnil. Po kancléři Mynářovi požadovala závěr auditu jeho nástupkyně Jana Vohralíková. Vedení NKÚ však takové dokumenty zatím poskytnout nemůže – ani Mynářovi, ani Vohralíkové, ani veřejnosti. K tomu může dát pokyn až policie, která s výstupy kontrolorů nyní pracuje.

Kancléř Mynář tvrdí, že s předáním veškerých dokumentů při střídání prezidentské kanceláře nemá problém. „Nechal jsem připravit veškeré podklady, které paní kancléřka chtěla. Věřím, že až dojde k předání, budeme pochváleni bez ztráty kytičky,“ uvedl před týdnem šéf hradní kanceláře.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně se nejčastěji kontroluje nakládání s veřejným majetkem.

„Jsou to pro nás významné informace. Je to obvyklé u všech nálezů NKÚ v situaci, kdy úřad shledá pochybení na straně kontrolovaného subjektu, jež by mohlo zakládat podezření z trestného činu. Obvykle jde o trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku. NKÚ v takových situacích standardně předává závěry a nálezy orgánům činným v trestním řízení,“ uvedla Bradáčová.

Hrad pod lupou

Její zastupitelství se o dění na Hradě zajímá delší dobu, konkrétně dozorovalo případ spojený s Lesní správou Lány a jejím bývalým ředitelem Milošem Balákem. Toho před rokem soud pravomocně poslal na tři roky do vězení za manipulace s veřejnou zakázkou na výstavbu vodní nádrže, od trestu ho ale milostí uchránil prezident Miloš Zeman. Pražské vrchní zastupitelství v pátrání kolem Hradu nepolevuje.

„Kontinuálně se zabýváme podezřelými okolnostmi. Ať už šlo o Lánskou oboru, kde se to promítlo do dvou trestních stíhání, kdy jedno je pravomocně skončené a druhé nepravomocně s odsuzujícím rozsudkem. Další skutečnosti spojené s hospodařením Pražského hradu či Lánské obory jsme se dozvídali rovněž v rámci zmiňovaných dvou trestních případů a zabýváme se jimi nadále. Kontrolní závěr NKÚ, stejně jako protokoly vedoucí k těmto nálezům, jsou taktéž v zájmu policie a státního zastupitelství,“ dodala Bradáčová.

Nejvyšší kontrolní úřad na Hradě prověřoval, zda „Kancelář prezidenta republiky a příspěvkové organizace Správa Pražského hradu a Lesní správa Lány hospodařily s majetkem státu a s peněžními prostředky státního rozpočtu v souladu s právními předpisy, účelně a hospodárně“.

Nově zvolený prezident Petr Pavel nedávno poznamenal, že kontroly zjistily řadu pochybení, z pohledu šéfa NKÚ Miloslava Kaly to ale nebylo nic tak zásadního, že by to mělo přímo vést k trestnímu stíhání, doplnil dříve Pavel. Přesto budoucí prezident hovořil o potřebě „hloubkového úklidu“ na Hradě. Původně chtěl do inaugurace uskutečnit další audit, to však časově není stihnutelné.

Reklama

Doporučované