Hlavní obsah

Muž, co sekal trávu: Zaplatil oběd za 663 korun, dostal zakázku za půl milionu

Foto: Česká televize, Seznam Zprávy

František Sedláček, bývalý provozní šéf Ředitelství silnic a dálnic, je stíhán kvůli podezření, že ovlivňoval veřejné zakázky na sekání trávy podél silnic, ořezy keřů, úklid odpadů a čištění.

Reklama

Nové podrobnosti o případu bývalého vysoce postaveného manažera Ředitelství silnic a dálnic Františka Sedláčka. Podle policie skrytě ovládal firmy, které s ŘSD uzavřely smlouvy za 130 milionů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V hotelu Pavilon ve středočeských Říčanech zasedli loni v únoru k obědu dva muži – první byl vedoucím jednoho z dálničních úseků na D1, ten druhý jeho bývalým šéfem.

Téma bylo jasné předem: Dohodnout, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypíše zakázku na údržbu svodidel. A že ji pohodlně bez soutěžení s konkurencí vyhraje předem domluvená firma.

Podnikatel František Sedláček, bývalý provozní ředitel ŘSD, odcházel spokojený, protože jeho někdejší podřízený Lukáš Vilímek mu jako vedoucí údržbového střediska D1 v Mirošovicích zakázku slíbil. A Sedláček to ocenil tím, že zaplatil útratu – 663 korun.

Policie ví tento detail na korunu přesně, protože aniž to muži na schůzce tušili, oběd se odehrál pod dohledem detektivů v civilu a jejich skrytých mikrofonů.

I díky tomu před třemi týdny detektivové obvinili 20 lidí a jedenáct firem z machinací se zakázkami. Jsou přesvědčeni, že rozkryli a zadokumentovali dlouhodobě budovaný systém na ovlivňování malých dálničních zakázek v řádu několika stovek tisíc korun.

I tyto drobné tendry, jako na sekání trávy či na sběr odpadků u dálnice nebo na kontrolu svodidel, však dokázaly vyvoleným během několika let vygenerovat příjmy až do výše 130 milionů.

Hlavou systému byl podle vyšetřovatelů právě František Sedláček, do roku 2021 jeden z nejvyšších manažerů ŘSD. Podle kriminalistů tajně ovládal nejméně dvě společnosti žijící ze zmanipulovaných zakázek.

Seznam Zprávy měly nyní možnost pročíst část neveřejného usnesení, jímž policie v polovině května celou skupinu ze zakázkových pletich obvinila.

Prošvihla zakázku. A byl křik

Jedním ze skutků popsaných v dokumentu je právě tendr ze zmíněného oběda v Říčanech. Je možné na něm ukázat, jak podle obvinění systém na přihrávání státních peněz fungoval. A jak obviněný František Sedláček využíval své kontakty.

Dohoda mezi Sedláčkem a vedoucím dálničního střediska v Mirošovicích zněla: Středisko vyhlásí poptávku na údržbu svodidel za 556 tisíc, Sedláček zajistí vítěze – společnost Ordalium, kterou podle policie fakticky ovládal. Plus že dodá do soutěže jako nastrčené další dva uchazeče, kteří záměrně nabídnou vyšší cenu a prohrají.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Oznámení o výsledku soutěže na údržbu svodidel, která měla neočekávaného vítěze: firmu 3K značky. Protože domluva obviněných podnikatelů podle policie selhala.

Do role „křoví“ byly určeny Kolínská lesní společnost a firma 3K značky z Říčan.„Měly plnit funkci nastrčených společností představujících fiktivní uchazeče o zakázku, zmanipulovat poptávkové řízení na veřejnou zakázku, a neoprávněně tak obohatit primárně společnost Ordalium, kterou ve skutečnosti řídil František Sedláček,“ napsali policisté do usnesení o zahájení trestního stíhání.

Na osobních schůzkách a v telefonátech odposlouchávaných policií se následně Sedláček domluvil se zástupci nastrčených firem na podrobnostech.

Pak však v zakázce na svodidla dostal rozjetý plán trhlinu: Sedláčkova družka a také obviněná Alexandra Baňařová pracující pro Ordalium promeškala lhůtu pro přihlášení do tendru.

(Sedláček) nevybíravými slovy Alexandře Baňařové vytkl, že zatímco on se snaží, ona již opakovaně zásadně pochybila, když se neřídila jeho pokynem,“ zachytili policisté Sedláčkovu reakci v napíchnutých mobilech.

Kdo je kdo v kauze ŘSD

František Sedláček - do roku 2021 provozní ředitel Ředitelství silnic a dálnic. Zodpovědný za miliardy plynoucí do údržby komunikací.

Lukáš Vilímek - vedoucí údržbového střediska dálnice D1 ve středočeských Mirošovicích.

Lubomír Lágner - spolumajitel společnosti 3K značky. Podle policistů dělala firma mimo jiné „křoví“ v zakázkách, z nichž profitoval Sedláček.

Alexandra Baňařová - Sedláčkova družka, pracovala pro firmu Ordalium, jež dostávala od ŘSD zakázky a skrytě patřila Sedláčkovi.

František Bálek - jeho firma Kolínská lesní společnost dělala podle detektivů v zakázce na údržbu svodidel také „křoví“.

Zůstaneme „pokorní a vděční“

Přihlášku nepodala ani dohodnutá Kolínská lesní společnost. Takže jediný, kdo zákulisní dohodu splnil a tendru se zúčastnil, byl spolumajitel firmy 3K značky Lubomír Lágner, který měl být původně v soutěži jen do počtu.

V odposleších s dalším kolegou si proto postěžoval, že Sedláčkův systém ovlivňování zakázek má chyby. Avšak že je na druhou stranu pro všechny přínosný. „Shodli se na výhodách takto nastaveného systému neoprávněného ovlivňování zadávacích řízení a dali najevo důležitost jeho pokračování tím, že v mezích možného musí zůstat pokorní a částečně vděční,“ popsali detektivové v usnesení o zahájení stíhání.

Nečekanou komplikaci pak skupina vyřešila na dalších poradách u obědů a v kavárnách. Protože je policie monitorovala, ví o dohodě, že nakonec se navenek budou 3K značky coby jediný účastník tendru tvářit jako dodavatel prací, ve skutečnosti je provede Sedláčkovo Ordalium, k němuž také doputuje platba ve výši 550 tisíc korun od ŘSD.

Z nasbíraných důkazů podle policistů jednoznačně vyplývá, že všichni aktéři – hlavní hybatelé i nastrčené firmy – vědomě pracovali na zmanipulování soutěže. „Věděli, že cena díla není výsledkem soutěže vzájemně si konkurujících podnikatelských subjektů, ale byla stanovena dohodou mezi nimi a jako taková je pro zadavatele nevýhodná,“ shrnuli detektivové v dokumentu.

Malé zakázky, ale velké peníze

Seznam Zprávy už před třemi týdny na základě vlastního pátrání z veřejných zdrojů prokázaly propojení Sedláčka s firmami Ordalium a Poison Pen Projects, s nimiž ŘSD podle registru smluv uzavřelo během posledních let kontrakty za 132 milionů. Opět převážně na menší práce v hodnotě nanejvýš do dvou milionů.

Sedláčkova přítelkyně Baňařová vlastní webovou doménu firmy Ordalium. Jednatelkou společnosti Poison Pen Projects je zase Baňařové neteř. Sedláček sám nefiguruje v orgánech firem ani jako jejich společník.

Sedláčka vyhodili z ŘSD v srpnu roku 2021. Tehdejší ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) po květnovém obvinění skupiny připustil, že to bylo na základě podezření na netransparentnost v zakázkách.

Jeho předchůdce Vladimír Kremlík (ANO) zase řekl, že za jeho působení v čele resortu vznikl audit, který upozornil na rizikové zadávání malých zakázek – státní dálničáři tehdy uchazeče oslovovali napřímo. Nově tedy ŘSD začalo i drobné tendry zveřejňovat, aby se do nich mohl přihlásit každý.

S obviněným Františkem Sedláčkem se Seznam Zprávám nepodařilo spojit, jeho telefon je od policejního zásahu odpojený, selhaly i další pokusy, jak ho kontaktovat.

Lubomír Lágner z firmy 3K značky vyjádření odmítl. „Omlouvám se, ale vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení se nemůžu ani nebudu vyjadřovat,“ uvedl. A  totožnou odpověď dali i Lukáš Vilímek z ŘSD či František Bálek z Kolínské lesní společnosti.

Reklama

Doporučované